Du technologiniai keliai į nemirtingumą. Kurį rinktumėtės jūs?

Turtingi žmonės ieško galimybių gyventi amžinai, o mokslininkai stengiasi šią svajonę paversti įmanoma. Šiuo metu dažniausiai kalbama apie dvi technologijas, kurios potencialiai žmonėms leis gyventi amžinai, bet ar jos kada nors tai pasieks? Ir ar amžinybė neatsisuks prieš mus pačius?

Šiuo metu dažniausiai kalbama apie dvi technologijas: ląstelių atnaujinimą ir sąmonės perkėlimą.<br> 123RF iliustr.
Šiuo metu dažniausiai kalbama apie dvi technologijas: ląstelių atnaujinimą ir sąmonės perkėlimą.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 22, 2017, 8:43 PM

Ląstelių atnaujinimas

Šiuo metu mokslininkai, galvodami apie amžinybę, dažniausiai kalba apie ląstelių atjauninimą ir sąmonės perkėlimą. Rimtai kalbančių apie kriogeniškai užšaldytų žmonių atgaivinimą yra labai mažai, bet tai irgi savotiška galimybė. Ne vienas milijardierius investuoja į šias technologijas, norėdamas nugalėti mirtį ir išlikti amžinai – kad pamatytų, kaip atrodys ateitis. Vis dėlto, nei viena iš šių technologijų dar nėra pakankamai artima realybei.

Ląstelių atjauninimas (vadinamoji rejuvenacija) šalina senėjimo žalą dar ląstelių lygyje - kūnas tiesiog nustotų senti ir net atjaunėtų. Ne vienas gerontologas teigia, kad teisingiausia į senėjimą žiūrėti kaip į ligą, kurią reikia gydyti. Geriausias būdas tai padaryti - reguliariai keisti ar atjauninti ląsteles. Kaip tai vyktų? Jums reikėtų kas keletą metų apsilankyti klinikoje, kurioje iš jūsų kūno būtų pašalintos susidėvėjusios, vėžiu ar kitomis ligomis sergančios ląstelės. Jos būtų pakeistos, o sveikosios būtų stimuliuojamos atsinaujinti. Taip žmogaus išvaizda visada išliktų jaunatviška, organai – itin stiprūs, kaulai – tvirti, ir taip toliau.

Sąmonės perkėlimas

Ląstelių atjauninimas turi vieną didelį minusą: žmogus vis tiek galėtų mirti nuo traumos, nepagydomos ligos, apsinuodijimo ar panašiai. Sąmonės perkėlimas žmonėms suteikia tikrąjį beribį gyvenimą. Specialūs skeneriai nuskaitytų smegenis ir sąmonę perkeltų į kompiuterį. Ši technologija yra paremta prielaida, kad sąmonė - tai tarsi kompiuterinė programa, sudaryta iš galybės skirtingų išmatuojamų reikšmių. Taigi, nuskaitytas smegenis galima būtų atkurti virtualioje erdvėje. Padarius galybę kopijų, tikėtina, kad jokia katastrofa jų neišnaikintų – tačiau egzistuoja keletas problemų.

Žmogui vis tiek galiausiai reikėtų mirti – tiesiog jo sąmonė gyvuotų kažkur kitur. Ir iš esmės tai būtų tik kopija, o kažin ar toks yra žmonių tikslas? Filosofai netgi svarsto, kaip nuskaityta ir į kitą organizmą ar robotą perkelta sąmonė veiktų. Ar ji tikrai suvoktų mus supantį pasaulį, ar būtų pasimetusi dėl pačios mažiausios trūkstamos suvokimo grandies?

O kas jei sąmonę pavyks perkelti visiškai? Tai yra, nustosite būti žmogumi, ir pabudęs suvoksite esantis kompiuterinė programa? Kas, jei toks egzistavimas yra prastesnis už mirtį? Kas, jei negalėsite bendrauti su niekuo – ir net nerasite galimybės išsijungti? O kas, jei kelios jūsų kopijos veiks vienu metu? 

Dėl šių priežasčių ir akivaizdžių technologinių sunkumų dabar linkstama prie ląstelių atjauninimo – kaip prie labiau tikėtinos galimybės gyventi amžinai.

Amžinybė irgi gali būti problematiška

Bet gyvenimas amžinai pats savaime turi daugybę problemų. Kaip išspręstume resursų stygiaus bėdą? Populiacijos augimas taptų nebevaldomas, o atskirtis tarp turtingųjų ir nepasiturinčių būtų tiesiog nepakeliamai didžiulė. Turint omenyje, kad tik turtingieji galėtų sau leisti gyventi amžinai, gali būti, kad žmonės sukiltų prieš ląstelių atnaujinimo klinikas.

Galiausiai, ar žmonės tikrai nori gyventi amžinai? Tai gali sukelti galybę psichologinių problemų ir dar nematytą kartų konfliktą. Ląstelių atjauninimo atveju, žmogus galėtų pasirinkti tiesiog nebesilankyti tokiose klinikose, tačiau savo sąmonę patikėjęs kompiuterinėms sistemoms gali pasirinkimo ir nebeturėti.onė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.