Dėl visą pasaulį supurčiusios kibernetinės atakos įtaria programišius iš Šiaurės Korėjos

Antivirusinius produktus kuriančios bendrovės „Symantec“ ir „Kaspersky Lab“ aptiko įrodymų, esą prie pasaulinės kibernetinės atakos, naudojant kenkėjišką programą „WanaCrypt0r 2.0“, gali būti prisidėję programišiai iš Šiaurės Korėjos, antradienį praneša „Reuters“.

 Specialistai perspėja, kad, jeigu programišiai pakeis viruso kodą, jis gali toliau plisti po visą pasaulį.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Specialistai perspėja, kad, jeigu programišiai pakeis viruso kodą, jis gali toliau plisti po visą pasaulį.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2017, 10:07 AM, atnaujinta May 16, 2017, 10:12 AM

Ekspertų duomenimis, kodo fragmentus, aptiktus ankstesnėje viruso „WannCRy“ versijoje, naudojo grupuotė „Lazarus Group“, kuri įtariama ryšiais su Pchenjanu. Vis dėlto abi bendrovės tvirtina, kad kol kas anksti kalbėti apie Šiaurės Korėjos vaidmenį atakoje, dėl kurios nukentėjo daugiau nei 300 tūkst. kompiuterių, esančių 150 šalių.

Agentūra pažymi, kad programišiai iš „Lazarus Group“ veikia įžūliau nei jų kolegos iš kitų šalių. Primenama, kad ši grupuotė buvo apkaltinta 81 mln. JAV dolerių vagyste iš Bangladešo centrinio banko sąskaitų.

Kiek anksčiau britų laikraštis „The Telegraph“ pasėjo prielaidą, kad ataką įvykdė programišių grupuotė „ShadowBrokers“, esą susijusi su Maskva.

Pirmadienį Prancūzijos nacionalinės kibernetinio saugumo agentūros (ANSSI) vadovas Guillaume Poupardas perspėjo, kad artimiausiu metu pasaulinės kibernetinės atakos gali pasikartoti. Pasak jo, įsilaužėliai, gegužės 12 d. išplatinę virusą visame pasaulyje, gali padaryti jį dar veiksmingesnį, be to, savo pavyzdžiu gali „įkvėpti“ įsilaužėlius-mėgdžiotojus.

Kenkėjiška programa „WanaCrypt0r 2.0“, taip pat žinoma ir kaip WCry“ ir „WannaCry“, vartotojus pasiekė elektroniniu paštu ir stipriausiai paveikė „Microsoft“ operacinę sistemą „Windows“ naudojančius vartotojus. Paprastai išpirkos reikalaujantys virusai (angl. ransomware) užšifruoja aukos kompiuterį ar kitą išmanųjį prietaisą ir reikalauja išpirkos, kad tie duomenys būtų atšifruoti. Šie virusai labai išpopuliarėjo, kai atsirado virtuali valiuta – bitkoinai. Jie nusikaltėliams garantuoja galimybę gauti išpirką anonimiškai. Pastaruoju metu virusai plinta grėsmingu tempu ir mutuoja į vis sudėtingesnes programas.

Specialistai perspėja, kad, jeigu programišiai pakeis viruso kodą, jis gali toliau plisti po visą pasaulį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.