Išmanieji telefonai – ir neregiams

Daugėjant išmaniųjų telefonų, žmonėms su regėjimo negalia juos išsirinkti tampa vis sudėtingiau. Todėl Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) atstovai kartu su „Omnitel“ įgyvendina projektą, kurio tikslas – išbandyti neregiams ir silpnaregiams pritaikytus išmaniuosius telefonus, įvertinti juos ir pateikti savo rekomendacijas LASS nariams bei telefonų gamintojams.

Rekomendacijomis naudotis galės ir, pavyzdžiui, senjorai, kurių rega bėgant laikui silpnėja.<br>123rf nuotr.
Rekomendacijomis naudotis galės ir, pavyzdžiui, senjorai, kurių rega bėgant laikui silpnėja.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 22, 2015, 1:43 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 8:32 AM

Pasak LASS informacinės aplinkos specialisto Arvydo Juchnos, susidomėjimas šiuo ilgalaikiu projektu organizacijoje išties didelis, nes išmaniuosiuose telefonuose įsigalintys technologiniai sprendimai ne visuomet tinkami akliesiems ir silpnaregiams. Pusseptinto tūkstančio narių turinčioje sąjungoje gausu išmaniosioms technologijoms imlių narių, todėl neabejojama, kad savanorių technologinę atskirtį mažinančio projekto įgyvendinimui netrūks.

Iki metų pabaigos planuojama išbandyti ir pateikti rekomendacijas kelioms dešimtims išmaniųjų telefonų. Jos bus prieinamos interneto svetainėje Lass.lt, organizacijos „Facebook“ paskyroje, taip pat siunčiamos tiesiogiai telefonų gamintojams, su konkrečiais siūlymais, ką telefonuose būtų galima patobulinti.

„Paprastai technologijos padeda neįgaliesiems būti visaverčiais visuomenės nariais. Vis dėlto naujausiuose išmaniuosiuose telefonuose visas dėmesys skiriamas estetikai bei techninėms vingrybėms. Neregiams tai neretai tik pakiša koją, nes mums svarbiausia, kad telefonu būtų paprasta naudotis, korektiškai veiktų standartinė instaliacija“, – sakė A.Juchna.

Aklieji ir silpnaregiai renkasi telefonus su „Android“ operacine sistema dėl gamintojų įdiegtos „Google Talkback“ ekrano skaitymo programos, leidžiančios žmonėms su regos negalia visavertiškai naudotis išmaniaisiais su jutikliniais ekranais.

„Neregiui ar silpnaregiui nelengva išsirinkti tinkamiausią telefoną neturint specifinės, tik jų poreikius atitinkančios informacijos. Rekomendacijomis naudotis galės ir, pavyzdžiui, senjorai, kurių rega bėgant laikui silpnėja“, – teigia „Omnitel“ Mažmenos valdymo skyriaus vadovas Sigitas Jonuševičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.