Po reidų Lietuvoje uždarytos dvi pogrindinio interneto irštvos

Atlikus tarptautinį tyrimą, į kurį buvo įtraukti ir Lietuvos teisėsaugos pareigūnai, uždarytos dvi didžiausiomis vadinamos nelegalios pogrindinio interneto parduotuvės „AlphaBay“ ir „Hansa“. Jose buvo galima rasti įvairių nelegalių prekių, tokių kaip narkotikai, ginklai, kompiuterių virusai ir vogti dokumentai, taip pat užsisakyti įvairias neteisėtas paslaugas, tokias kaip užsakomosios žmogžudystės, įsilaužimai į informacines sistemas ir panašias. 

Lietuvos pareigūnai prisidėjo prie tarptautinio tyrimo, kurio metu uždarytos dvi didžiausios pogrindinio interneto parduotuvės. <br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Lietuvos pareigūnai prisidėjo prie tarptautinio tyrimo, kurio metu uždarytos dvi didžiausios pogrindinio interneto parduotuvės. <br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-07-21 10:39, atnaujinta 2017-07-21 15:06

Kaip pranešė Europolas, vien „AlphaBay“ parduotuvėje buvo šimtai tūkstančių skelbimų, siūlančių įsigyti nelegalių narkotikų ir žalingų chemikalų. Ši parduotuvė neveikė nuo liepos pradžios, todėl vartotojai įvairiuose forumuose svarstė, kad į ją nusitaikė teisėsauga. 

O štai „Hansa“ prekyvietės veiklą pareigūnai slapta perėmė ir stebėjo daugiau nei mėnesį prieš ją išjungdami. 

Remiantis surinkta informacija, ateityje tikimasi pradėti šimtus naujų tyrimų Europoje. 

„Narkotikų prekeiviams ir kitiems nusikaltėliams visame pasaulyje buvo suduotas rimtas smūgis“, – teigė Europolo vykdomasis direktorius Robas Wainwrightas.

Serveriai – Lietuvoje

Tyrimams vadovavo JAV Federalinis tyrimų biuras, JAV Kovos su narkotikais agentūra ir Olandijos policija. Prie jo taip pat prisidėjo Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Lietuvos pareigūnai. 

Olandijos policija pogrindinę „Hansa“ parduotuvę perėmė birželio 20 dieną po to, kai Vokietijoje buvo sulaikyti du įtariami „Hansa“ administratoriai ir perimti Lietuvoje veikę serveriai. 

Olandijos policijos padaliniui, kuris perėmė „Hansa“ veiklą, vadovaujanti pareigūnė Petra Haandrikman teigė, kad Lietuvos teisėsauga noriai sutiko bendradarbiauti. 

„Mes žinojome, kad „Hansa“ serveriai yra Lietuvoje, taigi išsiuntėme užklausą į Lietuvą ir paprašėme leidimo tęsti suplanuotus veiksmus jų šalyje, – teigė P.Haandrikman. – Gavę fizinę prieigą prie įrangos Lietuvoje, galėjome sujungti „Hansa“ duomenų serverius Lietuvoje su serveriais, kuriuos turime savo šalyje. Taip gavome realaus laiko „Hansa“ duomenų bazės kopiją, o tuomet nukopijavome visą tinklalapio kodą.“

Svetainė veikė kaip veikusi, tačiau pirkėjai nė neįtarė, kad jos veiklą perėmė teisėsauga. 

Lietuvos kriminalinės policijos biuro vadovas Rolandas Kiškis agentūrai BNS sakė, kad šalies pareigūnai galutinėje JAV ir Nyderladų vadovaujamos operacijos stadijoje dalyvavo apie savaitę – atlikti veiksmai vienoje Šiaulių įmonėje, kuri nuomojo serverius, naudotus nelegaliai veiklai. 

„Mūsų pareigūnai įsitraukė į  amerikiečių ir olandų tyrimą, mūsų skyriaus pareigūnai, nuo 2 iki 5, dirbo savaitę, po 24 per valandas per parą, kol nukopijavo visą išsamią medžiagą, buvo trys tipai kriptovaliutos – bitkoinai ir kiti, spėjome beveik 1 mln. 300 tūkst. tų pinigų įšaldyti ir suspenduoti. Mūsų darbas buvo prisijungti ir taktiškai paimti tuos įkalčius. Galiu pasakyti, kad figūravo Šiaulių regiono įmonė“, – BNS sakė R.Kiškis. 

