„Microsoft“ investicija – smūgis „Google“ į paširdžius

„Microsoft“ ketina investuoti į kompaniją „Cyanogen“, kuri neslepia siekianti atimti atvirojo kodo operacinę sistemą „Android“ iš „Google“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 31, 2015, 4:37 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 12:11 PM

„The Wall Street Journal“ žiniomis, „Microsoft“ bus mažesnysis investuotojas 70 mln. dolerių vertės finansavimo raunde. Tikslesnės sąlygos neskelbiamos, bet nurodoma, kad investavimo metu „Cyanogen“ bus įvertinta šimtais milijonų dolerių.

„Cyanogen“ modifikuoja „Android“ išvesties kodą, papildydama jį naujomis funkcijomis ir galimybėmis. Tokią sistemą gali įsidiegti vartotojai, taip pat kompanija siūlo įrenginių gamintojams diegti savo sukurtas modifikacijas į naujus įrenginius (pvz., tokia galimybe pasinaudojo „OnePlus One“).

„Cyanogen“ generalinis direktorius Kirtas McMasteris pareiškė, kad kompanijos tikslas yra „atimti „Android“ iš „Google“.

Ji siekia pakeisti „Google“ ekosistemą savąja, kad gamintojams nereikėtų taikstytis su interneto kompanijos reikalavimais „Android“ įrenginių gamintojams. Pavyzdžiui, jei telefonų ar planšečių gamintojas nori naudoti „Google Play“ programėlių parduotuvę ir gauti operacinės sistemos atnaujinimus, įrenginyje privalu įdiegti ir kitus „Google“ produktus bei paslaugas. Taip pat gamintojai turi sutikti su sąlyga, kad neprekiaus įrenginiais be „Google Play“.

Kai kuriuos gamintojus tai atgraso – pvz., „Amazon“ savo planšetėse „Kindle Fire“ naudoja „Android Open Source Project“ leidžiamas operacinės sistemos versijas ir diegia savo sukurtą programėlių parduotuvę.

Panašų tikslą turi ir „Cyanogen“: ji netaiko tokių griežtų apribojimų ir reikalavimų. Ši kompanija nurodo, kad jos sukurtas „Android“ versijas naudoja apie 50 mln. žmonių (palyginimui, „Google" teigia, kad jos „Android“ modifikacijas naudoja per milijardą vartotojų).

Tiesa, kol kas absoliuti dauguma „Cyanogen“ sukurtos sistemos vartotojų naudojasi „Google Play“ programėlių parduotuve. Tad tikrasis kompanijos iššūkis bus įtikinti juos atsisakyti „Google Play“ ir pereiti prie „Cyanogen“ programėlių parduotuvės.

„Microsoft" turi ir daugiau ryšių su „Android“: manoma, kad programinės įrangos gamintoja dėl patentų licencijų iš „Android“ uždirba daugiau nei iš savosios „Windows Phone“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.