Išmaniųjų telefonų savininkai nejaučia, kaip peržengia pavojingą ribą

Išmanusis telefonas yra tarsi lošimų automatas, siurbiantis jūsų dėmesį ir laiką bei sukeliantis priklausomybę. Dažnai patys to nesuprantame ir nepajaučiame, kaip esame įtraukiami į beprasmišką ekrano baksnojimą, kuris neturi pabaigos. Tačiau yra ir gera žinia: sumažinti ar net visai atsikratyti priklausomybės nuo telefonų visai nesudėtinga. 

Lina Žemaitytė Kirkman pastebėjo, kad žmonės nejaučia saiko, tad „netyčia“ nuklydę į „Facebook“, „YouTube“ ar kitą svetainę joje gali praleisti ne vieną valandą.<br>Ado Vasiliausko / „Copictures“ nuotr.
Lina Žemaitytė Kirkman pastebėjo, kad žmonės nejaučia saiko, tad „netyčia“ nuklydę į „Facebook“, „YouTube“ ar kitą svetainę joje gali praleisti ne vieną valandą.<br>Ado Vasiliausko / „Copictures“ nuotr.
Anot L.Žemaitytės Kirkman, atsikratyti priklausomybės išmaniesiems telefonams sunku ne valios stygiaus, o dėl programėlių specifikos ir psichologinių aspektų. <br>Ado Vasiliausko / „Copictures“ nuotr.
Anot L.Žemaitytės Kirkman, atsikratyti priklausomybės išmaniesiems telefonams sunku ne valios stygiaus, o dėl programėlių specifikos ir psichologinių aspektų. <br>Ado Vasiliausko / „Copictures“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 26, 2017, 12:09 PM

Tyrimų duomenimis, vidutiniškai išmaniojo telefono savininkas jį patikrina apie 150 kartų per dieną, arba maždaug kas 6 minutes. Ir tik nedidelė dalis šių ekrano atrakinimų yra išties reikalingi bei naudingi. 

Renginio „Login“ pranešėja Lina Žemaitytė Kirkman teigė, kad anksčiau ir pati nesusimąstydavo, kiek kartų tikrina savo telefoną ir kiek laiko praleidžia žiūrėdama į jo ekraną. Todėl atsisiuntė specialią programėlę, kuri visa tai fiksuoja ir pateikia ataskaitas. Paaiškėjo, kad telefoną ji patikrina vidutiniškai 80–100 kartų per dieną ir praleidžia apie 3 valandas per dieną, o kartais – ir visas 4 val. 

„Man tai nelabai patiko, todėl nusprendžiau: naudosiu telefoną mažiau. Spėkit, kaip man tai pavyko? Pirmas pora savaičių dar laikiausi, bet vėliau įpročiai grįžo“, – pripažino L.Žemaitytė Kirkman.

Jos teigimu, priklausomybę išduoda du esminiai požymiai. Pirmasis – kuomet supranti, kad telefonu naudojiesi per daug ir per dažnai, tačiau nepavyksta to pakeisti. Antrasis – kuomet artimieji ar aplinkiniai leidžia suprasti, kad telefonui skiri per daug dėmesio. 

Tačiau vadinamosios nomofobijos (baimės likti be telefono) simptomų yra ir daugiau bei kur kas subtilesnių. Pavyzdžiui, 68 proc. išmaniųjų telefonų savininkų miega pasidėję telefoną greta lovos ir net 79 proc. patikrina telefoną per pirmąsias 15 minučių po atsikėlimo. 72 proc. vartotojų jaučia poreikį pažiūrėti į telefoną ir atsakyti į gautą žinutę, 67 proc. pripažįsta jaučiantys telefono vibravimus, kuomet jų nebūna, o 42 proc. nurodo, kad tiesiog negalėtų gyventi be telefono. Maža to, net trečdalis vieno tyrimo dalyvių, kurių buvo paprašyta parai atsisakyti išmaniojo telefono, praėjus šiam laikui pareiškė, kad ateityje verčiau atsisakytų sekso, o ne telefono. 

Kaip atsiranda priklausomybė išmaniesiems telefonams ir kodėl jos taip sunku atsikratyti? Anot L.Žemaitytės Kirkman, tai lemia ne valios stygius, o programėlių specifika ir psichologija – mobiliosios aplikacijos kuriamos taip, kad patrauktų dėmesį ir kuo ilgiau jį išlaikytų. 

Visų pirma, programėlės, kaip ir lošimų automatai ar loterijos bilietai, vartotojams suteikia tam tikrą neapibrėžtą atlygį. Lošdami žmonės žino, kad kaskart bandydami laimę jie gali sulaukti tam tikro atlygio. Taip pat ir su telefonu: prieš atrakindamas telefoną nežinai, kokių pranešimų gausi; „skrolindamas“ feisbuke nežinai, ką įdomaus pamatysi. 

Antra, žmonėms nuo senų senovės jaučia poreikį būti bendruomenės dalimi ir savotišką baimę likti nuošaly arba, kaip sakė pranešėja, „nebūti palikti miške“. Tuo naudojasi ir įvairių programėlių kūrėjai: socialiniai tinklai praneša apie tai, ką veikia draugai, o žaidimai ragina sugrįžti, antraip „mirsi miške“. 

Trečia programėlių kūrėjų išnaudojama žmonių silpnybė – dėmesio atitraukimas. „Ar jums taip buvo nutikę – atsiguli į lovą, paimi telefoną, kad nusistatytum žadintuvą, praeina valanda ir velniažin ką darei, bet žadintuvas dar nenustatytas. Mes nejučia pereiname nuo vieno veiksmo prie kito“, – pastebėjo L.Žemaitytė Kirkman. Be to, žmonės nejaučia saiko, tad „netyčia“ nuklydę į „Facebook“, „YouTube“ ar kitą svetainę joje gali praleisti ne vieną valandą, žiūrėdami juokingus vaizdelius ar skaitinėdami įvairius niekalus. 

Geroji žinia – šios priklausomybės galima atsikratyti. Arba bent jau labai ją sumažinti. 

„Login“ pranešėja pateikė tris paprastus patarimus, kurie padės tai padaryti. 

Pirma: išjunkite programėlių pranešimus. Galbūt nepastebėjote, tačiau didžiąją dalį pranešimų išmaniajame telefone gaunate ne nuo žmonių, o nuo „verslo“. Išjungus nereikalingus pranešimus, jūsų produktyvumas pastebimai padidės, nes dėmesys nebus be reikalo atitraukiamas. 

Antra: susitvarkykite pagrindinį ekraną. Jame turėtų likti tik svarbiausios, užduotis atlikti padedančios programėlės (kalendorius, skaičiuotuvas ir pan.) ir sveikatą gerinančios, motyvuojančios aplikacijos (pvz., žingsnių skaičiuoklė). Laiką gaišinančios, dėmesį trikdančios programėlės, tokios kaip socialiniai tinklai ar žaidimai, turėtų keliauti į gretimą ekraną, o dar geriau – į aplankus, kad eilinį kartą atrakinus telefoną nekeltų pagundos. 

Trečia: naudokite programėlių paiešką raštu. Malonumų nereikia atsisakyti, tiesiog jie neturėtų jums trukdyti. Paslėpę produktyvumą mažinančias programėles, iškilus poreikiui, jas galite susirasti per paieškos laukelį telefone. Taip išvengsite atvejų, kuomet šias programėles įjungiate nevalingai, impulsyviai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.