10 pramanų, kuriais 2014 metais patikėjo jūsų „Facebook“ draugai

Daugybė žmonių visame pasaulyje lengvai patiki dalykais, kuriuos pamato ar perskaito socialiniame tinkle „Facebook“. O jei tuo pasidalina daugiau nei vienas draugas, teiginys žmonių galvose virsta faktu. Tačiau toli gražu ne viskas yra tiesa.

Toli gražu ne viskas, kuo pasidalina jūsų „Facebook“ draugai, yra tiesa.<br>123rf nuotr.
Toli gražu ne viskas, kuo pasidalina jūsų „Facebook“ draugai, yra tiesa.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 20, 2014, 2:33 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 5:35 PM

Prisiminkime didžiausias šių metų „Facebook“ plitusias melagystes – ir pasiruoškime kitąmet būti mažiau patiklūs.

1. Šis protingų žodžių kratinys apsaugos jūsų teises

Po to, kai „Facebook“ lapkričio pabaigoje pranešė keičiantis naudojimo taisykles, daugybė žmonių socialiniame tinkle puolė kopijuoti ir savo profiliuose skelbti teisinio žargono prisotintą nesąmoningą pranešimą, kuris esą „sugrąžina“ teises į paskelbtą turinį jo autoriams.

Tačiau iš tiesų tokie pranešimai, kad ir kaip protingai skambėtų, yra beprasmiai. „Registruodamasis „Facebook“ vartotojas turi sutikti su jo taisyklėmis. Su jomis nesutikus registruotis nepavyks. Tai yra sutartis tarp vartotojo ir „Facebook“. Ji nustato, kad vartotojas suteikia „Facebook“ teisę naudoti visus į svetainę įkeltus kūrinius: nuotraukas, tekstus, muziką, filmus... Vienašališkai vartotojas šios sutarties pakeisti negali ir negali atšaukti savo sutikimo“, – portalui Lrytas.lt sakė advokatų kontoros „AAA Law“ partneris advokatas Andrius Iškauskas.

Beje, „Facebook“ bet kokiu atveju nepriklauso jūsų paskelbto turinio teisės.

2. Macaulay Culkinas mirė

Lapkričio pradžioje „Facebook“ buvo sukurtas fiktyvus puslapis, neva skirtas aktoriaus M.Culkino atminimui. Nors aktorius tebėra gyvas, ši melaginga žinia staigiai išplito socialiniame tinkle ir už jo ribų. Prireikė ne vienos dienos, kol žmonės suvokė, kad platina nepatikrintą ir išgalvotą žinią.

3. Betty White mirė

Mirusia be pagrindo buvo paskelbta ir garsi JAV aktorė, komikė Betty White. Pranešimą klaidinančiu pavadinimu rugsėjo pradžioje paskelbė tinklalapis „Empire News“: jame buvo pavartotas žodis „dyes“ (liet. dažo), o ne „dies“ (liet. mirė). Tokiu nevykusiu pokštu „Facebook“ pasidalino daugiau nei 2 mln. žmonių.

4. „iPhone“ galima įkrauti mikrobangų krosnelėje

Rugsėjį internete buvo paskleistas gandas, esą „iPhone“ įsidiegus naująją operacinės sistemos versiją „iOS 8“, įrenginio bateriją bus galima įkrauti naudojant mikrobangų krosnelę. Gandą apie tai paskleidė forumo „4chan“ nariai, sukūrę „Apple“ stilių primenantį skelbimą.

Dalis internete įkeltų „iškepusių“ telefonų nuotraukų buvo fiktyvios, tačiau šis gandas buvo taip paplitęs, kad idiotišku patarimu kas nors galėjo iš tiesų pasinaudoti.

5. Plutonas – vėl planeta

Ne tik užsienio, bet ir Lietuvos žiniasklaida bandė suklaidinti žmones, esą „Plutonui sugrąžintas planetos vardas“. Iš tiesų tai yra paprasčiausias kliedesys.

Gandai apie tariamą sensaciją internete ėmė sklisti po to, kai Harvardo-Smitsono astrofizikos centre (Kembridžas, Masačusetsas) buvo surengta diskusija apie planetas. Joje savo nuomonę apie tai, kodėl Plutonas turėtų ar neturėtų būti vadinamas planeta, išsakė trys ekspertai. Po diskusijos auditorijos buvo paprašyta balsuoti, kurią pusę jie palaiko labiau. Dauguma diskusijos klausytojų išsakė nuomonę, kad Plutonas turėtų būti vadinamas planeta.

Visgi šis sprendimas yra visiškai niekinis. Oficialius sprendimus apie kosminių kūnų klasifikaciją priima Tarptautinė astronomų sąjunga, tačiau ji anksčiau savo priimto sprendimo nėra pakeitusi, o Plutonas tebėra priskirtas mažųjų planetų kategorijai.

6. „Facebook“ bus apmokestintas

Šis gandas, ko gero, yra toks pat senas, kaip ir pats socialinis tinklas – diskusijos apie tariamą „Facebook“ apmokestinimą vyksta kone kiekvienais metais. Ne išimtis ir 2014-ieji. Šįkart žinią apie tariamą 3 dolerių mėnesinį mokestį paskelbė fiktyvių naujienų portalas, o pranešimą „Facebook“ pasidalino daugiau nei 2,3 mln. vartotojų. „Facebook“ atstovai eilinį kartą pakartojo: svetainė niekada nebus apmokestinta – socialinis tinklas uždirba iš reklamų.

7. Banksy sulaikytas

Užsienyje garsaus gatvės menininko, grafiti dailininko Banksy tikroji tapatybė vis dar nėra žinoma (kitaip sakant, tai yra užsienietiška „Solomon“ versija). Todėl fiktyvių naujienų portalui „The National Report“ paskelbus, esą šis asmuo buvo sulaikytas, daugybė naivuolių puolė dalintis straipsniu. Tuo metu tikrasis Banksy toliau vaikščiojo laisvėje. Nors kas ten žino, kaip yra iš tiesų.

8. Citrinos žievė gydo vėžį

Šis išgalvotas pareiškimas – vienas iš daugybės „Natural News“ paskelbtų straipsnių apie alternatyviąją mediciną. Jis nėra pagrįstas jokiais moksliniais tyrimais ar bandymais.

9. Rugsėjo 11-ąją jokių teroristinių išpuolių nebuvo

Išgalvota žinia, esą 2001 metų rugsėjo 11-ąją nei vienas teroristų užgrobtas lėktuvas nesirėžė į Pasaulio prekybos centro pastatus, „Facebook“ buvo pasidalinta daugiau nei 380 tūkst. kartų. Tikimės, didžioji dalis jų tik norėjo pašiepti melagingų žinių skleidėjus.

10. Gražuolis nusikaltėlis taps modeliu

Vasarą JAV policijai paviešinus nusikaltėlio Jeremy Meekso nuotraukas, jis netruko išgarsėti kaip gražiausias kalinys pasaulyje. Netrukus internete pasklido gandai, esą jis pasirašė 30 tūkst. dolerių vertės kontraktą su modelių agentūra „Blaze Modelz“. Vėliau ši žinia buvo paneigta, tačiau tai nesustabdė gandų malūno. Vis dėlto, atlikus įkalinimo bausmę, tapti modeliu jam niekas neuždraus.

Pagal Huffingtonpost.com informaciją parengė Gediminas Gasiulis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.