Kaip pasikeitė pasaulis per 110 metų: buitis tada ir dabar

Jeigu praėjusio amžiaus pradžioje kas nors būtų pasakęs, kad nebereikės rankomis skalbti, mazgoti indų, kad maistas elektrinėje dėžėje šviežias išliks savaitėmis, televizoriaus kanalus bus galima perjunginėti nepakilus nuo sofos, o apsipirkti – neišėjus iš namų, toks žmogus būtų apšauktas šarlatanu, niekinančiu įprastą buitį. 110 metų jubiliejų švenčiantis, „Stumbras“ pristato 3 straipsnių seriją, kurioje kviečia susipažinti su išradimais per pastaruosius 11 dešimtmečių pakeitusiais mūsų kasdienybę.

Indaplovė.<br>Nuotr. Keith's Magazine / Shutterstock.com
Indaplovė.<br>Nuotr. Keith's Magazine / Shutterstock.com
Dantų šepetėlis.<br>Nuotr. Shutterstock.com
Dantų šepetėlis.<br>Nuotr. Shutterstock.com
Lipnioji juosta.<br>Nuotr. Shutterstock.com
Lipnioji juosta.<br>Nuotr. Shutterstock.com
Elektros lemputė.<br>Nuotr. Shutterstock.com
Elektros lemputė.<br>Nuotr. Shutterstock.com
Elektrinis lygintuvas.<br>Nuotr. Unterberg, Rolf / Shutterstock.com
Elektrinis lygintuvas.<br>Nuotr. Unterberg, Rolf / Shutterstock.com
Asmeninė muzika.<br>Nuotr. Shutterstock.com
Asmeninė muzika.<br>Nuotr. Shutterstock.com
Šaldytuvas.<br>Nuotr. Shutterstock.com
Šaldytuvas.<br>Nuotr. Shutterstock.com
Internetinės parduotuvės.<br>Nuotr. Shutterstock.com
Internetinės parduotuvės.<br>Nuotr. Shutterstock.com
3D spausdinimas.<br>Nuotr. Shutterstock.com
3D spausdinimas.<br>Nuotr. Shutterstock.com
Skalbyklė.<br>Nuotr. knygos „Rosén: En ren historia“ iliustr. / Shuttertock.com
Skalbyklė.<br>Nuotr. knygos „Rosén: En ren historia“ iliustr. / Shuttertock.com
Distancinis valdymas.<br>Nuotr. Todd Ehlers / Shutterstock.com
Distancinis valdymas.<br>Nuotr. Todd Ehlers / Shutterstock.com
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Oct 10, 2016, 2:25 PM, atnaujinta May 11, 2017, 4:26 AM

1. Šaldytuvas

Jame visada rasite, ko užkąsti net ir vidurnaktį. Kažin, ar šiandien įprastai šeimai pavyktų išgyventi bent porą dienų be šio įrenginio. Juk net ir dienai dingusi elektra didžiausių rūpesčių kelia dėl to, kad „atitirpo“ šaldytuvas.

Pirmasis buitinis elektrinis šaldytuvas pirkėjams pasiūlytas daugiau nei prieš 100 metų – 1913-aisiais. Tačiau pirmas išpopuliarėjęs modelis pasirodė dar po keturiolikos metų. „General Electric“ anuomet pardavė daugiau nei milijoną „Monitor-Top“ šaldytuvų.

Šaldytuvai pirmiausiai išpopuliarėjo JAV – šioje šalyje prieš 50 metų 98,3 namų ūkių šiuos buities prietaisus, tuo metu Italijoje jais naudojosi tik kas penkta šeima, o Sovietų sąjungoje viso labo 5,3 proc. Dabar sunku būtų suskaičiuoti šeimas, kurios jo neturi.

2. Dantų šepetėlis

Ar žinojote, kad dantų priežiūra žmonės susirūpino maždaug 3500 metų prieš mūsų erą, o pirmojo dantų šepetėlio išradėjais laikomi kinai, kurie jau XV a. ant bambukinės ar kaulinės rankenėles rišdavo kiaulės šerius ir šveisdavo dantis. Netrukus šį išradimą europiečiai perėmė ir ėmė tobulinti: keitė formą, šerelių išdėstymą.

