Pasenusiai sistemai – kritikos strėlės

Viešuosiuose pirkimuose norintys dalyvauti verslininkai stebisi virtualios sistemos neįgalumu: dokumentų neleidžiama pasirašyti mobiliuoju parašu, be to, reikia naudoti atgyvenusias programas. Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) ilgai laukus prašo dar palaukti.

Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje m. parašas nepripažįstamas.<br>„123rf.com“ nuotr.
Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje m. parašas nepripažįstamas.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis („Lietuvos rytas“)

Apr 6, 2017, 11:35 AM, atnaujinta Apr 13, 2017, 8:57 PM

Mobilusis e. parašas Lietuvoje pristatomas kaip viena e. parašo alternatyvų, o juo pasirašytų dokumentų galiojimas laikomas tokiu pat tikru, kaip pasirašytų ranka. Tačiau Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje (CVP IS) m. parašas iki šiol nepripažįstamas.

Ne vienus metus viešuosiuose pirkimuose dalyvaujančiam verslininkui Kęstui E. trūko kantrybė: „Pasibaisėtina, kad CVP IS vis dar nepalaiko mobiliojo parašo ir reikalauja, kad konkursuose būtų pasirašinėjama stacionariu parašu.

Be to, VPT sistema rekomenduoja naudoti ne moderniausias, populiariausias naršykles, tokias kaip „Google Chrome“ ar „Mozilla Firefox“, o atgyvenusią „Internet Explorer“. Jos kūrėja „Microsoft“ daugiau negu prieš metus išleido naują naršyklę „Edge“, tačiau VPT vis dar rekomenduoja naudoti seną, nepopuliarią naršyklę.“

Verslininko nuomone, tarnyba ne tik nesilaiko įrangos neutralumo principo, bet ir riboja konkurenciją. Maža to, sistema turi spragų. Viena jų – vietoj stacionaraus e. parašo, kurio reikalaujama dalyje viešųjų pirkimų, galima panaudoti kad ir negaliojantį sertifikatą.

Pavyzdžiui, pats Kęstas E. ne sykį dalyvavo viešajame pirkime ir vietoj e. parašo panaudojo interneto svetainės domeno sertifikatą.

„Ten viskas tik dėl vaizdo, realiai niekas tų e. parašų netikrina. Ko gero, dėl to ir neveikia m. parašas“, – svarstė Kęstas E.

VPT direktorė Diana Vilytė teigė, kad sertifikatą pasirenka ir už jį atsako pats naudotojas. „CVP IS nėra tikrinama, ar naudotojo pasirinktas sertifikatas, kuriuo pasirašomas pasiūlymas ar atskiros jo dalys, yra kvalifikuotas.

Už tinkamo sertifikato pasirinkimą atsako e. parašu pasirašantis asmuo“, – sakė ji.

Vis dėlto tarnybos vadovė pripažino, kad viešųjų pirkimų sistema tiek techniškai, tiek morališkai yra pasenusi.

CVP IS pradėta kurti maždaug prieš 15 metų, o jos funkcionalumas buvo plečiamas lipdant vieną sistemą prie kitos.

Taigi nieko nuostabaus, kad dabar ji primena skaitmeninį Frankenšteiną, kuriam trūksta kai kurių kūno dalių.

Anot D.Vilytės, pokyčiai šiame fronte jau numatyti, tiktai jų teks luktelėti.

Pernai pradėti parengiamieji naujos CVP IS 2.0 kūrimo darbai, parengta galimybių studija, o numatoma modernizuotos sistemos naudojimo pradžia – 2021-ųjų pabaiga. Sistemos sukūrimą numatoma finansuoti ES fondų lėšomis.

Beje, kai kurių naujovių galima tikėtis anksčiau. Viena jų – mobiliojo e. parašo funkcionalumas: jį numatoma įdiegti jau 2018 m. pradžioje. Iki ateinančių metų pradžios taip pat planuojama sudaryti galimybę pasirašyti siūlymus e. parašu ne tik „Internet Explorer“, bet ir kitomis interneto naršyklėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.