Interneto svetainių blokavimas – kaip naktinė prekyba alkoholiu

Seimui liko paskutinis žingsnis, kad Lietuvoje būtų įteisinti lošimai internetu. Kartu būtų sukurta ir tam tikra visuotinio žiniatinklio cenzūra, mat nelegaliai veikiančius tinklalapius numatoma blokuoti.

Jau daug metų licencijų neturinčios užsienio lošimo kompanijos kuria lietuviškas svetaines, vilioja lošėjus, tačiau Lietuvai mokesčių nemoka.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Jau daug metų licencijų neturinčios užsienio lošimo kompanijos kuria lietuviškas svetaines, vilioja lošėjus, tačiau Lietuvai mokesčių nemoka.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis („Lietuvos rytas“)

May 13, 2015, 10:09 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 12:55 AM

Vakar parlamentarai po svarstymo pritarė Azartinių lošimų įstatymo pataisoms, kuriomis reglamentuota galimybė mūsų šalyje vykdyti azartinius žaidimus internetu.

Lošimų priežiūros tarnyba (LPT) tai pavadino svarbiu laimėjimu. Mat iki šiol lažyboms, kazino, azartiniams žaidimams ir panašiai veiklai internetu taisyklės negaliojo: jose lankėsi kas norėjo, o mokesčiai nebuvo renkami.

Tikisi milijonų eurų

„Lietuva gali užkardyti nelicencijuotas bendroves, kad jos nevykdytų nelegalios veiklos.

Antai „Triobet“ ar „Unibet“ yra parengusios puslapius lietuvių kalba ir jie yra aiškiai skirti Lietuvos rinkai, nors neturi licencijų.

Jos nemoka mokesčių, o mes negalime reguliuoti jų veiklos.

Tai ypač svarbu dėl nepilnamečių ir priklausomų lošėjų“, – sakė LPT direktorius Virginijus Daukšys.

Tikimasi, kad įsigaliojus pataisoms ir lošimų organizatoriams legalizavus veiklą internete į šalies biudžetą bus surinkta keli milijonai eurų papildomų mokesčių.

Kas norės, tas prisijungs

Vis dėlto pataisose įtraukta žodžio laisvės gynėjams šiurpą kelianti prievolė: interneto paslaugų teikėjai turės blokuoti prieigą prie neteisėtai veiklą Lietuvoje vykdančių lošimo tinklalapių.

Siūlymai panaikinti tokį reikalavimą parlamentarų palaikymo nesulaukė.

Kokių svetainių lietuviams nederėtų pasiekti, spręs LPT.

V.Daukšys aiškino, kad numatoma taikyti Latvijos modelį: interneto tiekėjams bus teikiami nelegalių svetainių IP adresai, kuriuos ir reikės blokuoti.

Ko gero, tiekėjai rinksis blokavimą per DNS stotis – jos įvestą domeno pavadinimą keičia skaitmeniniu adresu.

Tačiau tokį blokavimą apeiti vieni juokai: tereikia internete susirasti „Google“ DNS serverių nustatymus, juos surinkti savo interneto naršyklėje ir vėl visas internetas atviras.

LPT direktorius tvirtino, kad šimto procentų efektyvumo nebus, tačiau tokį būdą jau pritaikiusių šalių patirtis rodo, kad jo veiksmingumas siekia 75–80 procentų.

Kitaip sakant, tai būtų panašu į naktinę prekybą alkoholiu: įstatymai tarsi draudžia, bet labai ištroškusiems didesnių problemų nekyla.

Nerimauja dėl apetito

Informacinių technologijų (IT) kompanijas vienijančiai asociacijai „Infobalt“ užmojai sukurti interneto cenzūros sistemą kelia nerimą.

Mat įstatyme nėra nurodoma, kokias priemones interneto paslaugų teikėjai turės taikyti tam, kad užblokuotų prieigą prie nelegalių lažybų tinklalapių.

„Iš pradžių ieškosime paprastų blokavimo priemonių, o pastebėję, kad jos neefektyvios, mes jau turėsime sekti vartotojų elgseną, kaupti informaciją apie tai.

Automatiškai tiekėjai turės užsiimti savo vartotojų šnipinėjimu, o tai yra nelogiška“, – sakė IT ekspertas Marius Pareščius.

Jis nuogąstavo, kad pavykus įteisinti lošimo tinklalapių blokavimą apetitas pradės augti: netrukus bus užsimota uždaryti užsienio interneto prekybos svetaines („eBay“, „Amazon“), autorių teises pažeidžiančius tinklalapius (Linkomanija.net, Filmai.in). O galiausiai, aptikus propagandinį vaizdo įrašą, lietuviai liktų be „YouTube“.

Interneto tiekėjams taip pat apmaudu, kad Lietuva žengė interneto laisvės ribojimo keliu.

„Tokių apribojimų įvedimas vartotojams gali pabloginti interneto greičio parametrus ir padidinti techninių trikdžių galimybę.

Juo labiau kad dabartinėje įstatymo redakcijoje visiškai nekalbama apie technines interneto ribojimo priemones, kurios gali būti labai brangios.

Tikimės, kad pataisų rengėjai atsižvelgs į ekspertų išvadas dėl techninio įgyvendinimo ir pataisų efektyvumo“, – sakė „Teo“ Rizikų valdymo skyriaus vadovas Vytautas Bučinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.