Dantis gyvūnų šeriais nustojome brūžinti tik tuomet, kai buvo atrastas nailonas. Štai tada atsirado tikrai šiuolaikiniai, mums atpažįstami šepetėliai – jie imti gaminti 1938 metais. Taip, žingsnis po žingsnio, iš keistuolių išmonės dantų šepetėlis tapo viena būtiniausių asmeninės higienos priemonių.

3. Skalbyklė

Valandų valandos laisvo laiko – štai ką mums padovanojo skalbyklės. Kol jos skalbia, mes galime nuveikti kitų naudingų darbų ar ilsėtis.

Elektrinių skalbimo mašinų era prasidėjo – 1908 metais. Tačiau automatinės skalbyklės pasirodė 1947 m. Dar po 3 dešimtmečių pradėtos gaminti šiandien įprastos skalbyklės, valdomos elektronikos. Dabar be šio buities prietaiso namų ūkis neįsivaizduojamas – tai iliustruoja faktas, kad Europoje daugiau šeimų turi skalbykles nei automobilius.

4. Elektrinis lygintuvas

Kai kitą kartą stovėsite prie lyginimo lentos ir, galvosite, koks tai varginantis ir nuobodus užsiėmimas, įsivaizduokite, kaip šis darbas atrodė prieš 110 metų. Juk pirmasis elektrinis lygintuvas su temperatūros kontrolės svirtele pasirodė 1920 metais, o galiausiai elektrinės laidynės išpopuliarėjo jau po II Pasaulinio karo.

Taigi, iki išrandant elektrinę laidynę anuomet žmonės drabužius lygino sunkiu griozdu, pakrautu žarijomis. Kai kur vietoje žarijų laidynė buvo kaitinama žibalu, etanoliu, banginių taukais, dujomis ar netgi benzinu – taip, buvo ir tokių patobulinimų. 5. Indaplovė

Nežinia kodėl senovės graikų dievai Sizifui įdavė būtent akmenį – lygiai taip pat dievai galėjo jį pristatyti indų plauti. Juk dieną plauname indus tam, kad vakare jie vėl būtų suteršti; o vakare plauname tam, kad iš jų valgytume ryte – ir taip be galo.

Mechaninės indaplovės sukonstruotos dar XIX a., o pirmoji namams skirta elektrinė indaplovė sukurta 1920-aisiais. Tačiau ji buvo labai brangi, todėl didesnio populiarumo sulaukė tik pasiturinčių šeimų namuose. Vėliau technologijos tobulėjo ir pigo, o indaplovės tapo vis labiau prieinamos. Ir nors jos ne tokios populiarios, kaip skalbyklės, tačiau, pavyzdžiui, JAV ir Vokietijoje 2012 metais indaploves turėjo trys iš keturių namų ūkių.

6. Distancinis valdymas

Be jo neverta turėti televizoriaus su daugiau nei trimis kanalais. Juk televizoriaus žiūrėjimo malonumas neatsiejamas nuo atpalaiduojančios sofos. Įsivaizduokite, kad kaskart norėdami televizorių pritildyti ar perjungti kanalą, turite atsistoti, nueiti iki jo ir grįžti – kam toks televizorius reikalingas?

Pirmoji radijo bangomis atliekamo valdymo demonstracija įvyko dar 1894 m. Tačiau pirmojo belaidžio nuotolinio valdymo pultelio teko palaukti daugiau nei pusšimtį metų. 1955-aisiais pasirodė „Flashmatic“ – šį distancinį pultelį nutaikyti itin preciziškai, todėl ilgas ir bevaisis mygtuko spaudymas galėjo įvaryti neviltį. Nepaisant to, tai buvo puikus išradimas. O šiuolaikinius televizorius galite valdyti tiesiog rankų judesiais ar balsu.

7. Lipnioji juosta

Jeigu reikėtų rinkti geriausią ir universaliausią XX amžiaus išradimą, lipnioji juosta tikrai būtų vienas pretendentų. Ji buvo išrasta 1920 metais, o masiškai gaminti pradėta 1942-aisiais. Tai vienas universaliausių išradimų, kurį naudojame visose kasdienio gyvenimo srityse. Net erdvėlaivio „Apollo 13“ ekipažas tvirtina, kad lipnioji juosta padėjo sutvarkyti gedimus ir taip išgelbėjo kosminio laivo komandą nuo pražūties.

