„Microsoft“ šnipinėja ir „Windows 7“ naudotojus

Dar nespėjus atslūgti kritikos bangai dėl „Windows 10“ naudotojų šnipinėjimo, „Microsoft“ sulaukė naujo smūgio: pasirodo, korporacija siurbia ir „Windows 7“ bei „Windows 8“ operacinių sistemų vartotojų duomenis.

Technologijų specialistai atkapstė, kad „Microsoft“ slapčia siurbia ir „Windows 7“ naudotojų duomenis.<br>123rf nuotr.
Technologijų specialistai atkapstė, kad „Microsoft“ slapčia siurbia ir „Windows 7“ naudotojų duomenis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 2, 2015, 9:59 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 7:10 PM

Diegiant „Windows 10“ ir nepakeitus numatytųjų nustatymų, „Microsoft“ gali gauti daugybę privačių duomenų: kokios programos buvo įdiegtos, kaip jos buvo naudojamos, kokios komandos buvo ištartos balso asistentei „Cortana“, net klaviatūra surinktą tekstą ir aplankytus tinklalapius. Beje, privatumo nustatymus galima bet kada pakeisti ir pareikalauti, kad jokie duomenys „Microsoft“ nebūtų siunčiami. Ar operacinė sistema tokio pažado laikysis, lieka neaišku.

Šiam skandalui iškilus į viešumą, kai kurie technologijų apžvalgininkai pastebėjo, kad dalį funkcijų, dėl kurių kilo šis šurmulys, turėjo ir „Windows 8“: ši sistema turėjo integruotą paiešką internete, joje buvo galima prisijungti su „Live“ profiliu ir sinchronizuoti kompiuterio nustatymus, turėti „OneDrive“ virtualų diską ir t.t. Visam tam taip pat reikia privačių vartotojų duomenų.

Dabar technologijų specialistai atkapstė, kad „Microsoft“ slapčia siurbia ir „Windows 7“ naudotojų duomenis.

Dar balandį „Microsoft“ išleido atnaujinimą „Windows 7“ ir „Windows 8“ operacinėms sistemoms KB3022345, kuris sukūrė naują diagnostikos ir telemetrijos sekimo tarnybą (angl. Diagnostics and Telemetry tracking service). Korporacija aiškina, kad ši tarnyba atlieka du dalykus. Pirma, ji padidina diagnostinės informacijos, kurią gali rinkti sistema, kiekį (šie duomenys yra skirti įvairių kompiuterį ištikusių problemų diagnozavimui). Antra, ji renka duomenis trečiųjų šalių programoms, kurios naudojasi „Application Insights“ tarnyba (ji skirta programų kūrėjams ir fiksuoja programų veikimo sutrikimus, „nulūžimus“ bei kitas problemas). Visi šie duomenys surenkami ir siunčiami „Microsoft“.

Vėliau šį atnaujinimą pakeitė KB3068708, o prieš kelias savaites – KB3080149. Nors pastarasis naujinys yra neprivalomas, ankstesnieji buvo įtraukti į rekomenduojamus atnaujinimus, kurie, naudojant numatytuosius „Windows Update“ nustatymus, įdiegiami automatiškai.

Dar vienas naujinys, KB3075249, sudarė galimybę rinkti išsamesnę informaciją apie įrenginį.

Programuotojų bendruomenės įvardija ir dar kelis įtarimą keliančius „Windows 7“ ir „Windows 8“ sistemoms skirtus naujinius. Visų jų problema iš esmės yra tokia pati, kaip „Windows 10“ sekimas: vartotojai nėra aiškiai informuojami, kokia jų informacija renkama, kam ji siunčiama ir kokiais tikslais naudojama. Be to, nesudaroma galimybė viso to sustabdyti (nebent vartotojas yra pakankamai įgudęs ir sugeba užblokuoti kompiuterio prisijungimus prie „Microsoft“ tarnybų).

Išsiaiškinti tai, kokie duomenys siunčiami į korporacijos serverius, net patyrusiems programuotojams sudėtinga, mat visi šie duomenys yra užšifruoti ir siuntimui naudojamas saugus protokolas.

Beje, Arstechnica.com pastebi, kad atsisakius dalyvavimo Tobulinimo pagal vartotojų patirtį programoje (CEIP), į „Microsoft“ serverius siunčiamų duomenų kiekis drastiškai sumažėja ar net yra visai sustabdomas. Plačiau apie CEIP galite paskaityti čia, o kaip pasitraukti iš šios programos sužinosite čia (anglų k.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.