Į kovą su „Facebook“ kelia „numirėlių armiją“

Constantas Dullaartas internetu naudojasi tam, kad atskleistų interneto blogybes. Anksčiau šis olandų menininkas bandė surasti pačią pirmą programa „Photoshop“ pakoreguotą nuotrauką, kad pažiūrėtų, kaip ji atrodė prieš pakeitimus. Dabar jis karą skelbia skaitmeninių fantazijų čempionui – socialiniam tinklui „Facebook“, rašo „The Guardian“.

Panašu, kad internete jau niekas nevyksta sąžiningai.<br>123rf nuotr.
Panašu, kad internete jau niekas nevyksta sąžiningai.<br>123rf nuotr.
Meninkas piktinasi, kad pasaulio socialiniuose tinkluose karaliauja muilžiniška netikrų tapatybių rinka.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Meninkas piktinasi, kad pasaulio socialiniuose tinkluose karaliauja muilžiniška netikrų tapatybių rinka.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-11-10 16:31, atnaujinta 2017-10-04 23:43

Galingiausios šių dienų imperijos puolimui vyras telkia XVIII a. karius. Jo projektas, pavadinimu „The Possibility of an Army“) („Armijos galimybė“), atskleis, kaip lengva internete sukurti netikras tapatybes.

C.Dullaartas paragino žmones susikurti „Facebook“ paskyras su karių, kuriuos samdė Britai Amerikos nepriklausomybės kare, vardais. Vyras tikrąja ta žodžio prasme buria netikrą numirėlių armiją.

„Internete ir taip yra milžiniškos melagingų paskyrų armijos. Vyksta prekyba „Youtube“ peržiūromis ir kitokio pobūdžio paslaugomis socialiniuose tinkluose... Mane tiesiog siutina, kai tai, kas populiaru kultūroje, yra patvirtinama socialiniais tinklais“, – pyktį liejo menininkas.

Pasak jo, net muziejai naudoja netikrus atsiliepimus, kad pagerintų savo reputaciją. Tokių paslaugų tiekėjai „kraunasi pinigus suteikdami didelius skaičius. Jie sukuria atsitiktinio elgesio įvaizdį, kad viskas atrodytų labiau tikra. Ir jie yra visur“

Panašu, kad internete jau niekas nevyksta sąžiningai. Atsiliepimai internetinėje parduotuvėje „Amazon“? Daugybė jų yra melagingi. Vienas pardavėjas padavė į teismą daugiau nei tūkstantį žmonių už jų „melagingus, klaidinančius ir neautentiškus“ atsiliepimus apie knygas.

„Instagram“? Mitas buvo sužlugdytas – vis daugiau vartotojų atskleidžia liūdną realybę už jų kerinčių nuotraukų. Tam jie naudoja žymę „socialiniai tinklai nėra tikras gyvenimas“ („socialmediaisnotreallife“).

Ar šie ilgai laukti pasisakymai apie tikrovę yra tik dar viena trumpalaikė interneto mada? Ar tai galėtų būti socialinių tinklų žlugimo pradžia?

Niekam ne paslaptis, kad interneto pasaulyje yra gausu netikrų tapatybių: C.Dullaartas bando atkreipti žmonių dėmesį, jog tai yra masinė rinka.

Pasišnekėjimai socialiniuose tinkluose yra metodas, kuriuo socialiniuose tinkluose netikromis tapatybėmis prisidengę žmonės bando vartotojams įsiūlyti įvairiausias prekes.

Pasak menininko, jo netikra „Facebook“ armija turi išbandyti, kiek reikia „praeiti tapatybės patikrinimus“.

C.Dullarto savanoriai susikūrė telefonu patvirtinamas paskyras su tikrų, bet labai seniai amžinajam atilsiui išėjusių karių, kurie kovojo prarastos Hesen-Kaselio valstijos armijoje, vardais.

XVIII a., kai Vokietija vis dar buvo mažų valstijų kratinys, Hesen-Kaselio valdovui Frydrichui II šovė geniali idėja, kaip praturtinti savo valdas: jis nuomodavo gerai apmokytą armiją kovoti kitų žmonių karuose.

Hesenai, kaip jie buvo žinomi, buvo reguliari nuomai skirta armija. Labiausiai ji žinoma dėl to, kad britai šią armiją nusamdė kovoti Amerikos revoliucijos metu. „Heseno valstijos ekonomika labai pakilo“, – pasakojo C.Dullaartas. Pelnas buvo naudojamas švietimo kampanijai, kad pagerinti visuomenės padėtį.

Tad tai, kad šiai kariai dabar sugrįžta kaip „Facebook“ kariai, atrodo, nors ir šiurpu, bet labai tinkama. Jų tapatybės naršo po neautentišką, pinigais varomą socialinių tinklų pasaulį.

„Man akyse „Facebook“ yra labai amerikietiškas produktas, kuris skleidžia labai amerikietišką populiariąją kultūrą“, – sakė C.Dullaartas.

Menininkas teigė, jog tikrieji Hesenai kovojo JAV ir buvo vaizduojami kaip žiaurūs samdiniai, bet tikrovėje jie „elgėsi garbingai“.

„Iš tikrųjų jie išlaisvino labai daug vergų“, – užbaigė vyras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.