Keturi neįtikėtini faktai apie Marko Zuckerbergo pinigus

Didžiausias pasaulyje socialinis tinklas „Facebook“ paskelbė ataskaitą apie stulbinančias savo pajamas ir pelnus. Tačiau pranešime slypėjo ir keli netikėti faktai apie legenda jau tapusio kompanijos įkūrėjo Marko Zuckerbergo finansinius reikalus.

Balandžio 12 d. San Fransiske vykusioje „Facebook“ F8 konferencijoje M.Zuckerbergas kalbėjo apie kompanijos ateitį, virtualią realybę, nepilotuojamas skraidykles ir...<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Balandžio 12 d. San Fransiske vykusioje „Facebook“ F8 konferencijoje M.Zuckerbergas kalbėjo apie kompanijos ateitį, virtualią realybę, nepilotuojamas skraidykles ir...<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 30, 2016, 6:31 PM, atnaujinta May 27, 2017, 1:50 AM

Faktas nr.1 – mažiausia alga kompanijoje

Na, tik kompanijoje. M.Zuckerbergo mėnesio alga gerokai mažesnė už Lietuvos prekybos centro kasininkės, slaugos namų valytojos ir net už mažiausią įmanomą pašalpą.

Kadaise sekdamas Steve’o Jobso pėdsakais, jis nutarė būti kuklus – nustatė sau vieno dolerio atlyginimą. Ir ligi šiol uždirba būtent tiek – vieną dolerį per metus. Dar daugiau – jis tik tą dolerį ir uždirba. Kaip kompensacijos negauna net papildomų savo kompanijos akcijų.

Sakytume, kažkas ne taip. Ypač žinant, kad „Facebook“ vykdomoji direktorė Sheryl Sandberg gauna 700 tūkst. dolerių bazinę metinę algą, vyriausiasis finansininkas Davidas Wehneris – 650 tūkst. dolerių, vyriausiasis produkcijos direktorius Chrisas Coxas ir techninis direktorius Mike Schroepferis – po 625 tūkst. dolerių. Be to, visi jie gauna premijas ir savo akcijų dalį.

Tiesa, prieš apraudodami M.Zuckerbergo skurdą ir nesavanaudiškumą, turėtume prisiminti, kad jis vis dar yra 422 mln. „Facebook“ akcijų savininkas. O tai, jei tikėsime „Forbes“, prilygsta 47,5 mlrd. dolerių turtui.

Faktas nr.2 – kiek kainuoja saugumas

Kai esi ketvirtas turtingiausias žmogus JAV ir 19 įtakingiausias žmogus pasaulyje (vėlgi pagal „Forbes“), galvoti, kad tau gali grėsti daugybė pavojų, nėra paranoja. Todėl savo vadovo apsauga „Facebook“ rūpinasi labai rimtai.

„Facebook“ nurodo, kad M.Zuckerbergui buvo labai konkrečiai grasinama, todėl jį namuose, nuosavame lėktuve, kelionėse saugo specialus personalas. „Facebook“ tai vadina saugumo „programa“ ir per metus jai išleidžia daugiau negu 5 mln. dolerių.

Beje, vėlgi, direktorės Sh.Sandberg apsauga irgi kainuoja nemažai – tik šiais metais pradėjusi ją saugoti kompanija nurodo tam išleidusi 1,3 mln. dolerių.

Faktas nr.3 – jokios demokratijos

Kai žmogus nusiperka kažkokios kompanijos akcijų, jis pagrįstai tikisi, kad įgijo ir tam tikrų teisų į jos valdymą. Ypač, jei tų akcijų dalis yra gana ženkli. Tačiau „Facebook“ ir toliau išlieka visiška M.Zuckerbergo vienvaldystė.

Ir ne tik todėl, kad jam priklauso didžioji akcijų dalis, bet, svarbiausia, todėl, kad jo turimos akcijos priskiriamos kažkokiai mistinei „B klasei“, tad kiekviena jų turi 10 balsų. Įprastos platintos akcijos turi po vieną balsą, o šiuo metu „Facebook“ nori išleisti „C klasės“ akcijas, kurių savininkai neįgis jokios balso teisės.

Kai kurie socialinio tinklo akcininkai tokia padėtimi labai nepatenkinti, tad jau pasigirsta reikalavimų sušaukti visuotinį akcininkų susirinkimą ir jame sulyginti visų akcijų svorį.

„Neturėdami balso teisės akcininkai negali pareikalauti iš kompanijos vadovų atsakomybės“, – rašoma akcininkų pasiūlyme.

M.Zuckerbergas tai neigia ir įrodinėja, kad tik turėdamas absoliučią valdžią sugebėjo atsispirti spaudimui ir paversti kompaniją tokia klestinčia, kokia ji yra dabar.

„Facebook“ tiek pasiekė priėmus daugybę labai drąsių sprendimų. Ir kai žiūriu į priekį, matau, kad reikės dar daugiau drąsių žingsnių, negu jau padarėme“, – savo užsispyrimą teisina M.Zuckerbergas.

Faktas nr.4 – pasaulio remontas

Kai gruodį gimė M.Zuckerbergo sūnus Maxas, „Facebook“ savininkas įkūrė 45 mlrd. dolerių filantropinį fondą, kurį pavadino „Chan Zuckerberg Initiative“. Tuo metu pats Markas pasakė, kad fondo tikslas „pagerinti šį pasaulį ateinančiai kartai“.

Trečiadienį išplatintame laiške investuotojams M.Zuckerbergas paaiškino, kokie konkretūs yra tų gerų ketinimų tikslai: “Iki šio šimtmečio pabaigos įveikti visas ligas, reformuoti švietimo sistemą taip, kad ji būtų pritaikyta asmeniškai kiekvienam besimokančiam, ir apsaugoti mūsų aplinką nuo klimato kaitos.“

Labai ambicingas planas. Tačiau kas kitas, jei ne šis mokslus Harvarde metęs 31 m. vyras turi šansų jį įgyvendinti?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.