5 patarimai, kaip apsaugoti savo telefoną nuo virusų

Nemažai žmonių vis dar gūžteli pečiais ir pripažįsta, kad apie išmaniojo telefono apsaugą išmano nedaug. Telefonas – tai tarsi mažas kompiuteris, kuriame telpa daug asmeninės informacijos, todėl jei norite būti tikri dėl duomenų saugumo, rekomenduojame laikytis svarbiausių saugumo taisyklių.

Telefonui, kaip ir žmogui, geriau virusu neapsikrėsti negu jį gydyti.<br>123rf nuotr.
Telefonui, kaip ir žmogui, geriau virusu neapsikrėsti negu jį gydyti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 24, 2016, 10:22 AM, atnaujinta May 17, 2017, 11:14 PM

1. Įsitikinkite, ar siunčiatės patikimą programėlę

Gyvename mobiliųjų programėlių amžiuje. Žmonėms aktualios naujienų, mokėjimų, pramoginės bei bendravimo programėlės, be kurių telefonas prarastų pusę funkcionalumo. Kita vertus, Simono Skupo, vadovaujančio „Samsung Electronics Baltics“ padaliniui šalyje, teigimu, labai svarbu įsitikinti, ar programėlę, kurią siunčiatės į įrenginį, nepridarys žalos.

„Pirmiausia nesisiųskite programėlių iš bet kur, rinkitės patikimą šaltinį. „Android“ telefonų savininkams geriausia rinktis iš „Google Play“ programėlių asortimento arba iš telefonų gamintojų siūlomų parduotuvių. Pavyzdžiui, mūsų klientai saugias ir naudingas programėles randa „Samsung Galaxy Apps“ parduotuvėje“, – sako ekspertas.

Be to, prieš siunčiantis naują programėlę tikrai verta perskaityti kitų vartotojų atsiliepimus.

2. Išjunkite Wi-Fi ir Bluetooth, kai nenaudojate

Jei laikote Wi-Fi įjungtą, jūsų telefonas gali prisijungti prie bet kokio neapsaugoto ir neaiškaus belaidžio interneto tinklo. Taip didėja tikimybė, kad įrenginys bus apkrėstas virusais, jums to nė nežinant.

„Dėl šios priežasties geriau išjungti Wi-Fi, kai jo nenaudojate. Taip pat kiekviename įrenginyje galima nustatyti, kad šis automatiškai prisijungtų tik prie žinomo tinklo, pavyzdžiui, namų arba darbo“, – paaiškina S.Skupas.

Anot pašnekovo, tokio paties principo reikėtų laikytis su Bluetooth tinklu. Geriausia, kad ryšys būtų įjungiamas tik tai patvirtinus telefono savininkui. Tiesa, daugelis telefonų taip ir elgiasi, jei specialiai nenustatote kitaip.

3. Pasirūpinkite antivirusinėmis programomis

Verta pasirūpinti ir išmaniesiems skirtomis saugos programėlėmis, skirtomis virusų prevencijai. Jas tiekia praktiškai visų žinomų kompiuterių antivirusų kūrėjai, tad pasirinkti tikrai yra iš ko. Be to, daugelis tokių programėlių turi papildomų funkcijų – gali padėti rasti pamestą telefoną, įjungti skambutį per atstumą ar net nufotografuoti mėginantį įvesti neteisingą atrakinimo kodą asmenį.

Tai padėtų ne tik nuo vagių, bet ir nuo pernelyg smalsių namiškių ar bendradarbių.

„Samsung“ savo telefonų savininkams siūlo išskirtinį saugumo sprendimą – „Samsung Knox“. Tai vidinė saugumo sistema, kuri apsaugo jautrią vartotojo informaciją, tokią kaip nuotraukos, el. laiškai ir užrašai. O su „Samsung Smart Manager“ galima kasdien skanuoti savo mobilųjį įrenginį – programėlė informuos iškart, jei bus pastebėta įtartina veikla“, – sakė šios kompanijos atstovas Lietuvoje S.Skupas.

4. Reguliariai atnaujinkite telefono sistemą

Mobiliųjų telefonų virusai šiuo metu kuriami ypač aktyviai, todėl norintiems išlikti saugiems būtina reguliariai atnaujinti telefono operacinę sistemą. Rekomenduojama tai daryti iškart, kai tik pasirodo nauja operacinės sistemos versija. Tas pats galioja pavienėms programėlėms – nors daug ką tai erzina, būtina reguliariai įdiegti visus individualius atnaujinimus.

5. Nepulkite atidaryti nepatikimų nuorodų

Kaip ir į kompiuterį, į telefoną kartais patenka įvairių siuntėjų laiškų su juose esančiomis neaiškiomis nuorodomis. Jei nenorite rūpesčių, geriau neatidarykite tokių nuorodų, kad ir kokius aukso kalnus ar smalsumo patenkinimą jos žadėtų. Labai realu, kad ten slypi klastingi virusai.

Anot S.Skupo, dažniausiai žmonės viliojami intriguojamais el. laiškų pavadinimais bei apgaulingais skelbimais, kad ką nors laimėjo. Be to, pavojingos nuorodos gali plisti per SMS ar kitas bendravimo programas, todėl išlikti budriems reikia visais atvejais.

Gali paaiškėti, kad net jūsų draugo atsiųsta nuorodą į kokį nors labai dominantį filmuką yra virusas. Ypač dažnai tokių sulaukiame iš „Facebook“ draugų. Mat jei kitas žmogus per žioplumą paspaudė tokią nuorodą, į jo įrenginį įdiegtas virusas automatiškai ją siunčia visiems draugams.

Taigi, jei žinutė nuo draugo žada, kad paspaudę pamatysite ką nors nerealiai įdomaus, pasitikslinkite, ar draugas tikrai ją siuntė. Lietuvius čia gelbsti tik tai, kad daugelis tokių pavojingų nuorodų yra anglų kalba, tad iškart atrodo šiek tiek įtartinos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.