Markas Zuckerbergas netiki, kad robotai sunaikins žmoniją

Tobulėjant dirbtinio intelekto (DI) sistemoms, technologijos gali žmonijai užtikrinti saugesnę, sveikesnę ateitį. Taip teigia „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas, o gąsdinimus dėl galimų DI pavojų jis vadina neatsakingais, rašo Dailymail.co.uk

M.Zuckerbergo nuomone, dirbtinis intelektas reikšmingai pakeis žmonių gyvenimą į gerąją pusę. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
M.Zuckerbergo nuomone, dirbtinis intelektas reikšmingai pakeis žmonių gyvenimą į gerąją pusę. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-07-25 16:20, atnaujinta 2017-07-27 14:11

Tiesioginės „Facebook“ transliacijos metu sekmadienį, kepdamas kepsnius savo namo kieme, M.Zuckerbergas atsakė į kelis gerbėjų klausimus. Vienas iš jų skambėjo taip: „Neseniai žiūrėjau interviu su Elonu Musku ir didžiausia jo ateities baimė yra DI. Ką jūs manote apie DI ir kaip tai gali paveikti pasaulį?“

M.Zuckerbergas pareiškė esantis kur kas labiau optimistiškas. Jo nuomone, dirbtinis intelektas reikšmingai pakeis žmonių gyvenimus į gerąją pusę. 

„Aš esu labai optimistiškas. Apskritai, esu optimistiškas žmogus – aš manau, kad kuriant naujus dalykus pasaulis tampa geresnis. Ypač tai galioja DI. Mano nuomone, žmonės, kurie tai neigia ir kurie bando išpūsti pasaulio pabaigos burbulą – aš jų nesuprantu. Tai labai negatyvu ir kai kuriais atvejais, sakyčiau, gana neatsakinga“, – teigė M.Zuckerbergas.

Jo nuomone, pokyčių galime sulaukti jau per artimiausius 5–10 metų ir jie palies ne vieną mūsų gyvenimo aspektą. O pirmieji privalumai matomi jau dabar. 

„Jei pagalvotumėte vien apie žmonių saugumą ir sveikatą, DI jau padeda mums geriau diagnozuoti ligas, paskirti vaistus ir geresnį gydymą, – sakė M.Zuckerbergas. – Taigi tai padės suteikti gydymą kur kas daugiau žmonių ir jie gaus geresnę sveikatos apsaugą nei iki šiol.“

Kitas „Facebook“ įkūrėjo paminėtas pavyzdys – autonominiai automobiliai. Jo teigimu, tik laiko klausimas, kada jie pakeis vairuojančius žmones ir suteiks kur kas didesnį saugumą keliuose. 

M.Zuckerbergas pripažino, kad dirbtinis intelektas gali būti panaudotas ir prieš žmones, tačiau „technologijos visada gali būti naudojamos siekiant gero ar blogo“ ir vargu ar dėl šio argumento vertėtų sulėtinti DI tobulinimą. 

„Ko gero, aš esu kur kas labiau optimistiškas šiuo klausimu nei didelė dalis kitų žmonių“, – teigė M.Zuckerbergas. 

Primename, kad E.Muskas anksčiau kalbėdamas JAV gubernatoriams paragino imtis DI sistemų reguliavimo, kol dar nevėlu. „Aš vis skambinu pavojaus varpais, bet turbūt žmonėms reikia pamatyti gatvėse žudančius robotus. Žmonės nežino kaip reaguoti, nes viskas skamba taip nežemiškai. Tačiau dėl dirbtinio intelekto reikia susirūpinti“, – įspėjo E.Muskas. 

Po M.Zuckerbergo pareiškimų, E.Muskas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė tokią žinutę: „Apie tai esu kalbėjęs su Marku. Jo supratimas šiuo klausimu yra ribotas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.