Sprendimas priimtas: lietuviai už ryšį ES šalyse mokės papildomai

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) suteikė teisę mobiliojo ryšio operatoriams „Bitė Lietuva“, „Tele2“ ir „Telia Lietuva“ taikyti papildomus mokesčius naujiems tarptinklinio ryšio paslaugų (angl. roaming) tarifams, visoje Europos Sąjungoje (ES) įsigaliosiantiems nuo birželio 15 dienos. Tiesa, galutinės kainos vartotojams vis tiek bus gerokai mažesnės už dabartines.

 Mūsų šalies ryšio tiekėjai galės taikyti papildomus mokesčius už paslaugas kitose ES šalyse. <br> 123rf nuotr.
 Mūsų šalies ryšio tiekėjai galės taikyti papildomus mokesčius už paslaugas kitose ES šalyse. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2017, 11:29 AM, atnaujinta May 12, 2017, 3:26 PM

Birželio viduryje ES bus panaikinti užmokesčiai už tarptinklinio ryšio paslaugas Europos Sąjungoje. Tokiu būdu būtų įgyvendintas ES politikos tikslas – kad tarptinklinio ryšio paslaugos Bendrijoje kainuotų tiek pat, kiek namie. 

Tačiau, kaip anksčiau skelbė Lrytas.lt, lietuviams tai negalios – mūsų šalies ryšio tiekėjai galės taikyti papildomus mokesčius. 

Lietuvos operatoriams leista nuo birželio 15 dienos už minutę pokalbio kitose ES šalyse papildomai iš vartotojų prašyti iki 1,4 ct, už 1 GB duomenų - 4 eurų mokesčio, o už SMS žinutes priemoka negalės būti taikoma. 

Priemokų išimtis Europos Parlamento ir Tarybos priimtame reglamente yra numatoma, tačiau tik tuo atveju, kai mažmeninė kaina nepadengia tarptinklinio ryšio sąnaudų (įskaitant didmenines kainas, mokamas kitų šalių operatoriams). 

RRT, gavusi minėtų operatorių prašymus dėl galimybės taikyti papildomus mokesčius ir įvertinusi jų atitiktį Reglamento ir Europos Komisijos įgyvendinamųjų teisės aktų nuostatoms, patvirtino šiems paslaugų teikėjams tokią teisę. 

Ryšys pigs

RRT pažymi, kad Lietuvos vartotojams, įsigaliojus naujajam Reglamentui, tarptinklinio ryšio paslaugų tarifai bet kokiu atveju bus mažesni, nei taikyti iki birželio 15-osios, nes nuo minėtos datos mažėja ir didmeniniai tarptinklinio ryšio paslaugų tarifai, o šiuo metu vartotojams taikomas papildomas mokestis neturi viršyti didmeninių tarptinklinio ryšio kainų, taikomų tarp skirtingų ES šalių operatorių. 

Be to, Lietuvos ryšių paslaugų teikėjai galės taikyti papildomus tarptinklinio ryšio mokesčius tik tokio dydžio, kiek reikės jų patiriamiems nuostoliams kompensuoti. Įvertinusi paslaugų teikėjų pateiktą informaciją ir vadovaudamasi Europos Komisijos įgyvendinamųjų teisės aktų nuostatoms, RRT nustatė, kad tokie mokesčiai turėtų būti gerokai mažesni nei naujai įsigaliosiančios didmeninės tarptautinio tarptinklinio ryšio kainos.

RRT taip pat pabrėžia, kad tokį sprendimą priėmė siekdama išsaugoti nacionalinius ryšio tarifus, kurie yra vieni mažiausių Europos Sąjungoje.

Galutinį sprendimą, ar taikyti ir kokius papildomus tarptinklinio ryšio paslaugų tarifus taikyti, turės priimti patys paslaugų teikėjai. 

