Rojus tiems, kurie pavargo nuo Silicio slėnio

Šimtai milijardų dolerių, kuriuos kasmet uždirba technologijų pramonė, pagrindiniams jos dalyviams dvasios ramybės nesuteikia. Praeitą mėnesį vienas iš „Napster“ tarnybos įkūrėjų, investuotojas ir pirmasis „Facebook „direktorius Seanas Parkeris, kalbėdamas apie savo požiūrį į socialinius tinklus, pareiškė : „Dievas težino, ką jie daro su mūsų vaikų smegenimis“. Pasak jo, „Facebook“ investuotojai ir kūrėjai suvokė kuriantys „žmogaus psichologijos silpnybes išnaudojantį“ produktą ir dabar, po daugelio metų, jis tapo „sąmoningu socialinės medijos priešininku“.

  Už trijų valandų kelio nuo San Francisko įsikūręs „Esalen“ buvo įkurtas kaip nekomercinis centras, atitinkantis naujausias laiko tendencijas: čia pageidaujantieji susipažindavo su joga, organišku maistu, meditacija ir savęs pažinimo principais.<br> 123RF nuotr.
  Už trijų valandų kelio nuo San Francisko įsikūręs „Esalen“ buvo įkurtas kaip nekomercinis centras, atitinkantis naujausias laiko tendencijas: čia pageidaujantieji susipažindavo su joga, organišku maistu, meditacija ir savęs pažinimo principais.<br> 123RF nuotr.
 Grupėse publika kuo margiausia: yra technologijų investuotojų, produktų vadybininkų, inžinierių, programuotojų, savo startuolį ką tik pardavęs verslininkas ir medicinos sesuo.<br> 123RF nuotr.
 Grupėse publika kuo margiausia: yra technologijų investuotojų, produktų vadybininkų, inžinierių, programuotojų, savo startuolį ką tik pardavęs verslininkas ir medicinos sesuo.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-12-14 07:24

Anksčiau, prieš Parkerio pasisakymą, kitas verslininkas ir programuotojas Justinas Rosensteinas, anksčiau dirbęs „Google“ ir „Facebook“, prisipažino, kad riboja savo naudojimąsi socialiniais tinklais ir „Snapchat“ sulygino su heroinu. Toks sutrikimas dėl turtus sukrovusio verslo Silicio slėnyje pasireiškia vis dažniau. Tačiau, rašo „New York Times“, dabar Kalifornijoje programuotojai, inžinieriai, dizaineriai ir verslininkai turi į ką kreiptis: „Esalen“ institutas – vieta, kur jiems padeda vėl atrasti save.

Už trijų valandų kelio nuo San Francisko įsikūręs „Esalen“ 1962 metais buvo įkurtas kaip nekomercinis centras, atitinkantis naujausias laiko tendencijas: čia pageidaujantieji susipažindavo su joga, organišku maistu, meditacija ir savęs pažinimo principais. Legenda byloja, kad plačioje centro teritorijoje būdavo galima sutikti klaidžiojantį rašytoją Hunterį S. Thompsoną su pistoletu. Be to, institutas suvaidino ir tam tikrą istorinį vaidmenį: kaip nurodoma jo interneto svetainėje, 1989 metais „Esalen“ buvo pirmojo Boriso Jelcino vizito JAV vienu iš sponsorių, po kurio politikas iš karto išstojo iš komunistų partijos (B.Jelcinas apie savo pasitraukimą iš partijos iš tiesų paskelbė po mažiau nei metų nuo apsilankymo JAV). 2017-ųjų spalį po didelės pertvarkos ir atnaujinimo, „Esalen“ atvėrė duris su nauja misija: technologijų pasaulio žmonėms padėti įveikti egzistencinę krizę.

