Įspėja keliautojus: noras sutaupyti gali brangiai kainuoti

Daugelis mano, kad nemokamas kavinės ar oro uosto „Wi-Fi“, prie kurio kasdien jungiasi šimtai tūkstančių lankytojų, pakankamai saugus. Deja, tai netiesa. Kibernetiniai nusikaltėliai randa būdų, kaip pričiupti naudotojus, kad ir kur šie būtų.

Kelionėje dažnas pamiršta saugumo taisykles ir jungiasi prie pirmo pasitaikiusio belaidžio interneto taško.<br>123rf nuotr.
Kelionėje dažnas pamiršta saugumo taisykles ir jungiasi prie pirmo pasitaikiusio belaidžio interneto taško.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-07-05 10:47, atnaujinta 2017-05-19 20:41

Keliaudami žmonės dažnai bijo susidurti su kišenvagiais, o kibernetinį saugumą, deja, pamiršta. Dėl to dažniau praranda asmeninius duomenis ir elektroninius nei grynuosius pinigus.

„Kaspersky Lab“ apklausė beveik 12 tūkst. žmonių iš 23 šalių, nors kartą apsilankiusių užsienyje per pastaruosius metus. Net 82 proc. apklaustųjų pripažino, kad keliaudami naudojasi atvirais „Wi-Fi“ tinklais.

Pasirodo, kelionėje mes dažnai pamirštame saugumo taisykles ir bet kokia kaina jungiamės prie pirmo pasitaikiusio belaidžio interneto taško – tiesiog todėl, kad to norime arba labai reikia. O tai pavojinga.

Retas atostogautojas pasiruošęs atsisakyti bendravimo socialiniuose tinkluose, galimybės prisijungti prie interneto, publikuoti nuotraukas ir naudotis kitais skaitmeninio pasaulio pranašumais. Tačiau žmonės dažnai nesusimąsto, kad jų prisijungimas niekaip neapsaugomas ir rizikuoja brangiausiais dalykais.

61 proc. apklaustųjų lankosi internetinės bankininkystės sistemose per viešąjį „Wi-Fi“, 55 proc. perka internete ir beveik pusė (46 proc.) lankosi konfidencialiuose tinklalapiuose. Būtent šiuo metu nusikaltėliai gali iš keliautojų pavogti asmeninius duomenis ir pinigus.

Kas penktas apklaustasis prisipažino, kad buvo palikęs savo įrenginį viešbučio registratūroje arba davęs jį nepažįstamiems, prašydamas nufotografuoti šalia lankytinų vietų.

Ekspertai rekomenduoja būti budriems: įdiegti apsaugą ir telefone, ir nešiojamame bei planšetiniame kompiuteryje, per viešus „WiFi“ tinklus nesijungti prie internetinės bankininkystės ar profilių, kuriuose reikia įvesti slaptažodžius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.