Į lietuvius nusitaikė sukčiai iš Rusijos

Lietuvius skambučiais atakuoja sukčiai iš Rusijos, siūlantys investuoti į tauriųjų metalų prekybą. Vartotojai raginami neužkibti ant šio kabliuko ir apskritai neatsiliepti į skambučius iš įtartinų numerių bei neatrašinėti SMS, nes tokios paslaugos gali būti brangiai apmokestintos.

Sukčiai siūlo pasipelnyti iš tauriųjų metalų prekybos ir prašo įnešti tam tikrą kiekį pinigų avansu.<br>123rf nuotr.
Sukčiai siūlo pasipelnyti iš tauriųjų metalų prekybos ir prašo įnešti tam tikrą kiekį pinigų avansu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Oct 10, 2015, 12:54 PM, atnaujinta Oct 10, 2017, 10:51 PM

„Gavome pranešimų iš klientų, kad atsiliepus į skambutį iš numerio +749 975 33491, prašoma įnešti tam tikrą kiekį pinigų avansu ir siūloma užsiimti tauriųjų metalų prekyba. Kviečiame būti atsargiais ir neapsigauti!“ – tokį įspėjimą klientams penktadienį paskelbė „Bitė Lietuva“.

Įmonės Korporatyvinių reikalų vadovė Žana Jakevičienė teigė, kad tokį įspėjimą nuspręsta paskelbti atsižvelgiant į didelį skundų skaičių.

Skambučių iš minėto numerio prisipažino sulaukę bent keli „Facebook“ nariai – vieni teigė išklausę sukčių pasiūlymą, bet juo nesusigundę; kiti įtartinus skambučius ignoravo.

Nei vartotojų priimami skambučiai, nei gaunamos SMS žinutės negali būti papildomai apmokestintos. Tačiau jei susigundysite perskambinti ar nusiųsti SMS, už tai teks papildomai susimokėti.

„Dažniausiai tokie sukčiai tikisi, kad vartotojai jiems perskambins – tai yra klasikiniai atvejai. Jie apmokestina numerį, tarkim, 5 eurais už minutę, tikėdamiesi, kad jiems perskambins ir tokiu būdu pasipelno. Sužinoję apie tokius atvejus mes blokuojame skambučius į tuos numerius.

Šis atvejis, panašu, yra kitoks – sukčiai skambina patys. Kai priimate skambutį, pinigai jūsų sąskaitoje negali būti nuskaičiuojami. Nebent sukčiai jų gali išvilioti kalbomis.

Mes klientų skundų dėl šio numerio kol kas negavome, bet, dėl visa ko, jį užblokavome“, – sakė „Tele2“ korporacinės komunikacijos direktorius Andrius Baranauskas.

„Omnitel“ atstovas spaudai Mindaugas Snicorius nurodė, kad šio operatoriaus klientai su sukčių iš Rusijos skambučių problema kol kas taip pat nesusidūrė. 

Iš kur sukčiai gauna privačius vartotojų telefonų numerius? Yra du variantai: pirmasis – renkamos atsitiktinės skaičių kombinacijos; antrasis – privati informacija gaunama iš įvairių duomenų bazių. Dažnai žmonės nė nepamena, kam ir kada atskleidė savo asmeninius duomenis, o sukauptų duomenų bazių savininkai gali keistis.

„Anksčiau Lietuvoje buvo populiaru rinkti įvairias duomenų bazes. Pats atsimenu, kaip prieš kokius 5 metus stovėjo merginos ir kvietė dalyvauti loterijoje bei laimėti automobilį. Viskas, ką reikėjo padaryti – tai užrašyti savo asmens duomenis: vardą, pavardę, adresą, telefoną... Aš tos anketos nepildžiau, bet buvo visas būrelis laukiančių eilėje. Kur tie duomenys dabar, net bijau spėlioti.

Paprastas patarimas: saugokite savo asmens duomenis. Taip pat ir telefono numerį“, – kalbėjo A.Baranauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?