LINO biuras startuoja. Dvi sėkmingos tarptautinės konferencijos — tai tik pradžia

„Lietuvos mokslo ir inovacijų ryšių biuras Briuselyje LINO (angl. Lithuanian RDI Liaison Office) yra svarbi grandis didinant Lietuvos mokslo matomumą ir tarptautiškumą“, — teigia biuro vadovė Brigita Serafinavičiūtė. Mokslo ryšių biuras LINO veiklą pradėjo šių metų vasarą. Jo tikslas – tapti patikimu partneriu bei tiltu tarp Lietuvos ir Briuselio, padedančiu Lietuvos mokslo bendruomenei įsitraukti į tarptautinius tinklus bei sėkmingiau dalyvauti Europos Komisijos mokslo ir inovacijų programose.

Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 8, 2017, 1:23 PM, atnaujinta Dec 8, 2017, 1:24 PM

Lietuvos mokslininkų bei tyrėjų, mokslo ir studijų institucijų bendradarbiavimo su užsienio partneriais skatinimas yra vienas pagrindinių šio biuro uždavinių. LINO biuras siekia tapti platforma, kuri padėtų keistis žiniomis, patirtimis ir idėjomis su partneriais iš kitų šalių, o taip pat ir didinti Lietuvos vardo žinomumą tarptautinėje mokslo bendruomenėje. Siekiant šių tikslų, š.m. lapkričio mėnesį buvo surengtos dvi tarptautinės konferencijos.

Lapkričio 21 d. Lietuvos mokslo taryba ir Lietuvos mokslo ryšių biuras Briuselyje LINO kvietė mokslo bendruomenę bei su mokslo ir inovacijų plėtra susijusias institucijas į Vilniuje vykusią konferenciją „Widening Lithuanian Research Potential“. Renginys buvo skirtas aptarti specifinę „Horizontas 2020“ programos dalį, skirtą dalyvavimo plėtrai skatinti, siekiant išgirsti kaimynių Lenkijos, Estijos, Latvijos patirtį, jų sėkmės istorijas ir patarimus paraiškas teikiantiems Lietuvos mokslo atstovams. „Tai buvo puiki galimybė sustiprinti bendradarbiavimą tarp Baltijos jūros regiono šalių, nes tik keisdamiesi žiniomis bei atvirai bendraudami galime tikėtis užmegzti ilgalaikius ryšius, kurie vestų į bendrus projektus“, — pasakojo organizatoriai.

Dar viena LINO biuro užduotis —įsitraukti į mokslo ir inovacijų srities diskusijas Europos mastu. Lapkričio 28 d. Briuselyje surengtas antrasis tarptautinis renginys „Unlocking the EU Research and Innovation Potential through Excellence in Cooperation“ buvo ne tik puiki proga Briuselio auditorijai pateikti Lietuvos mokslo ir inovacijų žemėlapį, bet ir išvystyti platesnę diskusiją apie tarptautinį bendradarbiavimą Europos Sąjungoje ir su asocijuotomis šalimis.

Ši tema aktuali ne vien Lietuvai – konferencija pritraukė net 60 dalyvių iš Europos Komisijos, kitų Briuselyje reziduojančių institucijų ir atstovybių, renginio metu taip pat buvo pristatyti praktiniai tarptautinio bendradarbiavimo atvejai. Pavyzdžiui, KU Leuven universitetas Belgijoje pradėjo savo iniciatyva bendradarbiauti su 6 Centrinės Europos universitetais ir suformavo aljansą CELSA, kuris šiemet jau atrinko bei pradėjo finansuoti bendrus tarpinstitucinius projektus. Kitas, Lietuvai itin aktualus bendradarbiavimo pavyzdys, Čekijos CEITEC instituto inicijuotas „Horizontas 2020“ bendradarbiavimo projektas sveikatos mokslų srityje, kuris prasidės 2018 m. pradžioje ir apims 10 institucijų iš 9 Centrinės ir Rytų Europos šalių, įskaitant Vilniaus universitetą. Šie pavyzdžiai – tai realios pastangos stiprinti bendradarbiavimą ir siekti, kad naujosios ES šalys vis labiau integruotųsi kaip visavertės „Horizontas 2020“ ir būsimosios 9-ios bendrosios ES mokslo ir inovacijų programos dalyvės.

Renginyje LINO mokslo ryšių biurą pasveikino Lietuvos nuolatinėje atstovybėje Europos Sąjungoje Ambasadorius ypatingiems pavedimams Robertas Rosinas. Pranešimus skaitė Europos Komisijos tyrimų direktorato generalinio direktoriaus pavaduotojas Patrick Child, savo kalboje pabrėžęs tarptautinio bendradarbiavimo svarbą, LR Švietimo ir mokslo ministrės patarėjas prof. Eugenijus Butkus, pristatęs Lietuvos mokslo ir inovacijų apžvalgą bei kiti pranešėjai.

„Lietuvos mokslo ryšių atstovybė turi užtikrinti bendradarbiavimą tarp Lietuvos ir kitų šalių mokslininkų, paskatinti dalyvauti bendrosiose mokslo programose ir projektuose bei padėti Lietuvos mokslininkams aktyviau veikti Europos kontekste“, — akcentavo švietimo ir mokslo ministrės patarėjas prof. Eugenijus Butkus.

Daugiau informacijos apie lapkričio 21 d. Vilniuje (angliškai) ir lapkričio 28 d. (angliškai) Briuselyje vykusius renginius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.