„Bitės“ savigyra gali atsirūgti

Naujiems savininkams perleista „Bitė“ nuo pat metų pradžios gyrėsi siūlanti sparčiausią mobilųjį internetą. Tačiau tokios pagyros gali atsirūgti, nes konkurentai įžvelgė nesąžiningą elgesį.

Operatoriai nesutaria, kurio mobiliojo interneto ryšys yra sparčiausias.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Operatoriai nesutaria, kurio mobiliojo interneto ryšys yra sparčiausias.<br>Nuotr. iš LR archyvo
G.Butėnas: „Norint ką nors normaliai išmatuoti mieste, reikėtų ne dviem gatvėmis pavažiuoti.“
G.Butėnas: „Norint ką nors normaliai išmatuoti mieste, reikėtų ne dviem gatvėmis pavažiuoti.“
Daugiau nuotraukų (2)

Gediminas Gasiulis („Lietuvos rytas“)

2016-02-26 21:03, atnaujinta 2017-06-06 09:17

Didžiausia 4G interneto sparta „Bitė“ ėmė girtis pasirėmusi kompanijos „Ookla“, kuriai priklauso svetainė Speedtest.net, išvadomis. Šioje svetainėje savo naudojamo interneto spartą gali pasitikrinti bet kuris vartotojas.

Apibendrinus praėjusių metų antrąjį ir trečiąjį ketvirtį Lietuvoje atliktus matavimus, „Bitės“ 4G tinklo sparta buvo beveik dukart didesnė nei „Omnitel“ ir „Tele2“.

Pirmoji konkurentų reakcija buvo atsaini – esą „Bitė“ giriasi senais duomenimis, o Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) tyrimai rodo ką kita.

Kliūva vienas žodis

Tačiau povandeninės srovės virte virė. Konkurentai pareikalavo iš įmonės nutraukti reklamą, jų kreipimųsi sulaukė ir „Ookla“ – pastarosios buvo prašoma pateikti išsamią informaciją apie tyrimą.

„Bitė“ reklamų nenutraukė, o „Ookla“ už duomenis paprašė susimokėti. Todėl „Tele2“ dėl „Bitės“ reklamų šią savaitę kreipėsi į Konkurencijos tarybą ir RRT prašydama įvertinti joje skleidžiamą informaciją.

Užkliuvo reklamoje naudojamas aukščiausiojo laipsnio būdvardis „greičiausias“.

Tokio laipsnio vartoti reklamose nedraudžiama, tačiau reikia pateikti įrodymus.

Ar „Bitės“ pagyros teisingos, žada aiškintis ir Vartotojų teisių gynimo centras.

Įtaria sukčiavimu

„Ookla“ verslo klientams siūlo kelių rūšių paslaugų paketus. Susimokėjusios keliasdešimt tūkstančių eurų įmonės gali gauti konkretaus laikotarpio ataskaitas. Arba už panašią sumą realiu laiku stebėti vartotojų atliekamus interneto spartos tikrinimus.

„Bitės“ konkurentams kilo įtarimų, kad operatorė galėjo rezultatus pakreipti savo naudai, pavyzdžiui, pati atlikdama daug testų tuščiose stotyse.

Juolab kad visuose trijuose tinkluose tyrimo metu atliktų matavimų skaičius buvo panašus, nors „Bitė“ savo 4G tinklą pristatė tik pernai balandį, o jo aprėptis buvo ir tebėra kelis kartus mažesnė nei konkurentų.

„Mažiausią aprėptį ir mažiausiai vartotojų turinčio operatoriaus tinkle atliktas toks pat matavimų skaičius atrodo neįprastai.

Kiekvienas interneto spartos patikrinimas vartotojams kainuoja: jų metu persiunčiamas nemažas duomenų kiekis. Taigi žmonės šiaip nėra linkę to daryti vien dėl pramogos“, – sakė „Tele2“ korporacinės komunikacijos vadovas Andrius Baranauskas.

Tuo metu „Teo“ ir „Omnitel“ tinklo vadovas Mindaugas Varanauskas stebėjosi dideliais skirtumais tarp „Ookla“ ir RRT atliekamų interneto spartos matavimų.

„Bitės“ ir „Tele2“ 4G tinkluose RRT nustatyta sparta nuo „Ookla“ skyrėsi beveik du kartus, o „Omnitel“ ji buvo panaši.

„Mūsų nuomone, „Ookla“ matavimai negali objektyviai parodyti skirtumų tarp operatorių, nes jie tiesiogiai priklauso nuo atliktų matavimų skaičiaus, „Ookla“ atsitiktinai parinkto serverio ir vartotojų elgsenos.

Daug objektyvesnius matavimus atlieka RRT, kuri visiems operatoriams suteikia vienodas sąlygas“, – tvirtino M.Varanauskas.

Kaltinimai nustebino

Užtat „Bitė“ reklamų atsisakyti artimiausiu metu neketina, nes turi savų argumentų. Mat visų operatorių tinkluose per pusmetį buvo atlikta po keliasdešimt tūkstančių Speedtest.net matavimų.

Interneto greitį žmonės tikrina skirtingais įrenginiais daugybėje vietovių, o ką nors suklastoti esant tokiam mastui vargu ar įmanoma.

Įmonės tinklo direktorius Gintas Butėnas teigė, kad naujausios kartos ryšį naudojančių vartotojų skaičius tarp operatorių yra panašus, o didesnė teritorijos aprėptis kaip tik lemia prastesnius rezultatus.

Anot G.Butėno, „Ookla“ interneto spartos testus vartotojai atlieka dažniau, įvairiu metu ir skirtingose vietose, o RRT automobiliu su specialia įranga tiktai apvažiuoja pagrindinius šalies kelius ir miestų gatves.

„Antai Klaipėdoje mūsų tinkle matavimų visai neatlikta, nors ryšys ten yra.

Vilniuje jie pasirinko pervažiuoti kelias gatves, ir viskas.

Norint ką nors normaliai išmatuoti mieste, reikėtų ne dviem gatvėmis pavažiuoti, o patikrinti apie 100 tūkstančių taškų“, – teigė G.Butėnas.

Nesutaria ir kiti

„Ookla“ ataskaitoje įvardytas ir sparčiausio Lietuvoje laidinio interneto tiekėjas. Juo tapo „Skynet“ – šiame tinkle duomenų atsiuntimo ir išsiuntimo sparta viršijo 800 Mbps.

Antrojoje vietoje likusios kompanijos „Teo“ atstovas M.Varanauskas įsitikinęs, kad tokie rezultatai neatitinka galinės įrangos ir tinklo techninių galimybių statistinių standartų. Anot jo, „Skynet“ siūlomo „TP-Link“ maršrutizatoriaus deklaruojama teorinė pralaidumo riba tėra 800 Mb/s.

Užtat „Skynet“ internetą teikiančios bendrovės „Penkių kontinentų“ komunikacijų centro direktoriaus pavaduotojas Robertas Ragauskas teigė, kad jų klientai neprivalo naudoti maršrutizatorių, todėl techniniai apribojimai, susiję su jų sparta, negalioja.

Anot R.Ragausko, „Ookla“ greičiausią interneto ryšį siūlantį tiekėją išrenka įvertindama ne visus, o tik 10 proc. greičiausiai atliktų testų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.