Neregėto masto ataka: gresia para be interneto

Kibernetinių atakų mastai, rafinuotumas ir dažnumas nesustabdomai auga. Ekspertai prognozuoja, kad kitąmet sulauksime tokios atakos, dėl kurios dings internetas visame pasaulyje ir tai truks net parą.

2017-aisiais galime sulaukti tokios atakos, kuri paralyžiuotų visą pasaulio internetą.<br>123rf nuotr.
2017-aisiais galime sulaukti tokios atakos, kuri paralyžiuotų visą pasaulio internetą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2016, 12:29 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:04 PM

Tokiomis prognozėmis dalinasi JAV technologijų saugumo kompanija „LogRhythm“. Jos ekspertų teigimu, tokio masto ataka yra ne tik įmanoma, bet ir labai tikėtina.

„2017-aisiais pamatysime didžiulę ataką kažkada, kažkur“, – sakė „LogRhytm“ viceprezidentas, informacijos saugumo vadovas Jamesas Carderis.

Dėl šios atakos ne tik negalėsime įsijungti „Facebook“ ar pasižiūrėti „Netflix“ – ji gali turėti katastrofiškų padarinių.

„Jei neveiks internetas, finansų rinkos sugrius“, – sakė J.Carderis.

Anksčiau šįmet viena DDoS ataka kelioms valandoms sutrikdė daugybės interneto svetainių darbą, įskaitant „Twitter“, „Reddit“, „Paypal“, „Netflix“ ir „Spotify“. Vėliau paaiškėjo, kad šią ataką įvykdė paauglys, siekęs išjungti vieną žaidimų svetainę, prieš kurią asmeniškai griežė dantį. Tačiau jo ataka paralyžiavo bendrovės „Dynamic Network Services Inc.“ kontroliuojamus serverius, atliekančius svarbų vaidmenį reguliuojant interneto ryšį.

Anot J.Carderio, tai yra vienas iš ženklų, rodančių, jog jau netrukus galime sulaukti tokios atakos, kuri paralyžiuotų visą pasaulio internetą. Ekspertas pastebi, kad kibernetiniai nusikaltėliai tam jau ruošiasi „šaudydami raketas į vandenyną“.

„Jei gali parodyti, kad sugebi išjungti didžiulius tinklalapius ir atjungti didelę dalį JAV vartotojų nuo interneto kelioms valandoms, 24 valandų trukmės ataka atrodo gana lengvai įgyvendinama“, – teigė jis.

Galimas programišių taikinys – domenų vardų serveriai (DNS), kurie skirsto vartotojų ir įrenginių užklausas.

„Kaip ir daug mūsų senstančių technologijų, DNS nebuvo sukurta galvojant apie saugumą, – sakė kompanijos „Varonis“ viceprezidentas Davidas Gibsonas. – Deja, DNS yra kertinė technologija internetui, kuri leidžia vartotojams prisijungti prie interneto išteklių įvedant jiems suprantamus pavadinimus, o ne IP adresus (tai yra tarsi interneto telefono numerių knyga). Kai išnaudojami jos pažeidžiamumai, įsilaužėliai gali pridaryti daug žalos – kompiuterinės sistemos nesupras, kuriuo „telefono numeriu“ skambinti, kai vartotojas bandys įsijungti kokią nors svetainę. DNS yra viena iš senstančių technologijų, kurių rinka nesugeba atnaujinti.“

Kiti jo įvardinti skauduliai – prisijungimas prie svetainių „vienu žingsniu“ (t.y. tik įvedus slaptažodį), nešifruotos interneto jungtys ir kt. „Sąrašas labai ilgas, o statymai dar niekada nebuvo tokie dideli“, – sakė D.Gibsonas.

Parengta pagal „Business Insider“ ir Dailymail.co.uk inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.