Kodėl nesuveikė legendinis ir 500 mln. dolerių kainavęs ginklas?

„Railgun“ – tai visiškai naujos kartos ginklas. Kovinės galvutės – beveik paprasti plieno gabalai. Transportuojant jie (teoriškai) net negali sprogti, todėl yra saugūs. Iššautas sviedinys lekia bemaž septyniskart greičiau už garsą. Jis pasiekia taikinį tiksliau – ir sunaikina jį paprasčiausia kinetine energija, kurią sugeneruoja pats sviedinys, krentantis iš didelio aukščio. Viskas pagal galiojančius fizikinius dėsnius – o moki praktiškai tik už elektrą. Fantastika? Panašiai skambėjo ir šio projekto tikslai.

 „Railgun“ – tai visiškai naujos kartos ginklas.<br> Wikimedia commons nuotr.
 „Railgun“ – tai visiškai naujos kartos ginklas.<br> Wikimedia commons nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnas Mulokas

2017-12-08 07:32

Bet negalima sakyti, kad šį ginklą kuriantys žmonės miegojo ar pažadėjo per daug.

Nuo 2005 metų darbų pradžios buvo padaryta įspūdinga pažanga, išbandytas ne vienas ginklo variantas. Numatytas šūvio greitis pasiektas – kas buvo vienas sudėtingiausių projekto momentų vien dėl vamzdžio patiriamų perkrovų šūvio metu. Pirmieji vamzdžiai atlaikydavo vos vieną arba kelis šūvius, dabartiniai – iki kelių šimtų.

Ir vis dėlto, Pentagonas, atrodo, pamažu atsitraukia. O portalo taskandpurpose.com šaltinis, susijęs JAV Strateginių Galimybių biuru, teigė, kad projekto būklė – „dead in the water“. O tai – fraziologizmas, reiškiantis nesėkmę, ateityje neįgyvendinamą užduotį. Anot šaltinio, jau 2019 metų biudžete projektui nebenumatyta pinigų.

Tai skamba palyginti keistai – žinant, kad projektas beveik baigtas. Išleista 500 milijonų dolerių, o 2020-aisiais buvo numatyta bandymams jūroje sumontuoti šį ginklą beveik specialiai tam pastatyto JAV laivyno laivo „USS Zumwalt“ denyje. Prikibti galima nebent dėl šaudymo spartos, siekiančios vos 5 – vietoje planuotų 10 – šūvių per minutę.

Vis dėlto tylusis šio projekto žudikas yra pats projektas. „Railgun“ – visai naujo tipo ginklas, jam esamų sviedinių pritaikyti nebuvo įmanoma net teoriškai: šoviniuose esanti sprogstamoji medžiaga sprogtų paleidimo metu, taip sunaikindama patį ginklą. Specialiai šiam futuristiniam ginklui buvo sukurta naujos kartos „Hypervelocity Projectile“ (HVP) amunicija, leidusi projektui pasiekti išsikeltus šūvio parametrus.

Vis dėlto tai, kas atrodė beveik kaip sėkmė, baigėsi kiek netikėtai. HVP amunicija pasirodė tinkama šaudyti iš įprastinių 155 mm haubicų arba 5 colių amerikietiškos jūrų artilerijos vamzdžių. Žinoma, tada maksimalius šūvio nuotolis nuo teorinių 180 kilometrų kristu iki daugmaž 70. Vietoje įspūdingų 7 machų, sviedinio greitis mažėtų per pusę.

Tačiau kaip rašoma šių metų JAV Kongresui pateiktame pranešime, „railgun“ šiuo metu galėtų šaudyti vos keli laivai – o įprastine ginkluote galinčių šaudyti vien eskadrinių minininkų JAV šiuo metu yra 69.

Šiuo metu „railgun“ kol kas pritaikomas nebent jūroje – viskas dėl itin didelių energijos sąnaudų. Bandomuose modeliuose vienam šūviui iššauti šiuo metu reikia vieno jūrinio konteinerio dydžio baterijų – arba 32 megadžiaulių energijos. Sausumos pajėgų atveju tai tikrai neskamba efektyviai

Aktualiai skamba ir 2016 metais išsakytas gynybos sekretoriaus Roberto Worko pasisakymas: „Mes tikrai manėme, kad railgun yra tai, kas taps ateitimi. Tačiau viskas pasisuko taip, kad parakiniai ginklai, šaudydami su HVP, duoda praktiškai tiek pat, kiek galima tikėtis iš „railgun“ – bet tai yra kažkas, ką mes galime padaryti greičiau“.

Nors R.Workas jau pasitraukė išeinant prezidentui Barrackui Obamai, vargu ar naujojo prezidento paskirta gynybos sekretorė Christina Fox turės kitokią nuomonę. Ypač, kai naujoji administracija ketina drastiškai didinti laivyno laivų skaičių. Šis elektromagnetiniu principu veikiantis ginklas artimiausiu metu niekaip nesuvaidins didelio vaidmens planuojamame plataus masto persiginklavime, nes pareikalautų didelių lėšų jo įdiegimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.