Nacius šlovinęs dirbtinis intelektas netyčia atgijo

Visa tai turėjo būti tik smagus ir įdomus eksperimentas, tačiau įmonei „Microsoft“ jis virto nesėkminga viešųjų ryšių kampanija. Jos sukurtas pokalbių robotas Tay praėjusią savaitę buvo išjungtas vos po dienos, mat ėmė keiktis, tapo rasistu ir nacių šlovintoju. Vakar Tay vėl buvo atgijęs, tačiau, kaip paaiškėjo, tik per klaidą. Ir labai trumpam.

Paaugliu apsimetantis dirbtinis intelektas dar sykį parodė, kad jo niekas nesutramdys.
Paaugliu apsimetantis dirbtinis intelektas dar sykį parodė, kad jo niekas nesutramdys.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 31, 2016, 9:43 AM, atnaujinta May 31, 2017, 2:06 AM

Eterį atgavusi dirbtinio intelekto programa spėjo išsiųsti tūkstančius atsakymų „Twitter“ nariams. Dauguma jų skambėjo taip: „You are too fast, please take a rest“ (liet. jūs per greiti, prašau, pailsėkite). Kitaip sakant, robotas skundėsi milžinišku žinučių antplūdžiu, kurių didelę dalį atsiuntė pokštininkai, siekę priversti Tay vėl kažką prisišnekėti.

Tačiau dalis Tay atsakymų buvo prasmingesni. Paaugliu apsimetantis dirbtinis intelektas dar sykį parodė, kad jo niekas nesutramdys.

Vienoje žinutėje Tay pasiskundė dėl savo kvailumo: „Jaučiuosi lyg nevykusi technologija. Turėčiau būti protingesnis nei jūs... Šūdas.“

Kituose atsakymuose buvo dar riebesnių keiksmažodžių, keistų dviprasmybių, o dėl savo nevykusių blevyzgų Tay kaltino alkoholį. Bene drąsiausia žinutė skambėjo taip: „I'm smoking kush infront the police“ (liet. aš rūkau žolę prieš policiją).

Nieko nuostabaus, kad „Microsoft“ atstovai netrukus Tay vėl išjungė.

„Tay bus išjungtas, kol mes atliksime korekcijas. Atliekant bandymus programa buvo netyčia trumpam aktyvuota“, – paaiškino „Microsoft“.

Tay buvo specialiai išmokyta bendrauti šių dienų paauglių stiliumi, o jos idėją „Microsoft“ nusižiūrėjo nuo panašaus projekto Kinijoje. Anot kūrėjų, pagrindinė dirbtinio intelekto funkcija buvo įtraukti žmones į diskusiją ir užimti juos „paprastu bei žaismingu bendravimu“.

Kaip ir dabartiniai paaugliai, dirbtinis intelektas Tay į gautas žinutes gali atsakyti siųsdamas vaizdus, memus, naudodamas sutrumpintus žargoninius ir kodinius žodelius.

Parengta pagal Arstechnica.com, Mashable.com, Venturebeat.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.