Ir saugiau, ir taupiau: inovacija, kurią taikys kas antra įmonė

Kai įmonės darbuotojai naudojasi savo atsineštais į darbą įrenginiais (telefonais, planšetiniais ar nešiojamaisiais kompiuteriais), kyla pavojus prarasti svarbius duomenis. Visgi nesinori apriboti darbuotojų ir jų galimybių, ypač jei įmonė nėra numačiusi skirti darbuotojams darbo telefonų. Ką daryti?

Tiek vidutinėms, tiek didelėms įmonėms hibridinė debesija yra galimybė išvengti ir privataus serverio perpildymo dėl per didelio vartotojų srauto.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Tiek vidutinėms, tiek didelėms įmonėms hibridinė debesija yra galimybė išvengti ir privataus serverio perpildymo dėl per didelio vartotojų srauto.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eimantas Mikšys

Mar 27, 2015, 10:50 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 4:15 AM

Jungtis prie įmonės sistemų ir dalintis neviešinamais duomenimis būtų daug saugiau, jei verslas taikytų hibridinės debesijos sprendimą.

Tai – darbo aplinkų paskirstymas, kai įmonės gali valdyti svarbiausius resursus savo saugyklose, o kitus – viešai prieinamose (pavyzdžiui, „Amazon Simple Storage Service“). Privačiose įmonės saugyklose patartina laikyti jautrią informaciją bei programas, o mažiau svarbius archyvus, kurie galėtų būti prieinami darbuotojams dirbant namuose ar per savo įrenginius, – viešose saugyklose. Svarbu tai, kad bet kuriuo metu galima dalį ar visą informaciją perkelti iš vienos saugyklos į kitą – tereikia priimti sprendimą.

Tiek vidutinėms, tiek didelėms įmonėms hibridinė debesija yra galimybė išvengti ir privataus serverio perpildymo dėl per didelio vartotojų srauto. Padidėjus apkrovai, užklausos automatiškai būtų nukreiptos į viešąjį debesį. Taip išvengiama ne tik perpildymo, bet ir, svarbiausia, užtikrinama visų sistemų tolimesnė sėkminga veikla.

Verta dėmesio

Viešai prieinamas „debesis“ yra išsigelbėjimas daugeliui IT profesionalų, kurie naudojasi teikiamais privalumais testavimui ar projektų vystymui, didelių apkrovimų atlaikymui. Tačiau didžiausias viešosios debesijos priešas – saugumas.

Nors rimtų saugumo spragų viešojoje debesijoje ir nepastebima, pabandykite įsivaizduoti finansų sektoriaus įmonę, laikančią duomenis viešame „debesyje“. Jeigu jūsų versle yra privaloma maksimali duomenų apsauga, jums tikrai reikia ir privačios debesijos sprendimo organizacijos viduje.

Tačiau visiškas uždarumas trukdytų greitai judėti duomenims, užtruktų informacijos dalinimasis tarp skirtingų padalinių, klientų ar partnerių, be to, taip užkirstumėte kelią savo darbuotojams pasiekti kai kuriuos dokumentus iš namų ar privačiais įrenginiais.

Todėl, siekiant suteikti daugiau saugumo pojūčio nesurišant rankų ir neištuštinant piniginės, buvo pradėtas taikyti hibridinis variantas. Net jeigu nutiktų taip, kad dalis duomenų taptų dėl kokių nors priežasčių viešai prieinami, nutekėtų, žala nebūtų tokia didelė kaip tuo atveju, jei visus juos laikytumėte tik viename „debesyje“. Be to, hibridinė debesija leis taikyti tokius sprendimus, kaip avarinis atstatymas ar nuotolinis dubliavimas – turint tik vieną iš debesijos sprendimų tai ne visada įmanoma atlikti.

Toks pasirinkimas nėra brangus ar bent jau ne brangesnis nei duomenų laikymas dedikuotuose serveriuose. Remiantis debesijos paslaugas teikiančios įmonės „RackSpace“ atliktu tyrimu, perkeliant duomenis į debesiją, tinkamai juos paskirsčius į privačius ir viešai prieinamus, verslas gali sutaupyti apie 17 procentų savo išlaidų, skiriamų IT paslaugoms. Ir tai logiška – jeigu privačių serverių išlaikymas ir priežiūra yra santykinai brangūs, tai viešosios debesijos paslaugos sparčiai pinga.

Pavojai

Svarbu suvokti, kad hibridinė debesija keičia tradicinę saugumo sampratą, kadangi jūs nebesate tas, kuris visiškai kontroliuoja procesą. Tai reiškia, kad viešojoje debesijoje patalpintų duomenų saugumas priklauso nuo paslaugų tiekėjo. Vadinasi, turite iš anksto žinoti, ką darysite, jei kas nors nutiks.

Labai svarbus ir žmogiškųjų išteklių valdymas šiame procese. Jums turėtų būti svarbu darbuotojus apmokyti tinkamai elgtis su duomenimis tiek viešajame, tiek privačiame debesyje, galbūt nustatyti jų prieinamumo galimybes pagal pareigas ar buvimo vietą. Siekiant išvengti problemų ateityje, investuokite laiko rinkdamiesi paslaugų tiekėją, geriausiai atitinkantį jūsų poreikius. Šiuo metu viešosios debesijos paslaugas teikia daugybė įmonių, tačiau ne tiek ir daug tų, kurios yra pripažintos visame pasaulyje kaip taikančios aukščiausius saugumo standartus.

Ir galiausiai – jei turite galimybę, pasirūpinkite, kad duomenys būtų šifruoti. Tokiu atveju, net jei juos prarasite, sukčiams prireiks nemažai laiko ir pastangų išgauti vertingos informacijos.

„Gartner“ atlikto tyrimo duomenimis, iki 2017 metų daugiau nei pusė įmonių taikys būtent tokį variantą talpindamos savo duomenis. Tad ši inovacija, ko gero, neaplenks ir jūsų įmonės – pasiruoškite ir išnaudokite jos privalumus. Hibridinė debesija gali būti vienas didžiausių šiandieninių žingsnių, kurie gali padėti jums ne tik užtikrinti įmonės duomenų saugumą, bet ir suteikti daugiau galimybių juos valdyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.