Lietuvis iš dviejų JAV technologijų milžinių nugvelbė 100 mln. dolerių

JAV Teisingumo departamentas paviešino bylą, iškeltą 48-erių lietuviui Evaldui Rimašauskui, kuris kaltinamas apgavęs dvi JAV technologijų kompanijas ir iš jų išviliojęs įspūdingą 100 mln. dolerių sumą.

Apsimetęs techninės įrangos gamintojo atstovu, lietuvis iš dviejų IT kompanijų išviliojo įspūdingą pinigų sumą.<br>123rf nuotr.
Apsimetęs techninės įrangos gamintojo atstovu, lietuvis iš dviejų IT kompanijų išviliojo įspūdingą pinigų sumą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-03-22 08:05, atnaujinta 2017-04-07 12:14

Vyras tai atliko apsimetęs vienos žinomos Azijos technikos gamintojos atstovu. Jis įtikino IT įmonių atstovus pervesti dešimtis milijonų dolerių į sąskaitas Latvijoje, Kipre ir kitose šalyse, skelbia „The Verge“.

Kaltinimai E.Rimašauskui paskelbti dar pernai gruodį, tačiau vyras buvo sulaikytas tik praeitą savaitę. Kaip pranešė Lietuvos Generalinė prokuratūra, gavus JAV teisinės pagalbos prašymą, įtariamasis buvo sulaikytas kovo 16 d., o Vilniaus m. apylinkės teismas kovo 17 d. leido jį suimti mėnesio laikotarpiui šio asmens ekstradicijos byloje.

Gavus dokumentus dėl ekstradicijos bus spendžiama, ar yra pagrindas kreiptis į teismą prašant patenkinti užsienio valstybės prašymą dėl asmens išdavimo tolesniam baudžiamajam persekiojimui šioje šalyje, rašoma prokuratūros pranešime.

Žiniasklaidą ypač nustebino tai, kokią stambią sumą E.Rimašauskui pavyko išvilioti. Juolab, kad „fišingo“ schema buvo panaudota prieš technologijų kompanijas.

Nei nukentėjusios kompanijos, nei įmonė, kurios atstovu lietuvis apsimetė, neįvardijamos. Paviešintuose dokumentuose užsimenama, kad viena nukentėjusi pusė yra „tarptautinė technologijų kompanija, kuri specializuojasi interneto paslaugų ir produktų rinkose, o jos būstinė įsikūrusi JAV“. Tuo metu antroji yra „tarptautinė kompanija, teikianti socialinių tinklų ir ryšių paslaugas“. Panašu, kad abi jos ir anksčiau bendradarbiavo su Azijoje įsikūrusiu kompiuterinės įrangos tiekėju, kurių atstovu ir apsimetė lietuvis.

Žiniasklaidoje spėliojama, kad nukentėjusios kompanijos gali būti „Apple“ ir „Facebook“, nors tokia informacija nepatvirtinama.

„Kitoje pasaulio pusėje E.Rimašauskas taikėsi į tarptautines internete veikiančias kompanijas ir apgavo jų agentus bei darbuotojus, kad šie pervestų 100 mln. dolerių į užjūrio banko sąskaitas, kurias jis kontroliavo“, – sakė Niujorko Pietų apygardos federalinio prokuroro pareigas einantis Joonas H.Kimas. 

„Ši byla turėtų tapti perspėjimo signalu visoms kompanijoms – net ir labiausiai rafinuotoms – kad jos taip pat gali tapti kibernetinių nusikaltėlių aukomis“, – teigė pareigūnas. 

Pasak jo, dalis pavogtų lėšų JAV kompanijoms buvo grąžinta. 

JAV teisėsaugos duomenimis, E.Rimašauskas sukčiavimo schemą organizavo nuo 2013 iki 2015 metų. 

Jis buvo įregistravęs įmonę Latvijoje, kurios pavadinimas buvo analogiškas Azijoje veikiančiai kompiuterinių įrangos gamintojai. Bendrovės Latvijoje vardu E.Rimašauskas valdė kelias banko sąskaitas. 

„Dar svarbiau tai, kad abiejų kompanijų atstovai, turėję galimybę pervesti tokias stambias sumas, užkibo ant suklastotų el. laiškų. E.Rimašauskas net sukūrė fiktyvius kontraktus, padirbo kompanijos raštus, bankų išrašus bei daugybę kitų oficialiai atrodančių dokumentų, kad įtikintų dviejų kompanijų darbuotojus išsiųsti jam pinigų“, – rašo „The Verge“.

Prisidengdamas suklastotais laiškais, sudariusiais įspūdį, kad jie yra siunčiami Azijos bendrovės darbuotojų, taip E.Rimašauskas galimai nukreipė pinigų srautus į savo valdomas banko sąskaitas. 

Pareigūnai teigia, kad lietuvis vėliau pervesdavo gautus pinigus į banko sąskaitas Latvijoje, Kipre, Slovakijoje, Lietuvoje, Vengrijoje ir Honkonge. Jis taip pat įtariamas naudojęs suklastotus čekius, sutartis ir laiškus, kad suklaidintų bankų darbuotojus ir pagrįstų didžiulius pinigų pervedimus. 

Tokia schema yra vienas panašių, pastaruoju metu populiarėjančių nusikaltimų pavyzdžių, vadinamų „verslo elektroninio pašto fišingu“. Tokių nusikaltimų metu sukčiai išvilioja pinigus iš kompanijų, dirbančių su užsienio šalių tiekėjais ir reguliariai vykdančių pinigų pervedimus. Siųsdami elektroninius laiškus nusikaltėliai apsimeta tų užsienio šalių įmonių darbuotojais. 

E.Rimašauskui pateikti kaltinimai dėl sukčiavimo, pinigų plovimo ir tapatybės vagystės. Jei jo kaltė bus įrodyta, vyrui gresia iki 20 metų kalėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.