Turi problemų – samdyk „hakerį“

Nepasitikite sutuoktiniu ir norite jį pasekti? Mokykloje gaunate prastus pažymius? O gal gresia prarasti vairavimo teises? Šias ir daugybę kitų problemų jums išspręsti padės programišiai (angl. hacker), kuriuos galite nusisamdyti viešai pasiekiamame tinklalapyje.

Programišių paslaugomis domisi ir pavyduoliai, norintys slapta stebėti antrosios pusės susirašinėjimą, sekti jo (jos) veiklą internete ar net fizinę buvimo vietą.<br>123rf nuotr.
Programišių paslaugomis domisi ir pavyduoliai, norintys slapta stebėti antrosios pusės susirašinėjimą, sekti jo (jos) veiklą internete ar net fizinę buvimo vietą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 8, 2015, 4:44 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 7:17 PM

Neseniai sukurtas puslapis „Hacker's List“ sulaukia vis daugiau dėmesio, o skelbimų skaičius jame auga kiekvieną minutę. Žmonės čia prašo įvairiausios pagalbos ir nurodo galimo užmokesčio „lubas“, o programišiai varžosi dėl užsakymo, siūlydami savo kainą.

Jų pasiūlymai gali skirtis kelis kartus. Antai mokinio prašymą per kelias dienas pakeisti jo pažymius mokyklos informacinėje sistemoje vienas siūlėsi įgyvendinti už 200 dolerių, o kitas teigė galintis tai atlikti ir už 75 dolerius.

Galutinį sprendimą priima vartotojas: jis gali pasirinkti ir didesnės sumos paprašiusį, bet jam patikimiau atrodantį, įsilaužėlį.

Nors registruojantis puslapyje vartotojai įspėjami, kad jis skirtas „teisėtam ir etiškam naudojimui“, o apie taisyklių pažeidimus galima pranešti svetainės kūrėjams, su įstatymais prasilenkiančių prašymų čia netrūksta. Tiksliau, pastarųjų čia dauguma, o „legalių ir etiškų“ užsakymų – vienetai.

Pavyzdžiui, vienas JAV gyvenantis asmuo už 300–500 dolerių prašo „išvalyti“ jo pažeidimus iš transporto priemonių valdytojų registro. Kito skelbimo autorius siūlo 100–1000 dolerių atlygį už prekių užsakymą iš pogrindinės interneto svetainės ir jų pristatymą – galima numanyti, kad jis siekia įsigyti ginklų ar narkotikų ir nenori rizikuoti. Netrūksta čia ir pavyduolių, norinčių slapta stebėti antrosios pusės susirašinėjimą, sekti jo (jos) veiklą internete ar net fizinę buvimo vietą. Taip pat gausu žmonių, kurie pageidauja pašalinti neigiamą informaciją apie juos ar jų verslą internete.

Visa tai atliekama anonimiškai, o „klientus“ su užsakymų vykdytojais suvedęs tinklalapis gauna dalį jų sutarto užmokesčio. Be to, tinklalapio valdytojai gali „įšaldyti“ pinigus, kol užsakymas vykdomas, kad vartotojai nebūtų apgauti.

Kokia dalis puslapyje pateiktų užklausų buvo sėkmingai įgyvendintos, neskelbiama. Straipsnio rašymo metu čia buvo per 500 skelbimų ir apie 1,5 tūkst. užsiregistravusių įsilaužėlių.

Sparčiai augantis svetainės populiarumas ir joje esančių skelbimų turinys rodo, kad kibernetiniai įsilaužimai ir panaši veikla nebėra tik žvalgybos tarnybų, tarptautinių nusikaltėlių grupuočių, stambių kompanijų, politikų ar aktyvistų užsiėmimai – tai tampa kasdienybe. Be to, tai – naujas iššūkis teisėsaugai, kibernetinio saugumo kompanijoms ir programinės įrangos gamintojams.

Parengta pagal Arstechnica.com ir Nytimes.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.