Paskolink telefoną – liksi basas

Šimtai žiniasklaidoje nuaidėjusių istorijų, kai sukčiai iš patiklių asmenų išviliojo pinigus, nes šie patikėjo, kad jų artimieji pateko į nelaimę, rodo, jog šalyje yra gerų žmonių. Deja, gerų ir neatsargių. Kartais netgi ir pats nekalčiausiai atrodantis žmogus gali būti pavojingiausias nusikaltėlis, kuris sugalvos daugybę priežasčių, kodėl turėtumėte savo pinigus atiduoti jam. Savo noru. Vis dėlto subtilesni vagišiai gali apšvarinti žmogų šiam net nežinant – pasiskolinę jo telefoną. Nors minutei.

Subtilesni vagišiai gali apšvarinti žmogų šiam net nežinant – pasiskolinę jo telefoną.<br>123rf nuotr.
Subtilesni vagišiai gali apšvarinti žmogų šiam net nežinant – pasiskolinę jo telefoną.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eimantas Mikšys

Mar 16, 2015, 1:46 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 8:36 PM

Metas sunerimti

Nebūtinai sukčiai skambins naktį ir bandys įtikinti, jog jūsų sūnus pateko į avariją, nors iš tiesų  jūs turite dukrą ir ji nevairuoja, miega kitame kambaryje. Norėdami bent trumpam įgyti galimybę valdyti jūsų telefoną, jie gali apsimesti patekę į bėdą: esą jiems reikia paskambinti artimiesiems, kad šie padėtų. Įtikinama istorija, ypač jei prašytojas dar apsišlakstytų save kraują primenančiais dažais.

Nors sukčius gali išsiųsti SMS žinutę arba paskambinti didelio tarifo numeriu ir užregistruoti jus kokioje nors sistemoje, tai pajusite tik mėnesio pabaigoje, įvertinę sąskaitas už telekomunikacijų paslaugas. Taip pat sukčiai gali paskambinti tarptautiniu numeriu, aptikti jūsų privačią informaciją arba klonuoti telefone esančius duomenis.

Be šių motyvų, yra dar keletas: jus tyčia atrinko tik šitam unikaliam pasiūlymui ar loterijai ir dabar galite laimėti milijonus, tereikia išsiųsti SMS žinutę (ypatingas požymis – apsispręsti reikia tik dabar, vėliau pasiūlymas nebegalios); galite gauti kažką nemokamai iš užsienio, tereikės sumokėti už siuntimą – galite atsiskaityti kredito kortele, nors ir dabar, telefone (tikėtina, jog mokesčiai bus kur kas didesni, nei įsivaizdavote, ir greičiausiai nieko negausite).

Nepamirškite auksinės taisyklės: jei nepažįstamas žmogus bando užsitarnauti pasitikėjimą klausdamas „Ar manimi pasitiki? Juk taip?“, tai dažniausiai jis bus tas, kuriuo tikrai neverta pasitikėti.

Taip pat galite savo telefoną ir pamesti, jį gali pavogti. Jei jo ekranas neužrakintas, naujasis telefono šeimininkas gali rasti visus jūsų failus, tarp kurių galimai yra ir banko sąskaitų numeriai, slaptažodžiai.

Galimybės apsisaugoti

Norėdami apsisaugoti nuo galimų nesusipratimų pametus ar kitaip praradus telefoną, įjunkite ekrano užraktą. „Samsung“ naujausiuose savo telefonuose pradėjo naudoti pirštų atspaudų skenerį. Įrenginys atspaudą nuskaito itin sparčiai, tačiau turi mažą problemą – dėl nepatogaus jutiklio nuskaitymo kampo ne visada pavyksta iš pirmo karto nuskaityti atspaudą. Su šia problema rečiau susiduria „Apple“ įrenginių vartotojai.

Taip pat mobiliuosius telefonus gaminanti LG dar 2008-aisiais užpatentavo ir pradėjo plėtoti „Knock Code“ funkciją – ja ekranas suskirstomas į keturias dalis, kuriose galima nustatyti per 8 tūkstančius skirtingų užrakto kombinacijų. Užtenka vos kelių prisilietimų, ir ekranas sparčiai atrakinamas. Jei norisi daugiau saugumo, „Knock Code“ gali būti pritaikyta ir piršto atspaudo atpažinimo funkcija.

Be to, jei naudojatės antivirusinėmis programėlėmis mobiliuosiuose įrenginiuose, atkreipkite dėmesį į visas jų siūlomas paslaugas. Tokios programos kaip „Avast Mobile Security & Antivirus“ siūlo galimybę apsaugoti telefoną. Tiek „App store“, tiek „Google Play“ parduotuvėse netrūksta programėlių, kurios gali užrakinti įrenginį, juo fotografuoti, filmuoti ar įrašinėti garsą be telefoną radusio ar pavogusio žmogaus žinios.

Pavyzdžiui, programėlė „iHound“,  skirta tiek „iOS“, tiek „Android“ vartotojams, leidžia užrakinus įrenginį ištrinti ir asmeninę informaciją iš jo. „Android“ vartotojams suteikiama galimybė rašyti žinutes į telefoną, o „iPhone" turėtojai gali suaktyvinti garsų aliarmą, jei kyla abejonių dėl telefono likimo. Užrakinę ir padarę telefoną neprieinamą, galėsite būti ramūs, jog sukčiai nepasinaudos jūsų telefonu.

Būtinai savo telefone pasirinkite nustatymus, kad jį būtų galima rasti per „Find my phone“ ar, pavyzdžiui, „Google“ vietovės nustatymo programėles. Šios programos padės jums iškart užblokuoti ir karščiausias naujienas: „Apple Pay“ bei „Samsung Pay“ – galimybes atsiskaityti telefonu.

Nepaisant pažangiausių technologijų, protingiausia asmeninius duomenis, ypač tuos, kurie susiję su finansais, laikyti saugiai paslėpus. Pasistenkite vengti situacijų, kai telefonas atsiduria nepažįstamojo rankose – jūs dar nežinote, ko galite tikėtis, tačiau jau galite nutuokti, ką galite prarasti. Viską.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.