Iššūkis: kaip išrinkti telefoną neregiui?

Rinkdamiesi išmaniuosius telefonus neregiai ir silpnaregiai nuo šiol galės vadovautis jiems parengtomis rekomendacijomis. Bendradarbiaudami su „Omnitel“ jas paruošė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) atstovai, išmėginę kelias dešimtis išmaniųjų telefonų. Telefonus sąjungos atstovai įvertino balais, o jų pateiktose rekomendacijose – patarimai, kaip paruošti įvairių modelių įrenginius, kad jais būtų patogu naudotis neregiams ir silpnaregiams.

Neregiams pritaikyti telefonai.<br>„Omnitel“ nuotr.
Neregiams pritaikyti telefonai.<br>„Omnitel“ nuotr.
Neregiams pritaikyti telefonai.<br>„Omnitel“ nuotr.
Neregiams pritaikyti telefonai.<br>„Omnitel“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Oct 15, 2015, 1:15 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 9:35 PM

Pagal LASS susitarimą su „Omnitel“, kas keletą savaičių išbandoma po du įvairių modelių „Android“ operacine sistema valdomus išmaniuosius. Šia sistema valdomus telefonus silpnaregiai renkasi dėl joje gamintojų įdiegtos „Google Talkback“ ekrano skaitymo programos, leidžiančios žmonėms su regos negalia visavertiškai naudotis išmaniaisiais su liečiamaisiais ekranais.

Bandymų metu daugiausiai dėmesio skirta tam, ar gamintojas suteikia neregiui galimybę nuo pat pirmojo telefono įjungimo, vadovaujantis specialiomis instrukcijomis, pačiam paruošti jį naudojimui. Didžiausi balai skirti tiems išmaniųjų modeliams, kuriuose reikia atlikti mažiausiai gamyklinių pakeitimų ar diegti papildomų tvarkyklių.

„Išmaniuosiuose telefonuose nuolat atsirandantys nauji technologiniai sprendimai ne visuomet tinkami akliesiems ir silpnaregiams. Tačiau testų rezultatai mus išties nudžiugino – 80 % išbandytų telefonų tinka neregiams, ir beveik visus modelius, minimaliai pakeitus gamyklinius nustatymus, gali naudoti silpnaregiai“, – sako LASS informacinės aplinkos specialistas Arvydas Juchna.

Maksimalų 10 balų LASS narių įvertinimą gavo šeši modeliai, kurie labiausiai tinka akliesiems ir silpnaregiams: „CAT S50“, „HTC One M8“, „Huawei Honor 6“, „Huawei P7“, „LG G4“, „Samsung Xcover 3“.

Prasčiau matantiems žmonėms rekomendacijose siūlomi modeliai su didesnės įstrižainės ekranais bei tie, kuriuose galima keisti gamyklinius nustatymus, pasirenkant tinkamiausius aplinkos, teksto ir fono spalvų derinius, kontrastingą rėžimą ir galimybę pasididinti vaizdą.

LASS rekomenduojami telefonai tiek „Omnitel“ interneto svetainėje, tiek prekybos salonuose yra pažymėti specialiu ženklu. „Omnitel“ konsultantai taip pat pasirengę suteikti išsamesnę informaciją apie rekomenduojamus modelius.

„Po telefonų testavimo pateikiamos išsamios rekomendacijos labai naudingos ne tik neregiams, bet ir senjorams, kurių regėjimas su amžiumi taip pat prastėja. Dėl šių patarimų ženkliai sumažėjo situacijų, kai silpnaregis įsigyja ar gauna dovanų jam netinkamą telefoną. Todėl ateityje ir toliau bendradarbiausime su LASS, juo labiau, kad naujų išmaniųjų rinkoje atsiranda kas savaitę“, – teigia „Omnitel“ Mažmenos valdymo skyriaus vadovas Sigitas Jonuševičius.

Rekomendacijos ir išbandyti modeliai taip pat pateikiami interneto svetainėje adresu https://www.lass.lt/index.php?3362423690 bei organizacijos „Facebook“ paskyroje. Sąjungos nariai taip pat bendradarbiauja su programėlių kūrėjais – jiems išsako pastebėjimus, padedančius tobulinti telefonuose naudojamas specialias akliesiems ir silpnaregiams skirtas programėles. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga vienija apie 6,2 tūkst. narių, tačiau Statistikos departamento duomenimis šalyje yra daugiau nei 15 tūkst. žmonių su regėjimo negalia. Taip pat egzistuoja tiesioginis ryšys tarp vyresnio amžiaus ir regos sutrikimų. Pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje vis didesnę visuomenės dalį sudaro senjorai. Šiuo metu beveik penktadalis šalies gyventojų vyresni nei 64-erių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.