Paryžius pulsavo meile išradėjams

„Kur mes būtume, jei nemylėtume savo išradėjų?“ – tokiu šūkiu ketvirtadienį Paryžiuje buvo sutikti geriausi pastarojo meto išradėjai.

Dešimtą kartą Europos patentų biuro surengtuose Europos išradėjo apdovanojimuose buvo apdovanoti šeši inovatoriai.<br>EPO nuotr.
Dešimtą kartą Europos patentų biuro surengtuose Europos išradėjo apdovanojimuose buvo apdovanoti šeši inovatoriai.<br>EPO nuotr.
Europos išradėjo apdovanojimų finale varžėsi 15 išradėjų ir jų komandų.<br>EPO nuotr.
Europos išradėjo apdovanojimų finale varžėsi 15 išradėjų ir jų komandų.<br>EPO nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gediminas Gasiulis

Jun 12, 2015, 6:06 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 8:09 PM

Dešimtą kartą Europos patentų tarnybos surengtuose Europos išradėjo apdovanojimuose buvo pagerbti šeši inovatoriai.

Industrijos kategorijoje apdovanoti NFC (angl. Near Field Communication) technologijos išradėjai Franzas Amtmannas ir Philippe Maugars. NFC technologija paremtos tokios naujovės, kaip mobilieji mokėjimai, belaidis baterijų įkrovimas, viešojo transporto kortelės ir kt.

Tyrimų srityje apdovanojimas įteiktas prancūzui Ludwikui Leibleriui, sukūrusiam naują plastikų rūšį – vitrimerus.

Mažų ir vidutinių įmonių kategorijoje pagerbta Laura van 't Veer iš Nyderlandų. Jos komandos sukurtas genų pagrindo testas padeda moterims, kurioms buvo diagnozuotas krūtų vėžys, priimti sprendimą dėl chemoterapijos – tai dažnai leidžia išvengti bereikalingo gydymo.

Ne Europos šalių išradėjo prizas įteiktas Japonijos komandai – Sumio Iijimai, Akirai Koshio ir Masako Yudasakai, sukūrusiems naują anglies nanovamzdelių gamybos technologiją.

Apdovanojimas už gyvenimo pasiekimus atiteko Andreas Manzui iš Šveicarijos. Jo sukurta „laboratorija mikroschemoje“ leidžia nebrangiai atlikti išsamius tyrimus, turint vos lašą kraujo mėginio.

Publikos nominacija įteikta Ianui Frazeriui (Australija) ir a.a. Jianui Zhou (Kinija), kurie sukūrė pirmąją vakciną papilomos virusui gydyti.

Beje, gyvenimo pasiekimų kategorijoje buvo nominuotas ir kaimyninės Latvijos mokslininkas – biochemikas Ivaras Kalvinis, sukūręs daugybę vaistų. Vienas žinomiausių jo išradimų – širdies ligoms gydyti skirtas mildronatas. Straipsnį apie tai skaitykite šeštadienio „Lietuvos ryte“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.