Jei paslaugų teikėjai nutars pasinaudoti šia teise, vadovaujantis Reglamento nuostatomis, jie privalo aiškiai informuoti paslaugų gavėjus apie taikytinus papildomus tarptinklinio ryšio paslaugų tarifus.

Patenkinti ne visi

„Telia“ privačių klientų vadovas Norbertas Žioba šį sprendimą vadino „gera žinia visiems“. 

„Mobiliojo ryšio vartotojams tai reiškia, kad Lietuvoje išlaikysime vieną žemiausių ryšio kainų lygį ES, o keliaudami ES šalyse klientai išleis mažiau, nei dabar. Operatoriams šis sprendimas svarbus tuo, kad leis sumažinti nuostolius, kuriuos Lietuvos operatoriai patirs dėl to, kad šiandien mūsų klientų mokamos kainos yra mažesnės nei užsienio operatorių nustatytos didmeninės kainos Lietuvos operatoriams“, – teigė N.Žioba. 

Kokias paslaugų kainas ES šalyse taikys „Telia“, žadama paskelbti artimiausiu metu. Tačiau įmonės atstovas pabrėžė, kad visi esami mobiliųjų paslaugų vartotojai galės naudotis mobiliojo ryšio paslaugomis ES iš esmės nekeičiant turimų mokėjimo planų kainų ir sąlygų.

Tuo metu „Tele2“ korporacinės komunikacijos vadovas Andrius Baranauskas teigė, kad operatorius tikėjosi kiek kitokio RRT sprendimo. 

„Liūdim, nes RRT sprendimas kompensuos tik dalį nuostolių, kuriuos patirsime. Tikėjomės palankesnio, todėl dabar iš naujo svarstysime, ką darysime“, – sakė jis. 

Sprendimą, kiek už paslaugas kitose ES šalyse turės mokėti „Tele2“ klientai, kompanija tikisi priimti kitą savaitę. 

„Vartotojai, bet kuriuo atveju, išvykę į užsienį mokės mažiau, net ir su priemoka, negu moka dabar“, – pridūrė A.Baranauskas. 

Pranas Kuisys, „Bitė Lietuva“ vykdomasis direktorius, RRT sprendimui taip pat pažėrė kritikos. Anot jo, Lietuvos operatoriai verčiami patirti nuostolius. Ir visa tai – dėl to, kad dirbdami efektyviai, tobulos konkurencijos sąlygomis, jie užtikrina mažiausias kainas ES.

„Pagal Europos Komisijos nustatytą ydingą tvarką RRT patvirtintos priemokos už tarptinklinio ryšio paslaugas nepadengs net tiesioginių operatorių kaštų. Pastarųjų EK nesumažino arti nulio, kas būtų tikrai užtikrinę siekiamos vieningos ES telekomunikacijų rinkos kūrimąsi.

Pavyzdžiui, už įeinantį skambutį ES šalyse mes privalome mokėti po 0,01 Eur kitiems operatoriams – EK už šią paslaugą nenumato jokios priemokos. Taip pat jokios priemokos nenumatoma ir už SMS žinutes. Suteiktos priemokos už mobiliojo interneto gigabaitus ir pokalbių minutes taip pat yra mažesnės nei patiriami operatorių tiesioginiai kaštai“, – teigė P.Kuisys. 

Kaip ir konkurentams, „Bitei“ prireiks laiko įvertinti, kokios tarptinklinio ryšio paslaugų priemokos bus taikomos, atsižvelgiant į RRT nustatytus galimus priemokų rėmus. 

Šiuo metu didmeninė minutės kaina ES šalyse siekia 5 centus, SMS – 2 centus, o 1 GB – net 51,2 Eur. 

Nuo birželio 15 dienos didmeninės kainos negalės viršyti 3,2 cento už minutę pokalbio ir 1 cento už SMS žinutę. 1 GB duomenų iš pradžių galės būti įkainotas iki 7,7 euro, vėliau ši kaina bus nuolat mažinama, kol 2022 m. sausio 1 d. pasieks 2,5 euro. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.