„Windows 10" telefone: kaip sugadinti (beveik) tobulą produktą

Siekdama pasivyti senokai pravažiavusį planšečių ir išmaniųjų telefonų traukinį, „Microsoft“ griebiasi desperatiškų priemonių: nusipirko „Nokia“, ištikimus jos gerbėjus privertė pratintis prie „Windows Phone“, tada garsų prekės ženklą numarino, o dabar ėmėsi ir pačios operacinės sistemos. Deja, pirmi prisilietimai prie būsimų naujovių nuteikia liūdnai.

Milijardus į mobiliųjų įrenginių verslą grūdanti „Microsoft“ nusprendė imtis radikalių pakeitimų.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociatyvi nuotr.
Milijardus į mobiliųjų įrenginių verslą grūdanti „Microsoft“ nusprendė imtis radikalių pakeitimų.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Mar 22, 2015, 4:34 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 1:32 PM

Nuo pat mobiliesiems įrenginiams skirtos operacinės sistemos reinkarnacijos 2010 metais, pavadinimu „Windows Phone 7“, buvau jos entuziastas. Man joje patiko viskas, ko anksčiau nemėgau „Android“ platformoje*: naujas požiūris į dizainą, valdymą, paprastumas, sklandus ir spartus veikimas, kokybiškai paruoštos kasdienio naudojimo programėlės, kuklūs techniniai reikalavimai, taupus baterijos naudojimas...

Jei kas klausdavo patarimo, kokį „pigų ir gerą" telefoną pirkti, pirmiausia siūlydavau įrenginius su šia operacine sistema. Nes prie jos lengva įprasti, o ir įsigijęs ne patį galingiausią įrenginį galėjai būti ramus, kad strigimai netaps kasdienybe. Žinoma, „androidininkai“ šaipydavosi dėl programėlių ir galimybių stygiaus – taip, jų trūko. O situacija gerėjo lėtai.

Milijardus į mobiliųjų įrenginių verslą grūdanti „Microsoft“ nusprendė imtis radikalių pakeitimų, su kuriais ir susipažinau išbandydamas „Windows 10" telefone. Vieni jų išties verti dėmesio, tačiau kiti paprasčiausiai sugadino tai, kuo iki šiol išsiskyrė „Windows Phone“.

„Android“ įtaka

Operacinė sistema iš principo liko nepakitusi. Tas pats ištįsęs programėlių „plytelių“ laukas, kurio foną pagaliau galima papuošti savo katės nuotrauka. Tas pats abėcėlinis programėlių sąrašas, gelbstintis, kai pasiklysti „plytelių“ jūroje. Tie patys iš viršaus „ištraukiami“ nustatymai ir pranešimai, pasiskolinti iš „Android“ (tiesa, senesnių versijų naudotojams tai bus naujiena). Liko ir paieškos mygtukas apačioje, pripažįstantis tik „Bing“ sistemą. Senais gerais laikais jis buvo kiek naudingesnis, nes ne tik leido ieškoti įvedant tekstą, bet ir gebėjo atpažinti paveikslėlius ar muziką, tačiau šių galimybių dar „Windows Phone 8“ versijoje neliko.

Rimtieji pokyčiai prasideda jau „Parametrų“ skiltyje. Iki šiol čia visi nustatymai buvo pateikiami vienu ilgu sąrašu, tačiau dabar „Microsoft“ nusprendė pasukti konkurentų keliu ir suskirstė visus parametrus į 10 apibendrintų temų rodyklių. Žinoma, tai – kur kas patogiau nei skaityti visus punktus iš eilės ir ieškoti reikiamo. Tuo pačiu tai yra savotiškas įrodymas, kad sistema turi daugiau galimybių nei anksčiau.

Iš kitos pusės, bent man kyla nostalgija prisimenant, kokie paprasti ir aiškūs buvo „Windows Phone 7“ nustatymai. Dabar jie supanašėjo su „Android“ labirintais.

Bandomojoje „Windows 10“ versijoje pakitusi ir kai kurių vidinių programėlių išvaizda bei valdymas – panašu, kad starto metu toks likimas laukia visų aplikacijų. Iki šiol visų programėlių pagrindinis meniu tarsi sukosi aplink ašį (jis buvo pramintas „hub“ – centru). Pvz., įsijungus nuotraukas ekrane buvo rodomos mėgstamiausios nuotraukos, paslinkus į šoną – naujausios, dar paslinkus – galerijos, programėlės ir t.t. Nauja išvaizda labiau primena „Android“ aplinką: įjungęs tas pačias nuotraukas matai naujausius kadrus, o meniu slepiasi viršuje, šalia pavadinimo.