Patarimas – jeigu tektų rinktis, kokius daiktus pasiimti į negyvenamą salą, rinkitės lipniąją juostą. Daug lipniosios juostos.

8. Asmeninė muzika

Nešiojamasis muzikos grotuvas parduotuvėse pasirodė 1979 metais ir kainavo 150 JAV dolerių. Iš pradžių jį pirko labai vangiai, tačiau galiausiai jis tapo perkamiausiu „Sony“ įrenginiu. Tai – „Sony Walkman“. Iš viso jų parduota daugiau nei 400 mln.

Tapęs pirmuoju tikrai populiariu nešiojamu muzikos grotuvu, „Walkman“ mūsų kasdienybę pripildė mėgstamiausia muzika. Mūsų kasdienybė tapo skambesnė, spalvingesnė ir ritmingesnė – dėl to, apsidairę, aplink save išvysite daugybę žmonių su ausinėmis.

9. Internetinės parduotuvės

Mūsų kasdienis apsipirkimo įpročiai pasikeitė – po parduotuves vis dažniau ne vaikštom, o naršome. Per kelias minutes, o kartais valandas ir surandame norimą pirkinį ir, palyginę kainas skirtingose parduotuvėse, spaudžiame vežimėlio ikoną.

Internetinis apsipirkinėjimas – dar visai naujas reiškinys. 1994 m. naršyklėje „Netscape“ atsirado SSL šifravimo galimybė, kuri leido saugiai apsipirkinėti interneto parduotuvėse. Pirmuoju pirkiniu internete tapo 1994 m. rugpjūčio 11 d. JAV parduotas Stingo albumas „Ten Summoner's Tales“. Jis kainavo 12,48 JAV dolerių.

Dar po metų startavo „Amazon“, šiandien grasinantis nušluoti įprastus drabužių ir buitinių prekių, o vėliau ir maisto prekių tinklus.

10. 3D spausdinimas

Stereolitografija – taip iš pradžių pavadintas 3D spausdinimo procesas. Pirmieji su šiuo procesu susiję patentai užregistruoti 1984 m.

Šiandien stovime prie revoliucijos slenksčio. Nauja avalynė ir rūbai, maistas ir indai, įrankiai ir netgi įrenginiai – artėja laikas, kuomet mokėsime tik už brėžinius ir medžiagas – visą kitą darbą atliks 3D spausdintuvai.

Trimatis spausdinimas dar tik žengia į mūsų kasdienybę, tačiau neverta abejoti, kad mūsų laikai bus vadinami 3D spausdinimo eros pradžia.

11. Elektros lemputė

Kiekvienais metais du kartus persukame laikrodžio rodykles ir oficialus šio sprendimo motyvas – tam, kad sutaupytume elektros energijos, kurią eikvojame apšvietimui. Šiandien esame pratę, kad modernus apšvietimas yra svarbus darbo ir poilsio kokybei. Iki tol, kai XX amžiaus pradžioje elektros lemputės buvo komercializuotos, šviesą skleisdavo deginamas žibalas, dujos, ar deglai.

Nors bandymų pasitelkti elektrą apšvietimui būta anksčiau, garsaus JAV išradėjo Thomo Edisono tyrėjų komanda pirmą praktišką kaitrinę lemputę su anglies siūlu užpatentavo 1879-aisiais, prieš tai per dvejus metus išbandę daugiau nei 3000 lemputės dizaino sprendimų. 1910-aisiais JAV kompaija „General Electric“ ištobulino volframo siūlo gamybą, kuris kaitrinėse lemputėse naudojamas iki šiol. Šis išradimas dar ilgai nebus užmirštas nepaisant to, jog kur kas taupesnės, efektyvesnės ir patogesnės šviesos diodų (LED) lemputės jau skinasi kelia į mūsų namus.

Kitą savaitę laukite „Stumbro“ straipsnių serijos tęsinio – dar vieno 11 objektų rinkinio, kuris parodys, kaip per 110 metų pasikeitė mūsų darbas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.