„Facebook“ programėlė gali jus slapta fotografuoti ir filmuoti

„Facebook“ gali gauti prieigą prie telefono valdymo, jei jame yra įdiegta šios kompanijos susirašinėjimo aplikacija „Messenger“. Kompanijos atstovai be vartotojo žinios gali, pavyzdžiui, fiksuoti vaizdo įrašus ar nuotraukas.

„Messenger“ aplikacija gali bet kada pasinaudoti įrenginio vaizdo kamera ir fiksuoti nuotraukas ar vaizdo įrašus, apie tai iš anksto neįspėdama naudotojo.<br>123rf nuotr.
„Messenger“ aplikacija gali bet kada pasinaudoti įrenginio vaizdo kamera ir fiksuoti nuotraukas ar vaizdo įrašus, apie tai iš anksto neįspėdama naudotojo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 30, 2014, 8:50 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 7:43 AM

Apie daugiau nei 200 mln. vartotojų visame pasaulyje naudojamos programėlės pavojus įspėjo Didžiosios Britanijos parlamento Mokslo ir technologijų komiteto atstovai.

Jie pastebėjo, kad programėlės sąlygose yra nurodoma, jog ji bet kada gali pasinaudoti įrenginio (telefono ar planšetės) vaizdo kamera ir fiksuoti nuotraukas ar vaizdo įrašus, apie tai iš anksto neįspėdama naudotojo, rašo Telegraph.co.uk.

Programėlės autoriai aiškina, jog tokio leidimo reikia tam, kad ji normaliai veiktų ir netrukdytų vartotojo be reikalo, tačiau šia teise galima pasinaudoti ir piktybiškai.

Komiteto nariai priminė anksčiau šįmet kilusį skandalą dėl „Facebook“ atlikto eksperimento, kurio metu nieko nenutuokiantiems vartotojams buvo filtruojami jų draugų pranešimai ir tokiu būdu manipuliuojama jų pačių nuotaikomis. Tąkart buvo aiškinama, kad socialinis tinklas savo taisyklių nepažeidė.

Parlamentarai paragino šalies vyriausybę imtis priemonių ir nustatyti griežtesnes ribas tam, ką tinklalapiai ar mobiliosios programėlės gali daryti ir kaip apie tai turėtų būti informuojami vartotojai. Parlamentarai įspėja, kad ateityje gali tekti priimti ir tai apibrėžiančius teisės aktus, jei kompanijos nesilaikys vyriausybės nustatytų taisyklių.

Taip pat siūloma, kad kompanijos pateiktų paprastesnius naudojimo sąlygų aprašymus, kadangi dabar jie yra pritaikyti JAV teismų sistemai, o eiliniam žmogui suprasti jų neįmanoma.

„Pripažinkime: daugelis žmonių sutinka su taisyklėmis ir sąlygomis jų nė neperžvelgę, nes dažniausiai jos yra juokingai ilgos ir parašytos tokia kalba, kad jas suprasti gali tik JAV teisę studijavę žmonės, – teigė komiteto pirmininkas Andrew Milleris. – Socialiai atsakingos kompanijos nenorėtų apgaudinėti savo naudotojų, taigi mes įsitikinę, kad dauguma socialinių tinklų valdytojų pritars naujoms taisyklėms.“

Šią savaitę „Facebook“ pranešė, kad nuo kitų metų atnaujinana naudojimo taisykles, pakeitimai įsigalios automatiškai. Beje, vienas iš pakeitimų ir yra tai, kad taisyklės išdėstytos paprastesne, lengviau suprantama kalba, o ne teisiniu žargonu. Plačiau apie tai galite paskaityti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.