Pasitikrinkite, ar „Facebook“ nerinko per daug jūsų duomenų

„Facebook“ daug ką žino apie jus – ką jūs mėgstate, ir ko ne – ir čia nieko nuostabaus.

 „Facebook“ ilgus metus rinko duomenis apie vartotojų skambučius ir trumpąsias žinutes.<br> 123RF nuotr.
 „Facebook“ ilgus metus rinko duomenis apie vartotojų skambučius ir trumpąsias žinutes.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-03-26 07:55, atnaujinta 2018-03-26 08:10

Be ar žinojote, kad jei buvote instaliavę programėlę „Facebook Messenger“ į savo „Android“ įrenginį, didelė tikimybė, kad „Facebook“ rinko jūsų kontaktus, trumpąsias žinutes ir skambučių istoriją bent jau iki praėjusių metų?

Programuotojo iš Naujosios Zelandijos Dylano McKay žinutė socialiniame tinkle „Twitter“ buvo pasidalinta 38 000 kartų. Joje vyras pasidalino, kaip parsisiuntęs savo „Facebook“ paskyros archyvą, jame aptiko pilną įeinančių ir išeinančių skambučių, o taip pat ir trumpučių žinučių žurnalą (angl. log).

„Facebook“ atstovas spaudai pateikė paaiškinimą, kad taip daro beveik visos socialinių tinklų svetainės, ir to tikslas – lengvesnė komunikacija su draugais ir šeimos nariais.

Kaip pranešė „Ars Technika“, ankstesnės „Android“ versijos turėjo ne tokias griežtą programėlių teisių (angl. app permission) kontrolę, ir „Facebook Messenger“ automatiškai pasiimdavo visus kontaktus savo žinion.

Vėliau „Google“ pakeitė teisių valdymą vėlesnėse „Android“ versijose, suteikdama daugiau kontrolės vartotojams, bet programuotojai dar kurį laiką turėjo galimybę tai apeiti – praktiškai iki praėjusių metų.

Pasitikrinti, ar „Facebook“ turi išsaugojęs jūsų skambučių ir SMS žinučių sąrašą galite ir Jūs. Tam reikia parsisiųsti savo „Facebook“ paskyros archyvą, kuris pasiekiamas:

Settings > Download copy of your facebook data > Start my archive.

Jei nenorite, kad „Facebook Messenger“ kauptų duomenis apie Jūsų skambučius ir trumpąsias žinutes, tai išjungti galite pačioje programėlėje. Tai padarius, skambučių ir žinučių archyvas turėtų būti ištrintas ir „Facebook“ serveriuose.

Šiuo atveju „Apple“ vartotojai laimi: „iOS“ niekada niekam nesuteikė slaptos prieigos prie vartotojo prie skambučių informacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.