Registracijos į darželius sistemą Vilniuje puolė programišiai

Vilniaus miesto savivaldybės specialistai teigia nustatę, kad registracijos į darželius sistema neveikė dėl programišių atakos. Anot jų, ši tyčinė ataka buvo įvykdyta prieš pat registracijos pradžią.

Tėvai skundėsi, kad praleido bemeigę naktį, norėdami užregistruoti vaikus į darželį.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Tėvai skundėsi, kad praleido bemeigę naktį, norėdami užregistruoti vaikus į darželį.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Jan 14, 2015, 11:19 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 3:37 AM

„Analizuojant, kodėl neįvyko planuota registracija į darželius, aptikome įsilaužimo požymių. Buvo atliktas tam tikras kibernetinės gynybos paslaugų teikimo įmonės vertinimas, jo metu nustatyta, kad buvo tam tikru momentu atliktos „brute force“ atakos. Paprastai sakant, tai yra ataka, kurios metu bandoma atspėti sistemos administratoriaus slaptažodį. Dėl to galėjo asmenys įsibrauti į sistemą“, – sakė E. miesto departamento direktorius Jonas Pidkovas.

Saugumo sumetimais šiuo metu nuo sistemų nušalinti ne tik Vilniaus savivaldybės, bet ir sistemų priežiūrą atliekančios IT kompanijos specialistai. „Tai yra akivaizdi, tyčinė ataka, nes sistemos darbas sutriko 20 minučių prieš sistemos paleidimą“, – pridūrė J.Pidkovas.

Atakos metu buvo imituojami prisijungimai iš užsienio šalių, daugiausia – Kinijos. Tačiau Vilniaus valdžia abejoja, ar tai atliko užsienio programišiai. Piktų tėvų sąmokslo tikimybę jie taip pat vertina skeptiškai.

„Negalvojome, kad gali būti tokių asmenų, kurie galėjo atlikti intervenciją į sistemą ir sukelti tiek nepatogumų Vilniaus miesto gyventojams. Neabejoju, kad rasime ir sužinosime, kas tai padarė, – sakė sostinės meras Artūras Zuokas. – Norėčiau pažiūrėti į akis šiems asmenims. Jei tai yra susiję su rinkimais, belieka apgailestauti, kad konkuruojama tokiomis priemonėmis.“

Dėl programišių atakos bus kreiptasi į teisėsaugą.

Specialistai atmetė galimybę, kad sistema neveikė dėl didelio vartotojų antplūdžio, mat tam buvo ruoštasi iš anksto. „Pernai sistema užregistravo 96 proc. teiktų prašymų ir buvo tik tam tikri sutrikimai, kurie buvo susiję su esamais duomenų registrais. Palyginome apkrovas, vartotojų skaičius – nustatėme, kad šįmet jų buvo gerokai mažiau nei pernai“, – teigė J.Pidkovas.

Jis kol kas negalėjo pasakyti, kokią žalą programišiai padarė, tačiau užtikrino, kad vartotojų duomenys atakos metu nenutekėjo, taip pat įsilaužėliams nepavyko pasiekti vidinių sistemų: „Šios sistemos yra atskirtos.“

Šiuo metu sistemą tikrina nepriklausomi ekspertai. Įsitikinus, kad neliko saugumo spragų, registracija bus atnaujinta.

Registracija į darželius turėjo prasidėti naktį į pirmadienį, tačiau ir iki paryčių prie kompiuterių kankinęsi tėvai gavo tik miego trūkumą: sistema neveikė.

Kadangi registracija į darželius sutriko, nuspręsta jos nevykdyti nei elektroninėje erdvėje, nei savivaldybėje. Tėvams, kuriems pavyko užsiregistruoti informacinėje sistemoje, tai teks daryti iš naujo – jų prašymai bus anuliuoti.

Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Petronis paaiškino, kad tokiu būdu ne tik siekiama vėl sudaryti vienodas sąlygas visiems tėveliams, bet ir sustabdyti spekuliacijas, esą sutrikimai buvo tyčiniai, siekiant sudaryti „išskirtines galimybes“ tam tikriems asmenims užsiregistruoti anksčiau.

Apie atnaujintą registraciją žadama informuoti iš anksto, ne vėliau kaip prieš 24 valandas.

Atsižvelgiant į sukeltus nepatogumus, savivaldybė tėvelius, kurių vaikai lankys darželius ir lopšelius nuo šio rugsėjo, pirmąjį mėnesį atleis nuo vaiko ugdymui skirto mokesčio, tai yra 14,48 eurų (50 litų).

A.Zuokas žada, kad per šiuos metus bus sukurta ne mažiau nei tūkstantis papildomų vietų darželiuose, o jau kitąmet registracija į darželius bus tik „formalus veiksmas, bet ne būdas užsitikrinti vietą darželyje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.