Milžinišką pingvinų koloniją išdavė nekoks kvapas

Nutolusios, pilnos akmenų Pavojaus salos, randamos šiauriniame Antarktidos pusiasalio gale – yra pilnos pingvinų. Tikriausiai nemanote, kad pingvinai gali būti pavojingi, tačiau tikriausiai dar niekas nėra matęs, ar užuodęs, 1.5mln. besiveisiančių pingvinų vienoje vietoje.„Scientific Reports“ išspausdinto straipsnio duomenimis, būtent tiek pingvinų buvo užfiksuota anksčiau mažai tyrinėtose Pavojaus salose.

Adelės pingvinai yra randami tik Antarktidoje, tačiau per pastaruosius 40 metų buvo manoma, kad šių pingvinų skaičius palaipsniui mažėja. <br>123RF nuotr.
Adelės pingvinai yra randami tik Antarktidoje, tačiau per pastaruosius 40 metų buvo manoma, kad šių pingvinų skaičius palaipsniui mažėja. <br>123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-03-26 15:22, atnaujinta 2018-03-28 10:01

Viena didžiausių pingvinų kolonijų buvo atrasta per „Wood Hole“ okeanografijos instituto mokslininkų ekspediciją. Adelės pingvinai yra randami tik Antarktidoje, tačiau per pastaruosius 40 metų buvo manoma, kad šių pingvinų skaičius palaipsniui mažėja.

Pavojaus salos šiuo metu turi ne tik didžiausią Adelės pingvinų koloniją, šios salos taip pat nepatyrė kitų gyvybių populiacijos smukimo, užfiksuotų palei vakarinę Antarktidos pusiasalio dalį ir susijusio su klimato kaita.

Įdomu tai, kad komandos atradimas prasidėjo nuo jūros paukščių išmatų. Žiūrėdami į NASA palydovo užfiksuotas Pavojaus salų nuotraukas, mokslininkai pastebėjo gan dideles išmatų dėmes ant akmenų, o tai juos atvedė prie milžiniškos paukščių kolonijos.

Mokslininkai ekspediciją ėmė planuoti 2015 metais ir joje naudojo įvarius prietaisus pingvinams atsekti: dronų užfiksuotą medžiagą bei neuroninių tinklų skaičiavimo programą, kuri leido analizuoti dideles salos nuotraukas tam, kad pamatyti pingvinų lizdų vietas. Galutinis komandos skaičius: 751,527 pingvinų poros arba maždaug 1.5mln. paukščių.

Toks netikėtas masiško pingvinų kolonijos atradimas, mokslininkams, kurie tyrinėjo Adelės pingvinus ir manė, kad jų skaičius nuolat krinta – yra optimistiškas. Tačiau tokios didelės kolonijos gyvavimas tokioje atokioje saloje iš tikrųjų sukelia daugiau klausimų nei atsakymų.

„Adelės pingvinų populiacija rytuose skiriasi nuo populiacijos vakaruose“, – teigia jūros paukščių ekologė Stephanie Jenouvrier. Ji taip pat svarsto, kad taip galėtų būti dėl didesnio jūros ledo kiekio arba maisto gausos.

Tačiau ką mokslininkams pavyko išsiaiškinti, yra tai, kad ši kolonija yra dar viena priežastis puoselėti vandenis prie Antarktidos pusiasalio. Šią teritoriją norima paskelbti saugoma teritorija, kur žmogaus veikla yra ribojama dėl tam tikros gyvybės išsaugojimo. Siūlymas Pavojaus salas paskelbti saugoma zona šiuo metu yra svarstomas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.