Pamoka nelegalių programų naudotojui – baudžiamoji byla

Sunku įsivaizduoti šiandieninį verslą be informacinių technologijų naudojimo. Tačiau pasitaiko ne vienas atvejis, kai verslininkai, sau ir darbuotojams nupirkę modernių kompiuterių programinei įrangai pinigų pagaili ir juose įdiegia nelegalias programas. Toks taupymo būdas įmonę gali atvesti ir iki bankroto, kai yla išlenda iš maišo ir autoriai paprašo atlyginti už kelerius metus neteisėtai naudotą jos programinę įrangą. Tokią pamoką teko išmokti vienam Šiaulių verslininkui.

Kompiuterių programos yra saugomos autorių teisių įstatymų, todėl jų negalima naudoti, atgaminti ar platinti be gamintojo leidimo.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kompiuterių programos yra saugomos autorių teisių įstatymų, todėl jų negalima naudoti, atgaminti ar platinti be gamintojo leidimo.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 7, 2015, 5:58 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 6:11 PM

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai kartu su prokurorais baigė tirti tokio pobūdžio baudžiamąją bylą.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas, 2013 metų spalį gavus advokatų profesinės bendrijos „Novus Intellectus“ pranešimą dėl autorių teisių pažeidimo vienoje Šiaulių įmonėje, kuri naudoja nelicencijuotas „Autodesk Incorporated“ ir „Microsoft korporacijos“ kompiuterių programas. Patikrinę gautą informaciją, pareigūnai šias programas rado nelegaliai įdiegtas penkiuose įmonės kompiuteriuose.

Įmonės direktorius pripažino, kad dėl kompiuteriuose naudojamų nelegalių programų kaltas jis, nes yra įmonės vadovas ir turėjo sukontroliuoti, jog bendrovės veikloje naudojamuose kompiuteriuose būtų tik legalios kompiuterinės programos. Dėl padarytos nusikalstamos veikos jis apgailestavo, tačiau atlyginti turtinę žalą programinės įrangos savininkams jam vis dėl to teko.

Kelių dešimčių tūkstančių litų suma nedidelei įmonei – reikšminga suma, kurią reikėjo pakloti iš karto.

Kadangi direktorius turtinę žalą atlygino, ikiteisminis tyrimas jam buvo nutrauktas pagal laidavimą. Šiaulietis tikina, kad po tokios baudžiamosios bylos forma patirtos pamokos ateityje jam nebekils minties įmonės veikloje naudoti nelegalių programų.

Kompiuterių programos yra saugomos autorių teisių įstatymų, todėl jų negalima naudoti, atgaminti ar platinti be gamintojo leidimo (licencijos). Jei neteisėtai naudotų kompiuterių programų bendra vertė pagal teisėto pardavimo kainą siekia daugiau nei 13 tūkst. Lt (3764 eurus), pagal Baudžiamojo kodekso 192 straipsnį kyla baudžiamoji atsakomybė, kuri gali būti taikoma tiek pačiai įmonei, tiek įmonės vadovui ar kitam asmeniui, atsakingam už IT ūkį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.