Programuoti gali tik jaunimas? Nesąmonė!

Daugelis įsivaizduoja, kad programavimas – tai išskirtinai jaunimo sritis. Ir kad išmokti programuoti galima tik tada, jei pradėjai to mokytis mokykloje- ar bent jauname amžiuje.

Daugelis įsivaizduoja, kad programavimas – tai išskirtinai jaunimo sritis.<br>123rf.com nuotr.
Daugelis įsivaizduoja, kad programavimas – tai išskirtinai jaunimo sritis.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 20, 2017, 12:04 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 6:05 PM

Bet istorijos rodo ką kita: 35-mečiai, 40-mečiai ir net 50-mečiai meta viską, padaro radikalų posūkį gyvenime ir tampa ne šiaip programuotojais, bet tikrai IT guru.

Pateikiame kelet1 trumpų istorijų, įrodančių, kad žengti į skaitmeninį pasaulį niekada ne per vėlu.

Aimee Morgan Stanfordo universitete (JAV) dirbo bibliotekos archyvare. Būdama 35-erių užsirašė į programavimo kalbos „Python“ kursus internete, ir jai tai taip patiko, kad nusprendė programavimo mokyti kitus. Taip ji įkūrė „Hackbright Academy „ – programavimo mokyklą moterims.

Savo programavimo karjerą moteris pradėjo projekte „Flixter“ (tai – JAV ribose populiarus tinklas, kurio vartotojai reitinguoja filmus) – ten ji padėjo sukurti naują bilietų pardavimo platformą. Dabar A.Morgan dirba svetainių patikimumo inžiniere ne kur kitur, o „Google“.

„Neklausykite tų, kurie sako, kad neverta pradėti programuoti, jei neužsiimi tuo nuo jaunų dienų. Technologijų rinka yra plati rinka, ir čia vietos atsiras visiems žmonėms. Kai buvau jaunesnė, man buvo sunku pripažinti, kad kažko nemoku ir nežinau. Dabar, kai aš vyresnė, susitaikyti su tuo žymiai paprasčiau“ – teigia programuotoja.

Wendy Zenone buvo mama ir žmona, dirbo vizažiste, kol sulaukusi 38-erių, tapo programų inžiniere. Kelias į šią profesiją moteriai nebuvo lengvas, bet W.Zenone istorija tik įrodo, kad sunkus darbas, užsispyrimas ir tvirtas charakteris gali nuversti kalnus. Nors ir manydama, kad programavimo išmokti galima tik jauname amžiuje, moteris įstojo į jau minėtą „Hackbright Academy“ ir dabar dirba saugumo sistemų inžiniere tinkle vienoje aukciono principu veikiančioje paskolų svetainėje.

„Kai esi mama ir jau artėji prie keturiasdešimto gimtadienio, neturi tiek brangaus laiko tiek, kiek turėdavai, kai tau dvidešimt. Pradėjau ieškoti, kur galėčiau pasistažuoti, ir gavau pasiūlymą iš vienos viešųjų ryšių agentūros. Padirbėjus ten keletą mėnesių, sulaukiau skambučio iš „Facebook“ – jie man pasiūlė vietą reklamos skyriuje. Dirbdama ten, pradėjau kalbėtis su tenykščiais inžinieriais, klausinėti, koks yra jų darbas, ir kaip galima to išmokti. Vienas iš jų man pasakė – reikia daug praktikuotis – ir parodė, kaip jis taiso klaidas programiniame kode. Taip, ne kiekvienas sugeba suteikti palaikymą ir padėti… Tada kreipiausi į „Hackbright“, bet gavau atsakymą, kad dabar jie negali manęs priimti ir kad pabandyčiau po pusės metų. Bet iš antrojo karto pavyko, ir dabar aš jau esu dirbusi programų inžiniere keliose įmonėse“ – apie savo karjerą pasakoja moteris.

Billas Barnetas 17 metų dirbo lėktuvų mechaniku, kol sulaukęs 40-ies, pradėjo studijuoti kompiuterių mokslus universitete ir dabar turi nuosavą programavimo įmonę.

„Supratau, kad aš pats trukdau sau judėti toliau, ir nusprendžiau grįžti į mokyklą. Mokytis yra daug būdų, bet svarbiausia yra etika – sunkiai ir atkakliai dirbti. Taip pat svarbu nebijoti uždavinėti klausimus ir įsijungti į kūrėjų bendruomenę. Junkitės prie vartotojų grupių, bendraukite su žmonėmis, o būdamas vyresnio amžiaus, nesigėdykite konsultuotis su jaunesniais už save – vertinant patirtimi, jie gali būti vyresni už jus. Nesuklyskite manydami, kad jei esate vyresnis, tai ir žinote geriau“ – pataria B. Barnetas.

Pavolas Almasi gavo Verslo administravimo diplomą 1999-aisiais, ir nuo to laiko dirbo žiniasklaidos versle. Jis visada norėjo programuoti, bet buvo įsitikinęs, kad programavimas skirtas tik genialiems žmonėms. 2013-aisiais, būdamas 40-ies vyras galiausiai baigė verslo mokyklą ir tapo diplomuotu C++, Java, Visual Basic ir kitų kalbų programuotoju. Per keletą mėnesių moksluose jis dar ir aplenkė visus savo bendrakursius – pasak jo paties, tai įvyko todėl, kad jaunesni turėjo mažiau motyvacijos.

„Skaičiau knygas, žiūrėjau mokomąją medžiagą, o svarbiausia – praktikavausi kaip beprotis. Atlikau kiekvieną užduotį vadovėliuose, domėjausi giliau, ieškojau būdų, kaip tą patį galima būtų padaryti kitaip“ – prisimena programuotojas. Dabar jis dirba programuotoju draudimo įmonėje.

Vyriausia šių istorijų herojė išmoko programuoti būdama 57-erių. Ir maža to, Laurie Alaoui, anksčiau dirbusi redaktore bei pardavimų ir apskaitos vadybininke, programuotoja tapo užsirašiusi į itin intensyvius 12 savaičių programavimo kursus, kuriuose mokėsi JavaScript, Ruby on Rails, jQuery, AJAX, Bootstrap, Foundation, Backbone.js, Undrescore.js, Angular, HTML5, CSS3, SCSS, NoSQL, PostgreSQL, Heroku, AmazonAWS ir kitų kalbų bei sistemų. Dabar L. Alaoui dirba nedidelėje įmonėje, kur programuoja su Ruby on Rails.

„Pirmajame susitikime, kuriame dalyvavau, supratau vos du žodžius iš to, ką kalbėjo dėstytojas. Bet dabar galiu pasakyti – programavimas suteikia didelę galią, programuodamas tiek gali nuveikti vardan visuomenės. Galima pakeisti žmonių gyvenimus. Kažkada dienomis sėdėdavau namuose ir skaičiuodavau Sudoku, bet tai, kuo užsiimu dabar – daug smagiau!“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.