Atskleidė, ką gėjai veikia internete

„Internetas mums padeda daugintis“, – rėžė homoseksualios orientacijos kino kūrėjas Romas Zabarauskas. Perkeltine prasme, žinoma: internetas padeda susipažinti, skleisti toleranciją, vienytis bendruomenėms. Tačiau ir čia ne viskas rožėmis klota.

R.Zabarausko teigimu, atsiradus galimybei susipažinti virtualiai, nelieka būtinybės eiti į vietas, kuriose įprastai lankosi homoseksualai, todėl nesusidaro sąlygos kurtis bendruomenei.<br>Copictures nuotr.
R.Zabarausko teigimu, atsiradus galimybei susipažinti virtualiai, nelieka būtinybės eiti į vietas, kuriose įprastai lankosi homoseksualai, todėl nesusidaro sąlygos kurtis bendruomenei.<br>Copictures nuotr.
Gayline.lt įkurtas praėjus porai metų po to, kai homoseksualumas Lietuvoje buvo dekriminalizuotas.<br>Copictures nuotr.
Gayline.lt įkurtas praėjus porai metų po to, kai homoseksualumas Lietuvoje buvo dekriminalizuotas.<br>Copictures nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 6, 2016, 7:43 PM, atnaujinta May 26, 2017, 9:12 AM

Atvirai apie homoseksualų problemas kalbantis menininkas savo pranešimą festivalyje „Login 2016“ pavadino nevyniodamas į vatą: „Ką gėjai veikia internete?“

Tiems, kurie perskaitę šiuos žodžius tikėjosi kažko nešvankaus, teks nusivilti. Homoseksualai yra tokie pat žmonės, taigi ir internete jie elgiasi kaip daugelis kitų – ieško, naršo, skaito, rašo, ieško, džiaugiasi, pyksta, žaidžia, dirba... Tiesa, yra keli homoseksualų pamėgti tinklalapiai ir programėlės, kurių nemaža dalis šio straipsnio skaitytojų nebus girdėję.

Praėjus porai metų po to, kai homoseksualumas Lietuvoje buvo dekriminalizuotas, 1995-aisiais buvo įkurtas pirmasis lietuviškas netradicinės orientacijos bendruomenės tinklalapis Gayline.lt. Dėl įvairių priežasčių ir fobijų, jo įkūrėjai nusprendė svetainę registruoti Estijoje.

Pirmaisiais metais didžiąją dalį tinklalapio turinio sudarė antrosios pusės ieškančių lankytojų skelbimai, tačiau ilgainiui jis virto savotišku naujienų portalu, o skelbimus nuspręsta perkelti į kitą tinklalapį, kuris pavadintas „GayCafe“.

Šiuo metu „GayLine“ turi apie 5,5 tūkst. aktyvių narių. Tiesa, R.Zabarauskas pastebėjo, kad pastaraisiais metais šio tinklalapio lankomumas sumažėjo apie 30 proc. Jis svarstė, kad tai gali būti susiję su tuo, jog svetainės autoriai jos nekomercializuoja ir nekuria originalaus turinio.

Homoseksualai ne tik naršo internete, bet ir naudojasi išmaniesiems įrenginiams skirtomis programėlėmis. Viena žinomiausių – „Grindr“, didžiausio pasaulyje homoseksualų socialinio tinklo programėlė. Taip pat populiarios homoseksualams skirtos aplikacijos „Hornet“, „Scruff“, „PlanetRomeo“ ir kt.

Tačiau netradicinės seksualinės orientacijos žmonės nevengia ir įprastų, daugeliui (ypač jaunimo tarpe) žinomų programėlių – „Tinder“, „OKCupid“. Ir, ko gero, nieko nenustebins milžino „Facebook“ populiarumas. „Čia persikelia viskas: pokalbiai, pažintys, diskusijos, forumai“, – sakė R.Zabarauskas.

Didžiausiame pasaulio socialiniame tinkle nesunku rasti ir Lietuvos homoseksualų ar jų teises palaikančių asmenų bendruomenių, kurios turi nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių narių.

Tačiau, kaip teigė menininkas, internete ne viskas auksu žiba. „Pirma, tai patyčios ir neapykanta, kurią dažnai išsako, pavyzdžiui, anoniminiai komentatoriai naujienų portaluose. Spėju, jų bus ir po straipsniu apie šį pranešimą“, – sakė kino kūrėjas.

Dar viena jo išskirta problema – „lengvas seksas“. R.Zabarausko teigimu, atsiradus galimybei susipažinti virtualiai, nelieka būtinybės eiti į vietas, kuriose įprastai lankosi homoseksualai, todėl nesusidaro sąlygos kurtis bendruomenei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.