Patiklūs lietuviai feisbuke užkibo ant naujos melagystės

Socialiniame tinkle „Facebook“ lietuviai vieni kitiems siuntinėja įspėjimą apie „labai pavojingą“ virusą. Tačiau iš tiesų tai – eilinė melaginga žinutė, plintanti virusiniu būdu. 

 „Facebook“ plinta melaginga žinutė apie išgalvotą virusą.<br> 123rf nuotr.
 „Facebook“ plinta melaginga žinutė apie išgalvotą virusą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-18 11:54, atnaujinta 2017-05-18 12:33

„Perduok visiems savo kontaktams nepriimti video „Sonia disowns Rahul“. Tai virusas, kuris iskraipo jusu telefona. Tai labai pavojinga.   Tai pranesta siandien per radio. Persiuskite info kiek imanoma daugiau zmoniu“, – rašoma laužyta lietuvių kalba surašytame pranešime (kalba netaisyta – red.).

Tačiau iš tiesų nei tokio vaizdo įrašo, nei juo plintančio viruso nėra – tikrieji kenkėjai yra patiklūs šios žinutės platintojai. 

IT ekspertas Marius Pareščius vartotojus, gavusius šią žinutę, ragino ją tiesiog ignoruoti. 

„Mano nuomone, šis interneto svetainėse plintantis pranešimas yra melaginga žinia, kurią sugalvojo interneto vartotojai. Žinia neatitinka realybės, bet dėl vartotojų noro padėti vieni kitiems ji plinta dideliu greičiu. Gavus tokią žinutę rekomenduoju ją tiesiog ignoruoti ir toliau neplatinti, nes taip klaidinsite savo draugus“, – sakė M.Pareščius. 

Analogiška žinutė, tik anglų kalba, internete pradėjo plisti dar 2016-ųjų kovo mėnesį. Akivaizdu, kad lietuviškasis jos variantas yra paprasčiausias vertimas – joks patyręs specialistas, norintis įspėti apie pavojingą virusą, nenaudotų nieko nesakančio termino „iškraipo telefoną“, be to, žinutėje liko angliškų terminų (video, radio). 

Žinios apie virusus įprastai plinta gana greit ir tokių pranešimų nesunku rasti įvairiose interneto svetainėse, rašančiose IT ar kibernetinio saugumo temomis, tačiau Sonia ir Rahulas pagarsėjo tik kaip išgalvotos žinutės herojai. 

Melagingos žinutės feisbuke – anokia naujiena.

Dar 2014-aisiais socialinio tinklo nariai ant savo „Sienų“ aktyviai dalijosi skelbimu, kuris esą turėtų apsaugoti jų privatumą ir kitas teises. Po metų žmonėms rūpestį sukėlė melaginga žinia, esą feisbukas pradės reikalauti mokesčio, tačiau jo esą įmanoma išvengti – vėlgi, viešai paskelbus keliolika magiškų sakinių. Vėliau plito ir šiek tiek pakitusios tokių pranešimų versijos. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.