Tiesa, nors pakeitimų matyti ir kitur (pvz., kontaktuose, kalendoriuje, sveikatos, skaičiuotuvo ir kt. aplikacijose), pastovumo trūksta: vienur pasirinktys pateikiamos ekrano apačioje, kitur – viršuje. Bet kol kas neskubėsiu teisti, gal oficialaus starto dieną viskas bus suvienodinta.

Sprendimas atsisakyti „hub'o“ ir jį pakeisti primityviu meniu sulaukė ištikimų „Windows Phone“ gerbėjų kritikos. Jie pastebi, kad dabar telefoną valdyti viena ranka sudėtingiau: vietoje paprasto perbraukimo per ekraną reikia nykščiu pasiekti mygtuką, esantį kairiame viršutiniame ekrano kampe. Negaliu nesutikti: net gana nedidelį, 4,5 colio įstrižainės, ekraną turinčiame telefone šį veiksmą atlikti nėra patogu. Tačiau kairiarankiams didesnių problemų tai neturėtų sukelti.

Priešaky – ilgas kelias

Patobulėjo ir daugiau vidinių programėlių. Antai kameros aplikacija, kuri iki šiol buvo gana ribota, tapo kone identiška programėlei „Lumia Camera“ – ją iki šiol galėjo naudoti tik „Nokia“ įrenginių pirkėjai. Tai reiškia, kad patogesnę, daugiau fotografavimo galimybių suteikiančią programėlę gaus ir kitų gamintojų įrenginius nusipirkę vartotojai.

Gerokai kokybiškesnė ir numatytoji žemėlapių aplikacija – į ją perkeltos visos gerosios „Nokia“ žemėlapių ir navigacijos programėlių savybės bei funkcijos (be interneto ryšio veikiantys žemėlapiai, profesionaliems įrenginiams prilygstanti navigacija ir kt.). Daugiau funkcijų suteikta ir biuro programų paketui „Office“.

Ir nors bandomasis telefonas „Lumia 635“ dievagojosi, kad turiu naujausią „Windows 10“ versiją mobiliesiems, ne viskas atsinaujino taip, kaip turėjo. Pavyzdžiui, el. pašto, susirašinėjimo programėlės liko tokios, kaip „Windows Phone 8“ versijoje. O būtent jas užsienio apžvalgininkai itin gyrė – kaip patogu valdyti el. laiškus, kaip jie tiksliai sinchronizuojasi įvairiuose įrenginiuose, kaip puikiai sujungtos SMS ir „Skype“ susirašinėjimo galimybės... Deja, aš viso to išbandyti negalėjau.

Nežinau ir „Microsoft“ planų dėl programėlės, pavadinimu „Žmonės“. Tai – savotiškas kontaktų knygos ir socialinių tinklų mišinys, kurio naudingiausia funkcija yra vienoje vietoje pateikiami visų draugų pranešimai iš skirtingų socialinių tinklų („Facebook“, „Twitter“, „LinkedIn“ ir t.t.). Kadaise ši aplikacija buvo itin patogi, tačiau „Microsoft“ nespėjo jos atnaujinti taip dažnai, kaip keitėsi socialiniai tinklai bei jų galimybės, todėl bent dabartinė versija yra nevisavertė. Nors gal tiksliau būtų sakyti – bevertė: joje rodomi skelbimai iš socialinių tinklų, tačiau, tarkim, nuotraukos ar vaizdo įrašai užsikrauna ne visais atvejais. O norint atlikti bet kokį veiksmą (pamatyti didesnę nuotrauką, paspausti „Patinka“, įkelti komentarą ir kt.) vartotojas perkeliamas į konkretaus socialinio tinklo programėlę. Mano patarimas – naikinti funkcijas, kurių programėlė negali atlikti kokybiškai. Kitaip sakant, palikti tik kontaktų knygą.

Na, ir paskutinis pastebėjimas: po atnaujinimo telefono baterijos ištvermingumas pastebimai sumažėjo, o programėlių įsijungimo laikas – pailgėjo. Tačiau tai gali būti susiję su tuo, kad „Windows 10“ – dar tik bandomoji versija.

Trumpai sakant, „Windows 10“ – didelių pokyčių kelyje. Patiks jie ne visiems. Tačiau kartais, norėdamas išgelbėti tris avis, vieną turi paaukoti. „Microsoft“ dėl mobiliųjų įrenginių rinkos pasiruošusi aukoti daug. Vien ko vertas pažadas „Windows 10“ leisti įsidiegti visiems esamiems „Windows 7“ ir „Windows 8“ naudotojams – net „piratams“... 

*Pasigedusiems palyginimų su „iOS“: apie tai, kodėl nemėgstu „Apple“, galėčiau visą knygą parašyti. Nenorėdamas erzinti jos gerbėjų, tiesiog patylėsiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.