„Bitės“ vadovas atskleidė, ko tikėtis pasikeitus savininkams

Lietuvoje ir Latvijoje veikiantį operatorių „Bitė“ įsigijus stambiai amerikiečių investavimo bendrovei, su jauduliu ir nerimu laukiama atsakymo į klausimą: kas toliau?

Dabartinis „Bitės“ vadovas F.Hrenchukas tikisi ir toliau išlikti poste.
Dabartinis „Bitės“ vadovas F.Hrenchukas tikisi ir toliau išlikti poste.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis („Lietuvos rytas“)

Dec 30, 2015, 3:21 PM, atnaujinta Sep 26, 2017, 2:53 PM

Spėlionės dėl kainos

Sutartis dėl „Bitės“ grupės įmonių pardavimo jau pakrikštyta metų sandoriu. Jo detalės kol kas nėra aiškios, bet gali būti, kad suma gerokai viršys tą, kurią „Teo LT“ sumokės už perkamą „Omnitel“ (220 mln. eurų).

Kodėl „Bitė“ gali būti brangesnė už „Omnitel“? Pirmiausia, naujiems savininkams perleidžiama ne viena bendrovė, o visa įmonių grupė Lietuvoje ir Latvijoje.

Antra, „Bitės“ EBITDA (pelnas neatskaičius palūkanų, mokesčių, nusidėvėjimo bei amortizacijos) rodiklis yra didesnis nei „Omnitel“, o būtent jis lemia įmonės vertę parduodant.

Be to, pardavėja – investicinė bendrovė „Mid Europa Partners“ vargu ar norės patirti nuostolių.

2007-aisiais ši investicinė bendrovė už „Bitę“ paklojo 450 mln. eurų, o apie 70 proc. šio pirkimo vertės buvo finansuojama pačios „Bitės“ vardu išleidžiant obligacijų emisijas.

Šiuo metu „Bitė“ turi 172,3 mln. eurų vertės obligacijų, kurios užbaigus sandorį turėtų būti išpirktos.

Tad jei sandorio suma siektų tik apie 220 mln. eurų, to užtektų skoloms padengti, bet atpirktų tik dalį pradinių „Mid Europa Partners“ investicijų. Kad pardavėjas neliktų nuskriaustas, už „Bitę“ turėjo būti sumokėta 350–400 mln. eurų.

Tokia suma atitiktų „Bitės“ pastarųjų metų 7–8 EBITDA rodiklius (galima palyginti – „Omnitel“ perkama už jos 7,8 EBITDA). Žinoma, jei įmonę perkanti pasaulinė investicijų kompanija „Providence Equity Partners“ sutiks tiek mokėti.

Lauks ar smogs?

Tuo metu rinkos dalyviai ir įmonės klientai laukia, kas bus toliau. Telekomunikacijų sektoriaus ekspertų nuomone, mažinti išlaidų jau nebėra kur, todėl galbūt naujieji savininkai tikisi augant Lietuvos ekonomikai uždirbti iš mobiliųjų duomenų, nes to „Bitė“ kol kas neišnaudoja.

Kita vertus, „Providence“ gali įsigyti daugiau Lietuvos ar Latvijos paslaugų tiekėjų ir kaip atsaką „Teo“ su „Omnitel“ pradėti siūlyti bendrus mobiliojo ryšio, televizijos ir interneto paslaugų paketus.

– Kiek laiko vyko derybos dėl šio sandorio ir kodėl apie jį paskelbta būtent Kūčių dieną? – „Lietuvos rytas“ pasiteiravo „Bitės“ vadovo Fredo Hrenchuko.

– Jos truko tiek, kiek reikėjo. Visiškas atsitiktinumas, kad visos detalės galutinai suderintos ir sutartis buvo pasirašyta būtent tą dieną.

– Kokie naujųjų savininkų planai? Ar jie išlaikys „Bitės“ įsipareigojimus klientams, pavyzdžiui, susijusius su tinklo plėtra?

– Naujieji investuotojai ketina toliau plėtoti „Bitės“ pasirinktą strategiją. Jie labai entuziastingai vertina savo atėjimą į Lietuvą, pasižyminčią sveika ekonomikos plėtra ir augančia telekomunikacijų rinka.

Bet šiuo metu dar per anksti kalbėti apie ilgalaikius tikslus.

– Ar numatoma pokyčių įmonės vadovų komandoje?

– Aš toliau dirbsiu generaliniu direktoriumi, darbą tęs ir mano surinkta vadovų komanda. Kaip rodo veiklos rezultatai, „Bitė“ turi puikias perspektyvas toliau augti kartu su tvariai augančia Lietuvos ekonomika bei telekomunikacijų rinka, tenkinant sparčiai augančią vartotojų paklausą įvairioms mobiliojo interneto paslaugoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.