Sužinok, ar robotas atims tavo darbo vietą

Kas trečiam darbuotojui kyla rizika, kad per artimiausius 20 metų jį pakeis robotas. Ar tai gresia ir jums?

Kuo darbas labiau mechaninis, nereikalauja kūrybos, bendravimo su kitais žmonėmis ar specifinių įgūdžių, tuo labiau tikėtina, kad ateityje jį galės atlikti robotai.<br>123rf nuotr.
Kuo darbas labiau mechaninis, nereikalauja kūrybos, bendravimo su kitais žmonėmis ar specifinių įgūdžių, tuo labiau tikėtina, kad ateityje jį galės atlikti robotai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 15, 2015, 11:32 AM, atnaujinta Oct 15, 2017, 7:07 PM

Oksfordo universiteto (Didžioji Britanija) tyrėjai Michaelas Osborne'as ir Carlas Frey tikimybę, kad darbo vieta gali būti automatizuota, apskaičiavo atsižvelgdami į 9 faktorių svarbą: nuovokumą, derybų, įtikinimo įgūdžius, pagalbą ir rūpinimąsi kitais, originalumo svarbą, meniškumą, rankų darbo miklumą ir tikslumą, poreikį dirbti mažoje erdvėje.

Paprasčiau sakant, kuo darbas labiau mechaninis, nereikalauja kūrybos, bendravimo su kitais žmonėmis ar specifinių įgūdžių, tuo labiau tikėtina, kad ateityje jį galės atlikti robotai.

Saugiau gali jaustis tie, kurių darbe svarbu mokėti derėtis, reikia padėti kitiems žmonėms, kurti originalias idėjas. Didesnė rizika kyla tiems, kurie surenka įvairius daiktus, dirba su smulkiais objektais, spaudžiasi ankštose darbo erdvėse.

Pavyzdžiui, mažiausiai dėl to rūpintis turėtų medicinos ir sveikatos priežiūros srities darbuotojai, mokslininkai, mokytojai ar dėstytojai, treneriai, gelbėtojai, kompiuterinių sistemų analitikai.

Apie profesijos pokyčius derėtų susimąstyti telefoninės rinkodaros specialistams, siuvėjams, laikrodžių taisytojams, draudimo agentams, sporto teisėjams (bet ne treneriams!), kasininkams, siuntinių ir gaminių pakuotojams ar rūšiuotojams.

Tyrimas atliktas naudojantis JAV darbuotojų duomenų bazėmis ir pritaikytas Didžiosios Britanijos rinkai, tačiau juo vadovautis gali ir kitų šalių gyventojai.

Remdamasi šiuo tyrimu BBC sukūrė įrankį, leidžiantį patikrinti, kokia tikimybė, kad konkrečios specialybės darbuotojus ateityje pakeis robotai. Jį rasite čia (anglų k.).

Su pačiu tyrimu galite susipažinti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.