Kalėdų dovana: parsisiųsta milijonas piratinių „Interviu“ kopijų

Šiaurės Korėjos programišiai, užpuolę korporaciją „Sony“ ir taip įgąsdinę JAV kino teatrus, kad tie atsisakė rodyti kvailoką komediją „Interviu“, padarė filmui neregėtą reklamą. Gruodžio 25 d. „Sony“ JAV teritorijoje gyvenantiems žiūrovams filmą pateikė „YouTube“ kanalu ir jis akimirksniu tapo populiarumo lyderiu. Po kelių akimirkų ir likęs pasaulis gavo galimybę atsisiųsti filmą per torrent svetaines. Nelegalu, tačiau lieka tik įsivaizduoti, kaip dabar žagsi Šiaurės Korėjos vadas – jei nebūtų tiek kovojęs prieš, niekas juk nė nepagalvotų, kad filme yra bent lašas tiesos.

Vieni gali matyti „Interviu“ legaliai, kiti – tik nelegaliai, tačiau Šiaurės Korėjos vadui nepavydi nė vieni, nė kiti. Net 17 dienų nebeveikiantis „The Piratebay“ pasipuošė paveikslėliu, kuriuo primena, kad prisidėjo prie demokratijos triumfo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vieni gali matyti „Interviu“ legaliai, kiti – tik nelegaliai, tačiau Šiaurės Korėjos vadui nepavydi nė vieni, nė kiti. Net 17 dienų nebeveikiantis „The Piratebay“ pasipuošė paveikslėliu, kuriuo primena, kad prisidėjo prie demokratijos triumfo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2014-12-26 21:18, atnaujinta 2018-01-18 05:08

Dabar pamėginkite įsivaizduoti skaičius ir momento svarbą. Kalėdos. Šeimos sėdi už stalų, atplėšinėja Kalėdų Senelio dovanas ir klauso anūkėlių deklamuojamų eilėraštukų. Ir būtent šią romantišką akimirką pasaulyje atsiranda milijonas žmonių, kurie viską meta ir puola siųstis piratinę filmo kopiją.

Ne šiaip kokio Kalėdinio filmuko, o „Interviu“. Filmo iš kurios sužinos tokių neatidėliotinos svarbos faktų

a.) Šiaurės Korėjos vadas-dievas ne tik turi šiknaskylę, bet ir bezda.

b.) Tėvas (prieš tai buvęs diktatorius) neleido jam gerti mėgstamų Margaritos kokteilių, nes tai “gėjiška”.

c.) Stalino padovanotu tanku Šiaurės Korėjos vadas mėgsta važinėtis klausydamasis Kate Perry dainų. Be to, išgirdęs jos dainą iškart apsiverkia.

TorrentFreak“skaitikliai rodo, jog per 20 pirmų valandų (ketvirtadienį) filmas iš torrent svetainių buvo parsisiųstas 750 tūkst. kartų. Piratavimą sekanti kompanija „Excipio“ teigia, kad iki vakaro filmas buvo parsisiųstas 904 tūkst. kartų. „The Verge“ rašo, kad filmas iškart įsitvirtino pirmoje populiariausių „YouTube“ filmų sąrašo vietoje (108 tūkst. vien teigiamų įvertinimų).

IMDB žiūrovų reitingas irgi stulbina – padėvėtus juokelius apie antrą galą propaguojanti komedija iš 66 tūkst. atsiliepimus palikusių žiūrovų sulaukė 8,6 balų įvertinimo ir aplenkė ne vieną kino šedevrą.

Akivaizdu, kad tam, jog tokį „turiningą“ filmą (na, gerai, kai Sethas Rogenas bėgdamas nuo tigro į užpakalį kišosi drono atgabentą nuodų kapsulę, buvo juokinga) Kalėdų dieną nelegaliai siųstųsi milijonas ir dar tiek žiūrėtų legaliai, reikėjo labai pasistengti jį reklamuojant.

Akivaizdu, kad už reklamą visi gali padėkoti programišiams, įsilaužusiems į „Sony Entertainment“ kompiuterius ir nutarusiems šantažuoti kompaniją, kad šio filmo nerodytų.

Akivaizdu, kad šantažas, kaip bet kas turintis proto ir galėjo nuspėti iš pat pradžių, davė priešingą rezultatą.

Ir dar šiek tiek peno apmąstymams. Barackas Obama teisinga pastebėjo, kad apie Šiaurės Korėjos režimą nemažai pasako pats tokio išpuolio dėl filmo faktas. Dabar lieka suprasti, ką konkrečiai pasako? Nejaugi Kim Džongunas išties pravirkstą išgirdęs Kate Perry dainą? O gal tai rimtesni dalykai? Gal iki šiol Šiaurės Korėjos lyderis ir pats tikėjo, kad jis, Kim Čen Iro sūnus, neturi šiknaskylės, o filmas sugriovė iliuzijas?

Kaip ten bebūtų – „Interviu“ istorija tapo dar viena pamoka, kad technologijų pasaulis ne tik gimdo grėsmes, bet ir puikiai sugeba pats jas įveikti. Technologijos įgalino užpulti „Sony“, bet technologijos įgalino ir paplatinti mėgintą uždrausti filmą. Ir neprireikė jokių institucijų – viską atliko interneto kompanijos, tuo parodydamos, kad jos tam tikra prasme tampa galingesnėmis už valstybes.

Ir svarbiausia – nesuveikė pasenę triukai: šantažas ir baimė. Su kuo ir sveikiname šį Kalėdų metą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.