Dėl Rusijoje plintančio šiurpaus „savižudybių žaidimo“ – nerimas ir Lietuvoje

Rusijoje ir keliose centrinės Azijos šalyse plinta šiurpą keliantis „žaidimas“, kurio organizatoriai paaugliams liepia save žaloti ir atlikti rizikingas užduotis, o galiausiai grasindami priverčia nusižudyti. Baiminamasi, kad ši banga gali pasiekti ir Lietuvą.

„Savižudybių žaidimo“ dalyviams skiriamos įvairios užduotys.<br>123rf.com nuotr.
„Savižudybių žaidimo“ dalyviams skiriamos įvairios užduotys.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 28, 2017, 8:46 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 8:46 PM

Šis „žaidimas“ turi kelis pavadinimus. Jo dalyviais tampama prisijungus prie specialių grupių socialiniuose tinkluose ir paskelbus atitinkamą raktažodį.

Jei grupės administratorius dalyvį priima, jam užduodami keli klausimai, siekiant išsiaiškinti paauglio psichologinę būklę ir pasiryžimą nusižudyti.

Vienas žurnalistas, apsimetęs paaugle mergina, bandė tapti tokio „žaidimo“ dalyviu. Kuratorius įspėjo, kad „kelio atgal nėra“, ir paaiškino taisykles: apie atliekamas užduotis niekas negali sužinoti, o kaip įrodymą privalu atsiųsti nuotrauką ar vaizdo įrašą. Per 50 dienų bus pateikta 50 užduočių.

„Aš tau padėsiu įveikti šį žaidimą. Paskutinę dieną žaidimas baigsis. Jei mirsi, laimėsi. Jei ne, mes tau padėsime. Ar tu pasiruošusi?“, – paklausė kuratorius.

„Žaidimų“ organizatoriai paaugliams skiria įvairias užduotis. Kuo toliau, tuo užduotys tampa sudėtingesnės ir kelia didesnį pavojų gyvybei. Galiausiai jiems nurodoma įvykdyti savižudybę, antraip grasinama nužudyti jų artimuosius – kuratoriai pagal IP adresą suseka vartotojo gyvenamąją vietą.

Manoma, kad vėliau paauglių atsiųsti vaizdo įrašai ir nuotraukos yra platinami pogrindiniame internete.

Pranešimų apie galimas „savižudybių žaidimų“ aukas pasirodė vasario mėnesį. Šviežiausi atvejai – pastarųjų dienų: sekmadienį Sibire, Ust Ilimsko mieste, rastos dvi nusižudžiusios paauglės, o pirmadienį kritinės būklės į ligoninę pristatyta paauglė iš Krasnojarsko. Dar prieš dvi dienas Čitos mieste nusižudė 14-metė.

Vasario 14-ąją Sankt Peterburgo priemiestyje į ligoninę paguldyta dešimtmetė, kuri, kaip manoma, taip pat bandė nusižudyti. Vietos žiniasklaida nurodė, kad, pirminiais duomenimis, šis atvejis susijęs su „savižudybių žaidimu“.

Su internetiniais „savižudybių žaidimais“ sietos ir kitos paauglių savižudybės ar bandymai nusižudyti, nors įtikinamų to įrodymų nėra. Pagrindinis tokių teiginių motyvas – panašūs savižudybių būdai.

Rusijos policija praneša pradėjusi tyrimą dėl savižudybių skatinimo ir sulaikiusi vieną asmenį.

Tačiau gandais apipintas užkratas tyliai plinta ir, panašu, pasiekė rusakalbius kitose šalyse. Prieš savaitę Kijevo policija pranešė, kad dvi paauglės vos neįvykdė savižudybės, nes gavo tokią užduotį internetu.

„Dvi mergaitės išėjo iš namų, nes jos gavo paskutinę užduotį „mirties grupėje“, – savo „Facebook“ paskyroje nurodė Kijevo policijos vadas Andrejus Kriščenko. Anot jo, viena mergaitė buvo netrukus atrasta, o kitos paieškoms mestos gausios policijos pajėgos, ji aptikta po kelių valandų. 

Už paauglių privedimą prie savižudybės Ukrainoje gresia kalėjimas iki 10 metų.

Ukrainos policija taip pat nurodo užkirtusi kelią masinėms paauglių savižudybėms Rivnės regione. Pareigūnai skelbia aptikę ir specialias grupes socialiniuose tinkluose, kuriuose „savižudybių žaidimams“ registruojasi paaugliai, o viena jų turėjo per 200 narių iš Ukrainos.

Nerimas kyla ir Lietuvoje – diskusijos apie šį „žaidimą“ užvirė keliose uždarose „Facebook“ grupėse.

Tiesa, panašių atvejų jau būta ir anksčiau. Antai 2007-aisiais britų žiniasklaida pranešė, kad nusižudė mažiausiai 16 paauglių, kurie lankėsi savižudybes skatinančiose svetainėse ir pokalbių kambariuose.

Psichologai pastebi, kad tokie „žaidimai“ paaugliams kelia didelį pavojų. „Kai vaikas įsitraukia į šį žaidimą, jo nėra išsyk prašoma nusižudyti. Tačiau parenkamos tokios užduotys, kurios įspraudžia vaiką į kampą, priverčia jį pasijausti bejėgiu. O kai kalbame apie vaikus, kurie jau turi tam tikrų problemų, šios užduotys gali dar pabloginti situaciją ir padidinti jų savižudybės riziką“, – teigė Natalija Lebedeva. Jos internetinė konsultacijų tarnyba vien sausį suteikė per 1,4 tūkst. konsultacijų, iš jų apie 20 – paaugliams, kurie turėjo savižudiškų minčių.

„Jei vaiko gyvenime viskas yra gerai ir staiga jis yra įtraukiamas į tokias grupuotes, nemanau, kad jie gali iki tokio lygio užvaldyti jų mintis. Tačiau jei vaikas neturi su kuo pasišnekėti, jei jaučiasi visiškai vienišas, tokie jaunuoliai šiose grupėse gali atrasti tam tikrą paguodą“, – sakė psichologė Marina Slinkova.

Parengta pagal Therussiantimes.com, Rferl.org, 112.ua ir Iheartintelligence.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.