Duomenų analizavimas gali išgelbėti žmonių gyvybes

Didieji duomenys (angl. big data) nepaliaujamai auga, suteikdami naujų galimybių ne tik IT technologijoms, verslui, bet ir sveikatos priežiūros įstaigoms. Tyrimai atskleidė, kad duomenų analitika gali padėti ligoninėms sumažinti nereikalingą kraujo naudojimą ir optimizuoti kraujo perpylimus pacientams.

 Lrytas.lt nuotr.
 Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 31, 2017, 9:27 AM

JAV sveikatos priežiūros gerinimu besirūpinančios įmonės „Premier“ atliktas tyrimas atskleidė, kad didžiųjų duomenų analitikos naudojimas leido 645 ligoninėms sumažinti kraujo naudojimą 20 proc., o kraujo perpylimus ortopedinėje chirurgijoje – net 75 proc. Turint omenyje, kad Amerikoje vienas kraujo perpylimas kainuoja virš 1 000 JAV dolerių, toks optimizavimas ženkliai mažina ligoninių išlaidas ir didina procedūrų efektyvumą.

Pasak „Premier“, atlikta pastarųjų penkerių metų 27 milijonų atvejų analizė leido sumažinti kraujo naudojimą 134 diagnozių arba ligų klasifikatoriams, 80 proc. jų gydymui naudojami raudonieji kraujo kūneliai.

Tokio optimizavimo atvejai gana greitai davė teigiamų rezultatų. Pavyzdžiui, Carle fondo ligoninė Ilinojuje sumažino kraujo perpylimus 35 proc. ir dėl to sutaupė 2 milijonus JAV dolerių per dvejus metus, o „Mercy Health“ Sinsinatyje per trejus metus sutaupė net 6,2 milijonus dol.

Pasak „Premier“, dėl tokio kraujo taupymo gydymo paslaugų kokybė ne sumažėjo, kaip būtų galima manyti, bet kaip tik pagerėjo. Esą nereikalingas kraujo perpylimas slopina pacientų imunitetą, didina alerginių reakcijų tikimybę ir gali sukelti kitus nepageidaujamus šalutinius poveikius gydymo procese. Be to, ankstesnis tyrimas parodė, kad kraujo perpylimas širdies chirurgijoje didina pacientų mirštamumą 66 proc.

„Šiuo atveju duomenų analitika atveria naujas galimybes visam sveikatos priežiūros sektoriui. Didelės apimties pacientų duomenų analizė ne tik padeda nustatyti tikslesnes jų ligų diagnozes ar galimas rizikas, bet ir leidžia parinkti tinkamesnį gydymą. Juo labiau, kad duomenų analitika leidžia daryti naudingas įžvalgas gerinant visos įstaigos darbą“, – teigia „Tableau“ duomenų analitikos sprendimus platinančios įmonės „Baltimax“ pardavimų vadovas Deividas Pelenis.

Rinkos tyrimų agentūros IDC duomenimis, verslo investicijos į didžiųjų duomenų analitikos įrankius šiemet augs 12 proc. ir pasieks beveik 151 milijardą JAV dolerių visame pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.