Išgąsdintas kompiuterio viruso, paauglys nusižudė

„Tai buvo jautrus, ramus, mandagus ir mielas vaikinas“, – gabų 17-metį Josephą Edwardsą pažįstami apibūdina tik teigiamai. Tačiau jaunuolio nebėra. Puikiais pažymiais mokęsis, bet bendravimo sunkumų turėjęs, jaunuolis savo elektroninio pašto dėžutėje rado policijos reikalavimą susimokėti baudą – esą jis lankėsi nederamo turinio svetainėse, todėl turės susimokėti baudą. To pakako, kad jautrus jaunas žmogus pasitrauktų iš gyvenimo. Paaiškėjo, kad jokio laiško policija jaunuoliui nesiuntė – tai buvo išpirkos reikalaujantis virusas (angl. ransomware).

Internetas – nuostabus dalykas, tačiau jame glūdi ir baisių pavojų.<br>AFP/“Scanpix“ asociatyvi nuotr.
Internetas – nuostabus dalykas, tačiau jame glūdi ir baisių pavojų.<br>AFP/“Scanpix“ asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Jan 23, 2015, 6:02 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 5:18 AM

Apie tokį pat kvietimą atvykti į policiją komentaruose po straipsniu pranešė ir viena skaitytoja: „Mano sūnus irgi gavo tokį laišką. Visa laimė, kad jis rado stiprybės savyje papasakoti apie tai man. Išsiaiškinau, kad tai – melas. Pranešiau policijai. Viskas baigėsi tik užmokesčiu kompiuterių meistrui, kuris pašalino nelemtą brukalą ir su juo įdiegtą kompiuterinį virusą. Tie, kas siunčia tokias žinutes, yra apgailėtini. Tikiuosi, kad jie jau pagauti ir atsakys už savo juodus darbus.“

Puikiais pažymiais Vindzore (Berkšyras, Jungtinė Karalystė) mokęsis 17-metis J.Edwardsas nesuprato, kad kvietimas į policiją buvo suklastotas. Pažangus ir pavyzdingas jaunuolis buvo rastas pasikoręs savo namuose. Negyvą sūnų rado jo mama Jacqueline, kuri po šios tragedijos pradėjo kampaniją, kurios tikslas – informuoti vaikus ir jaunuolius apie internetinius pavojus.

Sunkiai tramdanti ašaras vieniša motina pasakojo, kad sūnus gyveno laimingai. „Jis jautėsi laimingas, buvo užmezgęs bičiuliškus santykius su bendraamžiais ir džiaugėsi gyvenimu, – kalbėjo ji. – Nepastebėjau, kad jis būtų dėl ko nors nerimavęs. Tad, manau, kad jis tiesiog nesuprato, jog tai – piktas niekšų pokštas. Jis turėjo bendravimo sunkumų – nebuvo linkęs bendrauti. Kad ir kokių laiškų gautumėte, neverta imti per giliai į širdį. Visada ieškokite pagalbos – jei nedrįstate pas artimuosius, tai anonimiškai skambinkite psichologinės pagalbos savanoriams. Dėl Josepho elgesio nei man, nei jo sesei niekad nebuvo kilę jokių nemalonumų ar nusiskundimų.“

Įvykį tyrę pareigūnai aukos kompiuteryje rado niekšų atsiųstą suklastotą kvietimą atvykti į nuovadą.

„Jaunuolis elektroninio pašto dėžutėje neapdairiai atidarė laišką, kuris, anot įvykį tiriančių pareigūnų, buvo šantažuojamo turinio brukalas. Jame buvo reikalaujama sumokėti 100 svarų, be to, iš šio brukalo kompiuteris buvo užkrėstas virusu. Jautraus charakterio vaikinas į jį sureagavo pernelyg rimtai“, – komentavo teismo medicinos ekspertas Michaelas Burgessas.

Brukalas buvo suklastoto policijos kvietimo atvykti į nuovadą formos, su Češyro grafystės policijos komisariato logotipu, nors jaunuolis gyveno Berkšyro grafystėje, kurioje įsteigtas Temzės slėnio policijos komisariatas. Brukale buvo išdėstyti išgalvoti kaltinimai, neva jaunuolis siuntęsis nepadoraus turinio medžiagą, todėl jam teks susimokėti baudą.

Nenorėdamas sukelti nemalonumų motinai ir seseriai, brukalo traumuotas vaikinas, pavyzdingas Vindzoro vaikinų gimnazijos moksleivis, spontaniškai nusprendė pasitraukti iš gyvenimo. Teismo medicinos ekspertai nustatė, kad jo mirties priežastis – uždusimas.

„Josephas tapo interneto niekšų auka. Jis gavo brukalą – suklastotą raginimą susimokėti policijai per pateiktą nuorodą, – specialiame pranešime dėsto žuvusio jaunuolio motina. – Dėl jautraus charakterio jis į šią nesąmonę sureagavo pernelyg rimtai. Jis tiesiog nenorėjo skaudinti manęs ir savo sesers.

Internetas – nuostabus dalykas, tačiau jame glūdi ir baisių pavojų. Noriu, kad kiti tėvai žinotų, kas gali nutikti. Tėvai privalo būti įsitikinę, kad jų vaikai žino apie brukalus ir kitus tokio pobūdžio pavojus – ypač jei vaikai yra jautraus būdo ir paauglystės amžiaus tarpsnio.

Josephas buvo labai mielas vaikinas. Jis turėjo puikų humoro jausmą, jo pasitikėjimas savo jėgomis po truputį stiprėjo. Nepaisant uždaroko būdo ir jautrumo, jis buvo įprastas, normalus jaunuolis.“

J.Edwardsas buvo prisiekęs futbolo aistruolis. Nors turėjo bendravimo sunkumų, jis mokėsi bendrojo lavinimo ugdymo įstaigoje. Šeima ruošėsi 18-ojo gimtadienio proga visi kartu vykti į Niujorką.

Po jo mirties socialiniame tinke „Facebook“ buvo sukurta speciali paskyra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.