Ryšiais su KGB apkaltintas „Kaspersky Lab“ vadovas rėžė atgal

Kompiuterių saugumo programų kūrėjai „Kaspersky Lab“ sulaukė kaltinimų dėl artimų ryšių su Rusijos žvalgybos struktūromis. Teigiama, kad įmonė renka savo klientų duomenis ir jais noriai dalinasi. Šios kompanijos vadovas Jevgenijus Kasperskis tokius pareiškimus neigia, o „Bloomberg“ straipsnį vadina spekuliacijų kratiniu.

Programinės įrangos kompanijos įkūrėjas Eugenijus Kasperskis neva mėgaujasi kassavaitine pirtimi su Rusijos žvalgybos pareigūnais.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Programinės įrangos kompanijos įkūrėjas Eugenijus Kasperskis neva mėgaujasi kassavaitine pirtimi su Rusijos žvalgybos pareigūnais.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 26, 2015, 6:27 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 6:33 AM

Praėjusią savaitę pasirodžiusioje publikacijoje rašoma, kad nuo 2012 metų „Kaspersky Lab“ dalį įmonės vadovų pakeitė darbuotojais, artimais Rusijos federalinei saugumo tarnybai (FST). Šeši esami ir buvę „Kaspersky Lab“ darbuotojai teigė, kad antivirusinių programų kūrėjai teikė informaciją Rusijos šnipų lizdui, kuri buvo naudojama jų tyrimams.

Du šaltiniai „Bloomberg" taip pat prasitarė, kad įmonės komercijos vadovas Garis Kondakovas darbuotojams išsiuntė elektroninį laišką pranešdamas, jog aukščiausios pozicijos kompanijoje yra skirtos tik rusams, o valdybos posėdžiai dabar vyksta ne anglų, bet rusų kalba.

„Kaspersky Lab“ vadovas tikina, kad buvo patikrinti trejų metų el. laiškų archyvai, bet tokio laiško rasti nepavyko. O teiginius apie pasikeitimus vadovybėje ir jos sąsajas su FST jis vadino nesąmone: „Man tikrai įdomu sužinoti, kuris iš mūsų vadovų, prisijungusių nuo 2012 metų, turi „glaudesnius ryšius su Rusijos karinėmis ar žvalgybos tarnybomis.“ Mirštu iš smalsumo!“

Pirties malonumai ir paslaptys

Straipsnio autoriai teigia, kad su Rusijos saugumo struktūromis ryšių turi ir pats „Kaspersky Lab“ pradininkas. Programinės įrangos kompanijos įkūrėjas J.Kasperskis mokėsi tuometinei KGB pavaldžioje mokykloje, vėliau buvo pristatomas kaip dirbęs šioje struktūroje. Dabar jis neva kiekvieną savaitę mėgaujasi pirtimi su Rusijos žvalgybos pareigūnais.

„Kaspersky Lab“ vadovas patvirtino, kad mėgsta apsilankyti garinėje pirtyje su kolegomis – rusiška pirtis yra dažna susitikimų vieta. Tačiau jis tikina žvalgybos pareigūnų į tokius susitikimus nekviečiantis: „Nėra neįmanoma, kad tuo pačiu metu tame pačiame pastate gali būti Rusijos žvalgybos pareigūnų, tačiau aš jų nepažįstu.“

Taip pat jis pabrėžė niekada nedirbęs KGB, o tuo įsitikinti galima paprasčiausiai susiradus jo gyvenimo aprašymą. „Aš studijavau matematiką mokykloje, kurią rėmė Atominės energetikos ministerija, Gynybos ministerija, Sovietų kosmoso agentūra ir KGB. Ją baigęs kelerius metus dirbau Gynybos ministerijos programinės įrangos inžinieriumi. Bet, kaip sakoma, niekada neleisk faktams sugadinti geros istorijos, ar ne?“ – retoriškai klausė J.Kasperskis.

Jis pridūrė, kad kompanija bendradarbiauja su viso pasaulio teisėsaugos agentūromis – ne tik Rusijos, bet ir JAV, Didžiosios Britanijos, Japonijos, kitų Europos šalių, Interpolu, Europolu ir kt. To nedarant, kovoti su kibernetiniais nusikaltimais būtų gerokai sunkiau.

Bijote? Patikrinkite

Trys „Bloomberg“ šaltiniai taip pat teigė, kad įmonės vyriausiasis teisininkas Igoris Čenukovas – kitas pirties lankytojas – yra pagrindinis ryšininkas su FST. Esą jam pavaldi dešimties darbuotojų komanda padeda tarnybai atlikti tyrimus.

Nors įmonės padalinio Šiaurės Amerikoje vadovas Christopheris Doggettas tvirtino, kad jų kaupiami duomenys yra anonimiški, du su naudojama technologija susipažinę ekspertai teigė, kad ji gali būti pakeista taip, kad iš asmeninių kompiuterių renkama informacija padėtų FST vykdomiems tyrimams.

J.Kasperskis teigia, kad šiame sakinyje svarbiausias žodis – „gali“. „Teoriškai, bet kokia saugumo kompanija gali tai daryti. Remiantis šia logika, galite įsivaizduoti, kokius bjaurius dalykus „Facebook“, „Google“ ar „Microsoft" teoriškai gali išdarinėti. Teoriškai ir šio straipsnio autoriai galėjo remtis faktais, – ironizavo „Kaspersky Lab“ vadovas. – Visgi realybė tokia, kad aš neturiu jokios priežasties rizikuoti savo 700 mln. dolerių vertės verslu. Viskas, ką mes darome ir ką galime daryti, yra aprašyta licencinėje sutartyje. Maža to, mes atskleidžiame savo išvesties kodą stambiems klientams ir vyriausybėms. Jei bijote dėl „galinių durų“ – pirmyn, patikrinkite. Rimtai.“

Žurnalistai taip pat pastebi, kad „Kaspersky Lab“ pastaraisiais metais paskelbė nemažai ataskaitų, kuriose kibernetinėmis atakomis kaltina JAV, Izraelį ar Jungtinę Karalystę, tačiau veiklai, kylančiai iš Rusijos, tokio pat dėmesio neskiria.

J.Kasperskis šį teiginį vadina absurdišku. Pirmiausia, kibernetinio saugumo kompanijos, skelbdamos apie aptiktus pavojingus virusus ar atakas, laikosi nešališkumo principo ir vengia spėlioti, kokie gali būti jų šaltiniai. Potencialūs kaltininkai įvardijami tik turint patikimus duomenis.

„Tai sakiau, ko gero, jau milijoną kartų – mums nerūpi, kas slypi už kibernetinių kampanijų, kurias mes atskleidžiame. Egzistuoja kibernetiniai pavojai ir mes su jais kovojame, – teigė J.Kasperskis. – Kažkodėl žurnalistai užmiršo paminėti mūsų pranešimus apie „Red October“, „CloudAtlas“, „Miniduke“, „CosmicDuke“, „Epic Turla“, „Penguin Turla“, „Black Energy 1“ ir 2, „Agent.BTZ“ bei „Teamspy“. Kai kurių apžvalgininkų teigimu, šios atakos buvo priskirtos Rusijos kibernetiniams šnipams.“

„Kaspersky Lab“ antivirusinėmis programomis naudojasi daugiau nei 400 mln. vartotojų visame pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.