Lietuvos rekordas ateities prietaisų dizaino konkurse

Šiais metais tarptautiniame koncepcinių buitinių prietaisų konkurse „Electrolux Design Lab“ Lietuva tiesiog žvilga. Konkurso pusfinalį pasiekė tik 35 iš 1600 pateiktų projektų. Ir tik dvi šalys – Lietuva bei Pietų Korėja – gali pasigirti tuo, kad pusfinalį pasiekė net trys šalies atstovų darbai. Ypač džiugu, kad Lietuvos industrinio dizaino studentai tiek pasiekė kurdami įrenginius, padėsiančius auginti sveikus, saugius ir laimingus vaikus.

Štai visi trys pusfinalį pasiekę lietuvių darbai.<br>Konkurso nuotr.
Štai visi trys pusfinalį pasiekę lietuvių darbai.<br>Konkurso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 9, 2015, 6:08 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 12:43 PM

„Tai tikrai išskirtinis kiekybinis pasiekimas, nes tiek daug projektų iš Lietuvos į pusfinalį dar nė karto nebuvo atrinkta. Ir tai tikrai padidina mūsų studentų šansus patekti į finalą ir pakartoti 2009 m. Tomos Brundzaitės sėkmę su „Bifoliate“ inadplove“, – sako „Electrolux“ vadovas Deimantas Kirlys.

Kasmet vis kitą temą skelbiantys konkurso rengėjai šiemet pakvietė kurti koncepcijas, padedančias augti ir auginti sveikus, saugius ir laimingus vaikus.

Į konkurso TOP-35 šiemet pateko Vilniaus dailės akademijos produkto dizaino katedros studentų, vadovaujamų doc.Povilo Juškaičio, darbai: Simono Palovio BUD (maisto gaminimo kategorija), Dominyko Budino „Air Shield“ (oro ir namų valymo kategorija) ir Valerijos Lazuchenkovos „Airy Leaf“ (oro ir namų valymo kategorija).

Nuo dietologo iki mikroklimato vaikams

S.Palovio prietaisas leidžia vaikams žaisti ragaujant įvairius maisto produktus bei patiekalus. „Žaidime vaikas tampa virtualios virtuvės šefu – jam yra pateikiamas platus maisto produktų, virtuvės įrankių ir kulinarijos receptų pasirinkimas. Bet kokį sukurtą ar jau esantį žaidime patiekalą vartotojas gali „paragauti“ su specialiu ragavimo įrankiu, kuris, įsidėjus į burną, siunčia tam tikrus signalus smegenims, stimuliuodamas skonio receptorius ir imituodamas skonį“, – sako BUD autorius. Pagal sumanymą, vienu metu virtualioje degustacijoje gali dalyvauti net penki šeimos nariai ar vaiko draugai. Šis prietaisas – tarsi pilotinis naujų receptų bandymas, taupantis laiką, maisto produktus bei energijos resursus.

Pasak Martin Alexandersson, „Electrolux“ dizaino eksperto, ši koncepcija apjungia interneto galimybes su maisto gaminimu išmaniu ir intuityviu būdu. „Ši koncepcija yra tikrai smagi ir man patinka tiek idėja, tiek dizainas. Išbandyti įvairius skonius turėtų būti gera pramoga, net jei rezultatas ir neatitinka lūkesčių“,- sako jis.

D.Budino suprojektuotas futuristinis vežimėlis su oro filtravimo funkcija „Air Shield“ yra skirtas didmiestyje vaikus auginantiems tėvams. Jo gaubtas apsaugo vaiką nuo neigiamų aplinkos poveikių – oro taršos, ultravioletinių spindulių ir pan. Filtrams išvalius orą, kūdikiui sukuriamas saugus ir sveikas mikroklimatas. Vežimėlyje įtaisyti specialūs mikrofonai užtikrina garso ryšį tarp tėvų ir kūdikio, tačiau, norint vaiką užmigdyti, kartu leidžia eliminuoti aplinkos triukšmą kaip nepageidaujamą dirgiklį.

„Šis prietaisas būtų itin palankiai sutiktas daugelyje šalių ir miestų, kuriuose didelis oro užterštumas. Supaprastintas šis daiktas galėtų būti gaminamas jau šiandien. Tiesa, vertėtų geriau apgalvoti įrangos detales, tokias kaip filtrai, ir aksesuarus“, – sako „Electrolux“ dizaino ekspertas M.Alexandersson,

Mikroklimato iššūkius sprendžia ir V.Lazuchenkovos suprojektuotas oro valytuvas „Airy Leaf“, kuris kartu ir drėkina orą vaiko miegamajame. Jis turi jonizuojantį filtrą, kuris veikia įvairius taršos faktorius ir gali būti valdomas išmaniaisiais įrenginiais. Be to, prie vaiką lavinančios aplinkos sukūrimo jis gali prisidėti įvairiomis hologramomis ir garsais, taip pat sudaro sąlygas tėvams stebėti situaciją vaizdo ir garso priemonių pagalba. Šis reguliuojamo aukščio ir pasvirimo prietaisas, primenantis lankstų lapą, tinkamas ne tik kūdikiams, bet ir mokyklinio amžiaus vaikams. Be to, jis pasižymi itin tyliu veikimu, energijos tausojimu.

Pernilla Johansson, „Electrolux“ dizaino ekspertė Pietryčių Azijos regione, sako, jog ši koncepcija prasmingai auga kartu su vaiku ir sukuria saugią atmosferą, tačiau rekomenduoja autorei pagalvoti apie lengvesnę ir harmoningiau į aplinką įsiliejančią formą.

Finalistai paaiškės rugsėjį

Pasak, „Electrolux“ dizaino direktoriaus Thomaso Johanssono, pusfinalininkų koncepcijos yra originalios, inovatyvios ir skatinančios susimąstyti. Studentai gavo grįžtamąjį iš ekspertų ir rekomendacijas, kaip toliau vystyti savo idėjas „Kaip visuomet, bus labai įdomu stebėti ir įsitraukti į betarpišką dialogą su konkurso dalyviais. Jau ankstesniais metais teko matyti, kaip geros idėjos virsta puikiais pasiūlymais vartotojams“, -sako jis.

Rugsėjo 15 d. bus paskelbti 6 konkurso finalistai, o finalas įvyks viename iš Europos miestų. „Electrolux Design Lab 2015“ nugalėtojas gaus 10 tūkst. EUR piniginį prizą ir apmokamą stažuotę „Electrolux“ dizaino centre. Taip pat bus išrinkti ir antros bei trečios vietos nugalėtojai, taip pat daugiausiai internautų simpatijų sulaukęs projektas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?