Šiais metais Esalen vykdančiuoju direktoriumi tapo Benas Tauberis – vienas iš kompanijos „Velocity“, atliekančios korporatyvinius mokymus, savininkų, o anksčiau – „Google“ produktų vadybininkas. Jo žodžiais tariant, Kalifornijoje vis daugiau žmonių, nusiviliančių savo veikla. „Silicio slėnyje stiprėja suvokimas, kad tavo sėkmė nebūtinai daro pasaulį geresnį, – paaiškina B.Tauberis. – Kompanijų vadovų sielos kankinasi. Jie nemiega naktimis“.

„Esalen“ nėra vienintelė tuo užsiimanti įmonė, pastebi NYT: gegužę greta instituto atsidarė panašių tikslų siekiantis centras „1440 Multiversity“, kviečiantis klientus „suprasti, kad neabejotina interneto sėkmė tapo kontaktų katalizatoriumi, tačiau nepadėjo žmonėms susisiekti su savimi pačiais“. Projektą įkūrė Scottas Kriensas, kuris prieš tai buvo telekomunikacijų įrangos gamintojo „Juniper Networks“ vadovu.

Nepaisant konkurencijos, „Esalen“ kalendorius užpildytas ir vietos į sesijas su technologijų pramonės lyderiais išperkamos. Rizikos kapitalo verslininkas Dave'as Morinas, anksčiau dirbęs „Google“, ves technologijoms ir depresijai skirtą programą. Buvęs „Google“ etikos specialistas Tristanas Harris (irgi kritikuojantis technologijų pramonę) rengė dviejų dienų kursus apie priklausomybę nuo interneto, o pagrindinis tos pačios korporacijos prekinio ženklo skleidimo vadybininkas Gopi Kallayil parengė kursą „Susijunk su savo vidiniu tinklu“ (žodžių žaismas: Inner-Net – Internet). Taip pat laukiama konferencijos apie virtualią realybę ir dvasingumą, kitais metais – naujos programos apie dirbtinį intelektą ir socialinius tinklus.

Anksčiau „Esalene“ veikė ir ikimokyklinio amžiaus vaikų lavinimo centras, tačiau dabar jis bus uždaromas, o dėmesys sutelkiamas į technologijų pramonės specialistus. Kaip teigia NYT, taip atspindima besikeičianti Big Sur regiono, kur įsikūręs institutas, demografinė situacija: vis dažniau dirbantieji Silicio slėnyje čia įsigyja antrą namą, o mažų vaikų jie dažniausiai neturi.

Grupėse publika kuo margiausia: yra technologijų investuotojų, produktų vadybininkų, inžinierių, programuotojų, savo startuolį ką tik pardavęs verslininkas ir medicinos sesuo. „Jie bando suprasti ar užsiima žmonijai reikalingu darbu, – savo klientus apibūdina B.Tauberis. – Į šį klausimą atsakyti galime tik už uždarų durų“.

Pasak jo paties, B.Tauberis suvokė, kad jo veikla daro žalą, prieš keletą metų – kai dirbo su „Google Hangouts“ ir kitais socialiniais produktais. „Supratau, kad sukeliu žmonėms priklausomybę nuo jų telefonų“, – sako jisai. Išėjęs iš darbo, jis įkūrė verslininkų lavinimo kompaniją ir 2015 metais tapo „Esalen“ Instituto globėjų tarybos nariu.

Iš viso „Esalen“ centre telpa 120 savęs ieškančių svečių, gyvenančių nedideliuose kotedžuose ir tarp užsiėmimų galinčių lankyti karštus šaltinius ir virtuvę, garsėjančią savo kepama duona, – ją ruošia žmogus, anksčiau dirbęs vyriausiuoju virėju (vėlgi) „Google“. „Viso to reikia Silicio slėnio žmonių grąžinimui į jų kūnus, – samprotauja kepėjas. – Visi turi sielą, ją reikia rasti“. Sielos paieška kainuoja nuo 420 JAV dolerių savaitgaliui, sutinkantiems nakvoti miegmaišiuose. Iki 2890 dolerių – už namelį dviems, o savaitės trukmės programos su pragyvenimu gali kainuoti 7000 JAV dol.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.