Anot jo, įmonė tik suteikė serverių paslaugą, Lietuvoje įtarimai niekam nepareikšti. 

Tai jau ne pirma pogrindinio interneto svetainė, prieglobą radusi mūsų šalyje. Kaip 2014 metais rašė „Lietuvos rytas“, uždarius Lietuvoje veikusius serverius buvo nutraukta tinklalapio „Silk Road 2“ (liet. „Šilko kelias 2“) veikla. Šioje svetainėje per mėnesį buvo parduodama kvaišalų bemaž už 8 mln. dolerių.

Klius ir pirkėjams

Tuo metu Nyderlandų policija skelbia, kad ateityje sieks sulaikyti ne tik nelegalios parduotuvės prekeivius, bet ir pirkėjus.

Šaltinių teigimu, pareigūnai nusitaikė į mažiausiai 500 vartotojų Nyderlanduose. Šios šalies pareigūnai taip pat atskleidė surinkę ir Europolui perdavę bent 10 tūkst. „Hansa“ pirkėjų duomenis. Be to, šią savaitę Nyderlanduose, sulaikius aktyviausią „Hansa Market“ prekyvietės prekiautoją, buvo perimta daugiau nei tūkstantis bitkoinų, kurių vertė siekia apie 2 mln. eurų. 

JAV teisingumo departamento duomenimis, nuo 2015 metų gegužės iki šių metų vasario mėnesio „AlphaBay“ parduotuvėje vartotojai išleido 450 mln. dolerių. 

Kai buvo uždaryta „AlphaBay“, „Hansa“ veiklą perėmę pareigūnai pastebėjo aštuonis kartus išaugusį lankytojų skaičių. 

Tiesa, baiminamasi, kad uždarius šias parduotuves pogrindyje iškils nauji jų klonai. Taip nutiko ir uždarius „Silk Road“ – jo vietą užėmė „AlphaBay“, dar didesnė, pelningesnė ir pavojingesnė parduotuvė. Tai viena priežasčių, kodėl šįkart pareigūnai nusitaikė ne tik į parduotuvės valdytojus ir pardavėjus, bet ir pirkėjus. 

Įtariamas „AlphaBay“ administratorius, 26 metų kanadietis Alexandre'as Cazes'as, buvo sulaikytas Tailande liepos 5 dieną. Vyras vėliau buvo rastas negyvas Bankoko kalėjime – įtariama, kad jis nusižudė. 

Originalusis „Silk Road“ buvo uždarytas 2013 metais, po metų nutraukta ir „Silk Road 2“ veikla. JAV pareigūnai atkreipia dėmesį, kad prieš „Silk Road“ uždarymą šioje svetainėje buvo „tik“ 14 tūkst. įvairių skelbimų, o prieš uždarant „AlphaBay“ joje buvo siūloma daugiau nei 350 tūkst. nelegalių prekių skelbimų. 

Remiantis informacija, kuri buvo viešai prieinama „AlphaBay“ svetainėje prieš ją uždarant, vienas „AlphaBay“ darbuotojas teigė, kad ši svetainė aptarnavo daugiau nei 200.000 vartotojų ir 40.000 pardavėjų. Svetainės uždarymo metu „AlphaBay“ sąrašuose buvo daugiau nei 250.000 neteisėtų narkotinių medžiagų ir toksiškų cheminių medžiagų ir daugiau nei 100.000 vogtų ir suklastotų tapatybę patvirtinančių dokumentų ir prieigos priemonių, suklastotų prekių ir kt. 

„AlphaBay“ veikė kaip slapta paslauga anoniminiame „Tor“ tinkle, kuri naudojosi virtualiomis valiutomis, tarp kurių buvo bitkoinai, „Monero“ ir „Ethereum“, kad galėtų nuslėpti  tarnybinių stočių buvimo vietą bei jų administratorių, moderatorių ir vartotojų tapatybes. Remiantis teisėsaugos institucijų atliktu „AlphaBay“ tyrimu, valdžios institucijos yra įsitikinusios, kad svetaine taip pat buvo naudojamasi, siekiant išplauti šimtus milijonų JAV dolerių, gautų iš neteisėtų interneto svetainėje vykdomų operacijų.

Parengta pagal BBC, „Krebsonsecurity.com“ ir „Thenextweb.com“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.