Lietuvių logika: kam tos planšetės, jei turiu išmanųjį?

Lietuvos pirkėjų entuziazmą įsigyjant planšetinius kompiuterius keičia vartojimo patirties diktuojamos tendencijos. Technologinių naujienų skonį išbandę pirkėjai vis dažniau renkasi išmaniuosius telefonus, o ne planšetinius kompiuterius.

Planšetiniai kompiuteriai vis dar išlieka didesni, tam tikrose veiklos srityse jie turi perspektyvą. Tačiau iš esmės išmanieji telefonai beveik visais atvejais gali pakeisti planšetes.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Planšetiniai kompiuteriai vis dar išlieka didesni, tam tikrose veiklos srityse jie turi perspektyvą. Tačiau iš esmės išmanieji telefonai beveik visais atvejais gali pakeisti planšetes.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 1, 2015, 12:59 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 7:00 AM

Elektronikos prietaisų ir kompiuterinės įrangos prekybos tinklo „Elektromarkt“ duomenimis, praėjusiais metais, palyginti su 2013-aisiais, mobiliųjų telefonų pardavimai padidėjo net 95 procentais, o planšetinių kompiuterių – tik 11 proc.

„Prieš ketverius metus šioms naujienoms buvo pranašaujamas neregėtas bumas visą artimiausią penkmetį. Tačiau šiandien atrodo, kad planšečių pardavimai Lietuvoje jau pasiekė savo aukščiausiąjį tašką. Dauguma vartotojų patyrė, kad išmanieji telefonai ne tik turi daugiau galimybių, bet ir dubliuoja visas pagrindines planšečių funkcijas. Tai lėmė išmaniųjų pergalę jų lenktynėse su planšetėmis. Pastarosios vis labiau traukiasi į jaunimo pramogų bei vaikų žaidimų užimamą nišą“, – sakė prekybos tinklui „Elektromarkt“ atstovaujančios bendrovės „Mediashop“ direktorius Aleksandras Tumakovas.

Pasak A.Tumakovo, panašiu metu į rinką įsiveržę išmanieji telefonai ir planšetiniai kompiuteriai sukėlė didžiulę pardavimų bangą 2010–2013 metais. Šis bumas neslopo ir pernai. Mobiliųjų telefonų pardavėjai stebėjo, kaip išmanieji išstumia iš rinkos paprastus mygtukinius telefonus. Analogiška kryptimi keitėsi ir kompiuterių rinka: planšetės užėmė tam tikrą bendrą stacionarių ir nešiojamųjų kompiuterių rinkos dalį.

Netrukus tapo aišku ir tai, kad ta pačia rinka dalijasi bei tarpusavyje konkuruoja planšetės bei išmanieji. Įvertinus augantį planšetinių kompiuterių populiarumą, buvo prognozuojama, kad tai smogs ne tik nešiojamųjų kompiuterių, bet ir išmaniųjų telefonų pardavimams. Vis dėlto ne visos šios prognozės pasitvirtino.

Tiek išmanieji telefonai, tiek planšetiniai kompiuteriai daugeliu atvejų yra pagrindinės naršymo internete priemonės. Jomis patogu skaityti elektroninius laiškus, dokumentus, pasinaudoti elektroninės bankininkystės ar elektroninės prekybos paslaugomis, žaisti žaidimus. Pasak A.Tumakovo, tie, kurie tai iš pradžių tai darydavo planšete, pastebi, kad ją puikiausiai pakeičia dar mažiau vietos užimantis telefonas.

„Išmanieji telefonai didėja, jų matmenys artėja prie planšečių dydžio. Be to, savo funkcionalumu jie niekuo nenusileidžia planšetėms. Todėl kyla klausimas, kodėl reikėtų pirkti du tą patį man duodančius įrenginius, jei galiu turėti vieną? Žinoma, planšetiniai kompiuteriai vis dar išlieka didesni, tam tikrose veiklos srityse jie turi perspektyvą. Tačiau iš esmės išmanieji beveik visais atvejais gali pakeisti planšetes. Nenuostabu, kad išmanieji telefonai išstumia iš rinkos planšetinius kompiuterius“, – šalies vartotojų pasirinkimą aiškino IT kompanijos „Synergy Consulting“ vadovas Tyrūnas Jokubauskas.

Pasak T.Jokubausko, planšetinius kompiuterius iš rinkos stumia ne vien išmanieji, bet ir plonėjantys, lengvėjantys nešiojamieji kompiuteriai. Panašios tendencijos būdingos ne vien Lietuvai – jos pastebimos ir visame pasaulyje. Nors vis dar nemažai žmonių turi standartinį įrenginių komplektą – išmanųjį telefoną, nešiojamąjį kompiuterį ir planšetinį kompiuterį, nemažai jų labai retai naudoja pastarąjį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.