Asmeninis įrenginys darbe – leisti ar drausti?

„Living Business" tyrimo duomenimis, dirbti asmeniniu kompiuteriu ar telefonu galimybę turi net 72 proc. Lietuvos gyventojų. Tai patvirtina, kad „Atsinešk savo asmeninį įrenginį“ (angl. Bring your own device, BYOD) politika paplitusi mūsų šalies įmonėse. Jos šalininkai vardija privalumus: įmonei tai leidžia sutaupyti, o darbuotojai gali dirbti su tais įrenginiais, prie kurių jau yra įpratę. Atsargesnieji pirmiausia kelia klausimą, kaip tokiais atvejais užtikrinti duomenų saugumą.

Beveik du trečdaliai darbuotojų Lietuvoje darbdavio suteiktą išmanųjį telefoną naudoja ir asmeniniais tikslais.<br>123rf nuotr.
Beveik du trečdaliai darbuotojų Lietuvoje darbdavio suteiktą išmanųjį telefoną naudoja ir asmeniniais tikslais.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 24, 2015, 3:38 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 9:22 AM

BYOD koncepciją prieš penkerius metus pradėjo taikyti konsultacijų ir verslo valdymo paslaugų įmonė „Civitta“. Anot jos generalinio direktoriaus Donato Voverio, vadovaujančio 65 žmonių komandai, šis sprendimas pasiteisino šimtu procentu.

„Kiekvienas mes prisirišame prie savo turimos įrangos, todėl, gavę naują, vėl turime ją jaukintis iš naujo ir tai apsunkina patį darbo procesą. Net tokia smulkmena, kaip klaviatūra, pasirodo, yra labai svarbi ir tai įrodyta tyrimais. Vienas pagrindinių mūsų darbo principų – leisti darbuotojams turėti laisvesnį darbo grafiką, suteikiant jiems galimybę dalį laiko dirbti iš namų. Šiuo atveju asmeninis įrenginys ir namų aplinka jiems sukuria visišką komforto zoną“, – pasakoja D.Voveris.

BYOD idėjos skeptikai pateikia savo argumentus – mobiliųjų įrenginių įvairovė labai didelė, tačiau ne visus juos galima vadinti pakankamai saugiais. Anot jų, kuo didesnę pasirinkimo laisvę turi darbuotojas, tuo didesnė rizika tenka įmonei dėl galimos informacijos nutekėjimo grėsmės.

Misija – apsaugoti duomenis

Statistiniai duomenys rodo, kad 64 proc. darbuotojų Lietuvoje darbdavio suteiktą išmanųjį telefoną naudoja ir asmeniniais tikslais. Besikeičianti darbo kultūra bei vis labiau persipinantis darbas ir laisvalaikis – iššūkis IT specialistams, kaip užtikrinti duomenų saugumą mobiliuosiuose įrenginiuose.

„Ne vienas esame girdėję tarptautinių bendrovių istorijas, kai netyčia elektroniniu paštu nutekėjusi informacija kompanijoms kainavo milijonus. O taip nutikti gali pačiomis įvairiausiomis aplinkybėmis – tiek savo išmanųjį telefoną davus pažaisti vaikams, tiek neapdariai prisijungus prie nemokamų belaidžių („WiFi“) tinklų ar tiesiog pametus savo įrenginį“, – grėsmes vardija „Samsung“ verslo sprendimų atstovas Baltijos šalyse Michailas Traubas.

Anot jo, vienas galimų sprendimų, siekiant apsaugoti savo duomenis, galėtų būti atskiros virtualios įrenginio erdvės sukūrimas specialiai su darbu susijusiems duomenims. Visiškai apsaugotoje darbo erdvėje galima saugiai siųsti elektroninius laiškus, planuoti darbo laiką ir naudoti darbui skirtas saugias programėles. Asmeninė erdvė šiuo atveju išlieka vartotojo zona, kurios nustatymus vartotojas gali keisti kaip pageidauja.

Duomenys labiausiai pažeidžiami tuomet, kai jie persiunčiami iš ir į mobiliuosius įrenginius.

Yra sukurti sprendimai, kurie įmonių IT administratoriams nuotoliniu būdu leidžia prižiūrėti ir užtikrinti išmaniųjų įrenginių, kurie turi prieigą prie įmonės informacijos, saugumą. Ir visai nesvarbu, ar įrenginys priklauso įmonei, ar darbuotojui. Nuotoliniu būdu valdomam įrenginiui administratorius gali pritaikyti tam tikras taisykles, pavyzdžiui, neleisti jungtis prie nesaugių belaidžių tinklų. Jei mobilusis įrenginys pametamas ar pavagiamas, nuotoliniu būdu nesunkiai galima ištrinti visą jame likusią informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.