Atsakymai dvejojantiems, ar diegtis „Windows 10“

„Windows“ naudotojai po oficialaus „Windows 10“ starto pasidalijo į dvi stovyklas: vieni džiaugiasi naujovėmis ir kitus ragina nedvejoti, kiti į naująją operacinę sistemą žiūri skeptiškai ir tikina, kad skubėti neverta. Kaip yra iš tiesų – kam jau saugu diegtis „Windows 10“?

„Windows 10“ nemokamai gali įsidiegti visi esami „Windows 7 SP1“ ir „Windows 8.1“ legalių versijų savininkai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Windows 10“ nemokamai gali įsidiegti visi esami „Windows 7 SP1“ ir „Windows 8.1“ legalių versijų savininkai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Aug 6, 2015, 2:41 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 7:14 PM

Pagrindinis principas, pasak „Microsoft“ technologijų eksperto Šarūno Končiaus, paprastas: jei programa veikė „Windows 7“ ar „Windows 8“, ji veiks ir „Windows 10“. Tas pat ir su kompiuteriu – jei jis buvo pritaikytas minėtoms operacinėms sistemoms, neturėtų kilti problemų ir su „Windows 10“. Taigi pasirinkę naujinimą paliekant failus ir programas, tiesiog matysite kiek kitokią aplinką ir valdymą, o turėti įrankiai liks.

„Dėl tvarkyklių (angl. drivers) garantijų neturime, nes tai sprendžia įrenginių gamintojai, ar verta juos pritaikyti. Tarkim, jei kompiuteris buvo pritaikytas „Windows Vista“, tvarkyklių „Windows 10“ gali ir nebūti“, – pridūrė Š.Končius.

Veiks visur

Žmonių „bendravimas“ su kompiuteriais nuolat keičiasi: jei anksčiau turėjome tik pelę ir klaviatūrą, tai dabar galime dirbti lietimui jautriais ekranais, valdyti įrenginius balsu. Prie pokyčių prisitaiko ir programinė įranga.

Ketvirtadienį vykusiame „Windows 10“ naujovių pristatyme „Microsoft“ technologijų ekspertas akcentavo, kad bene svarbiausia naujovė yra operacinės sistemos universalumas. Kitaip sakant, ji visuose įrenginiuose veiks vienodai – telefonuose, planšetėse, kompiuteriuose, žaidimų konsolėse ir kt.

Būtent todėl „Internet Explorer“ pakeitė nauja interneto naršyklė „Edge“ – reikėjo, kad ji vienodai gerai veiktų visuose įrenginiuose. Atnaujintos ir kitos vidinės programos: el. pašto, kalendoriaus, nuotraukų ir vaizdo įrašų peržiūros, naujienų, orų ir kt. Prisitaikyti prie įrenginio ekrano bei valdymo „Microsoft“ išmokė ir biuro programinės įrangos paketą „Office“.

Kiti programuotojai nuo šiol taip pat gali kurti universalias programėles bei platinti jas per oficialią „Microsoft Store“ parduotuvę. „Užtenka suprogramuoti vieną programėlę ir ji automatiškai bus pritaikyta veikti visur, prisitaikyti prie įrenginio, jo ekrano dydžio“, – aiškino Š.Končius.

Demonstruodamas „Windows 10“ galimybes „Microsoft“ mažmeninės prekybos partnerių vadovas Baltijos šalims Nerimantas Kriščiūnas nemažai dėmesio skyrė grakščiajai el. pašto programėlei ir „Edge“ naršyklei.

O viena jo pademonstruota naujovė sulaukė dviprasmiškų vertinimų. Tai – skaitymo režimas naršyklėje: užėjus į straipsnį ir spustelėjus knygą primenančią piktogramą greta adreso eilutės, puslapyje lieka tik svarbiausia informacija: straipsnio pavadinimas, iliustracijos ir tekstas. Visa kita, įskaitant reklamas, panaikinama. Vartotojams tai, žinoma, patogu, bet interneto portalų valdytojai neapsidžiaugs...

Naujų versijų nebeleis

„Microsoft“ atstovai priminė, kad „Windows 10“ nemokamai gali įsidiegti visi esami „Windows 7 SP1“ ir „Windows 8.1“ legalių versijų savininkai – tereikia atsisiųsti atitinkamą atnaujinimą. Šis pasiūlymas galios vienerius metus, t.y. iki 2016-ųjų liepos 29 dienos.

Ateityje, anot Š.Končiaus, naujų „Windows“ versijų išleisti nenumatoma, o visi funkcionalumo atnaujinimai bus diegiami automatiškai. „Microsoft“ atstovas užtikrino, kad šie atnaujinimai atskirai apmokestinami nebus – korporacija, kaip ir iki šiol, uždirbs iš verslo klientų (jie moka operacinės sistemos nuomos mokestį), taip pat naujų kompiuterių ar pačios operacinės sistemos pirkėjų.

Korporacijos atstovai pabrėžė, kad ypač daug dėmesio skiriama saugumo aspektams. Ar tai reiškia, kad nuo šiol nebereikės diegti antivirusinės programos? „Yra vidinė apsauga, bet tos standartinės apsaugos reikia ir, žiūrint į tendencijas, jos reikia vis labiau“, – sakė Š.Končius.

Beje, būtent antivirusinės programos ir ugniasienės, atnaujinus operacinę sistemą, gali nustoti veikti – tai susiję su jų veikimo specifika. Todėl prieš diegiant atnaujinimą siūloma pasitikslinti, ar naudojami apsaugos sprendimai bus suderinami su „Windows 10“.

Vis dar trypčiojantiems ir atsinaujinti nedrįstantiems Š.Končius smeigia paskutinį argumentą: jei diegimą atidėsite pusmečiui ar visiems metams, programų bei įrangos suderinamumą tikrinti vis tiek reikės – nuo to nepabėgsite.

Taigi drąsiau, drambliai (raginimas negalioja naudojantiems darbo kompiuterius – sprendimą dėl programinės įrangos naujinimo lai priima įmonės IT specialistai). Tiesa, jei rūpinatės privatumu, diegdami „Windows 10“ atkreipkite dėmesį į šiuos nustatymus.

Pasaulyje yra per 1,5 mlrd. „Windows“ naudotojų, kurie gali įsidiegti naująją operacinę sistemą. Pirmąją parą šiuo pasiūlymu pasinaudojo apie 14 mln. vartotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.